Martin Pešout
1. února 2023 • 19:00

TOP nejdražší přestupy: dominuje Anglie, Chelsea se utrhla ze řetězu

Autor: Martin Pešout, TV iSport, inf
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Jaké bylo zimní přestupové okno v elitních evropských ligách? Z pohledu anglické Premier League rekordní. Anglické kluby utratily 815 milionů liber, přičemž si nejaktivněji vedla Chelsea. Ta dala za posily víc než všechny kluby v německé, španělské, italské a francouzské lize dohromady. Což neznační nic dobrého o směru, jakým se fotbal ubírá. Vytrácí se totiž pestrost, jakou každá z evropských lig nabízí, když nejlepší hráče světa uzme ta z Britských ostrovů. Ale o tom jindy… Pojďme na pět nejdražších transferů.

  • CODY GAKPO

    PSV EINDHOVEN 🡪 LIVERPOOL

    42 MILIONŮ EUR

    Pozice: levé křídlo 

    Klíčový muž nizozemské sestavy a autor tří branek na světovém šampionátu, Cody Gakpo podle očekávání šel za lepším a z PSV zamířil do Liverpoolu. Snajpr převyšující kvality Eredivisie vydělal svému Eindhovenu pořádnou sumu. PSV se dohodlo na kompenzaci ve výši 1,3 miliardy korun v přepočtu, tudíž jde o jeden z nejvyšších příjmů v dějinách klubu. Od léta přitom o hráče stál Manchester United, tým z „Divadla snů“ jej dlouho sledoval. Po MS ale logicky vzrostla nabídka o jeho služby a nejvyšší sumu vyskládal na stůl celek z města Beatles. 

    SESTŘIH: Nizozemsko – Katar 2:0. Třetí trefa Gakpa a domácí loučení
    Video se připravuje ...

  • ANTHONY GORDON

    EVERTON 🡪 NEWCASTLE

    45,6 MILIONŮ EUR 

    Pozice: levé křídlo 

    Saúdskoarabské petrodolary vystřelily Newcastle ze suterénu do výšin Premier League. V cestě za postupem do Ligy mistrů mu nově pomůže Anthony Gordon z Evertonu. Liverpoolský klub přitom v létě odmítl dvě nabídky od Chelsea, jenže pak se Gordonovi přestalo dařit. V osmnácti zápasech skóroval pouze třikrát. Získaly ho „Straky“, nicméně i ty musely přitlačit, s prvotní nabídkou neuspěly. Jednadvacetiletého útočníka označuje kouč Newcastlu Eddie Howe za top talent a o tom, že jeho zájem vyslyší, měl hned jasno i samotný Gordon.

    Anthony Gordon ještě v dresu Evertonu Anthony Gordon ještě v dresu EvertonuFoto ČTK / AP / Jon Super

  • BENOIT BADIASHILE

    MONACO 🡪 CHELSEA

    38 MILIONŮ EUR 

    Pozice: stoper 

    A do třetice Chelsea. Jednadvacetiletý stoper Benoit Badiashile vyměnil progresivní Monako za Londýn, dvojnásobný vítěz Ligy mistrů jej přivedl stejně jako Mudryka na nadstandardně dlouhou dobu. Mladý Francouz podepsal kontrakt na 7,5 roku. Badiashile v dresu Monaka odehrál 135 soutěžních zápasů a vstřelil šest gólů. Za francouzskou reprezentaci nastoupil dvakrát v Lize národů, ale nominace na nedávné mistrovství světa v Kataru jej minula.

    Benoit Badiashile už za Chelsea už odehrál dva zápasy Benoit Badiashile už za Chelsea už odehrál dva zápasyFoto ČTK / AP / David Cliff

  • MYCHAJLO MUDRYK

    ŠACHTAR DONĚCK 🡪 CHELSEA

    70 MILIONŮ EUR

    Pozice: levé křídlo 

    Chelsea se na přestupovém trhu utrhla doslova ze řetězu. Důkazem dalších 70 milionů eur za Mychajla Mudryka, hvězdu Šachtaru Doněck a dost možná budoucí eso světového fotbalu. Aby Ukrajinec na Stamford Bridge naplno rozvinul svůj potenciál, zaháčkoval si ho majitel Bluesmanů Todd Boehly na bezprecedentních 8,5 roku až do ročníku 2030-2031!

    Čerstvě dvaadvacetiletý křídelník nemá dosud za sebou víc než jednu kompletní sezonu na profesionální úrovni. Loňský ročník předčasně ukončila válka na Ukrajině, nicméně letos v Lize mistrů zazářil, v šesti zápasech základní skupiny Champions League zapsal bilanci tří gólů a dvou asistencí. 

    Mychajlo Mudryk na sebe při představení navlékl ukrajinskou vlajku Mychajlo Mudryk na sebe při představení navlékl ukrajinskou vlajkuFoto Reuters

  • ENZO FERNÁNDEZ

    BENFICA LISABON 🡪 CHELSEA

    121 MILIONŮ EUR 

    Pozice: střední záložník

    Čerstvý mistr světa, Argentinec Enzo Fernández, se stal po přestupu z Benfiky do Chelsea, jež uplatnila jeho výstupní klauzuli, nejdražším hráčem v historii Premier League a z pomyslného piedestalu sundal Jacka Grealishe, dále teď je nejdražším záložníkem, a nakonec i nejdražším argentinským fotbalistou všech dob. 

    Benfika za něj v šesti splátkách dostane 121 milionů eur, což dělá bezmála v přepočtu 107 milionů liber a skoro 3 miliardy korun. Čtvrtinu z přestupové částky uzme River Plate. Právě odtud před touto sezonou za 14 milionů Eur Fernández do Portugalska odešel. 

    Za tým, v němž působí exsklávisté Bah a Musa, rodák ze San Martín v 29 zápasech vstřelil čtyři branky, mnohem výrazněji na sebe ovšem upozornil na světovém šampionátu v Kataru. Ve skupině Argentině pomohl gólem proti Mexiku a pak už v základní sestavě ve vyřazovací fázi nechyběl ani jednou. 

    Enzo Fernández slaví svoji trefu Enzo Fernández slaví svoji trefuFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud