Jakub Plaskura
18. září 2023 • 16:20

Exforvardi Slavie se o víkendu činili. Gól dal i zapomenutý omyl z Curacaa

Vstoupit do diskuse
0
  • Bývalým ofenzivním hráčům Slavie se o víkendu dařiloBývalým ofenzivním hráčům Slavie se o víkendu dařiloFOTO: koláž iSport.cz

    Tři body z Pardubic se pro Slavii jevily jako povinnost. Nakonec z toho byla upocená výhra 1:0 gólem z penalty Václava Jurečky. Sešívaným se celkově směrem dopředu nedaří tolik jako v minulosti. Je proto zajímavým paradoxem, že se o uplynulém víkendu trefili v zahraničí hned tři někdejší forvardi z Edenu.

  • Gino van Kessel (Michalovce)

    Když v červenci 2016 přicházel do Slavie z Trenčína za pořádný balík, situaci konzultoval i s bývalým hráčem obou celků Aldem Báezem. „Slavii považuji za další krok v mé kariéře a příležitost, jak se ukázat ve větší lize, než je ta slovenská. Chtěl jsem prostě udělat další krok ve své kariéře,“ pravil reprezentant Curacaa po podpisu smlouvy.

    Pražané si mnuli ruce, že našli nový útočný klenot. Úplně to ale neplatilo. Bilance 14 soutěžních zápasů a 5 branek není zase tak špatná, ale van Kessel měl nevděčnou pozici. Čekaly se od něj góly nejlépe už v šatně před zápasem. Neustál tlak a nezapadl do systému. Proto se po půl roce v Praze stěhoval do Lechie Gdaňsk a pak ještě do třetiligového anglického Oxfordu, než se jej Slavia definitivně zbavila.

    Další Ginovy kroky? Dnes třicetiletý forvard toho zvládl dost – belgické Roeselare, Trnava a znovu oblíbený Trenčín, pak kyperský Olympiakos Nikósie, anabáze ve švédském Dalkurdu a maďarském Gyirmotu.

    Kariéru právě oživuje v Michalovcích. Ostatně, na Slovensku se mu vždy dařilo nejvíc. O víkendu odehrál druhý poločas zápasu proti Trnavě. Byť favorit vedl 3:0 a 4:1, Michalovce nesložily zbraně a právě van Kessel se pod konečné drama 3:4 podepsal gólem a asistencí. Možná jasný signál, že už by rodák z nizozemského Alkmaaru na Slovensku měl vydržet.

    Gino van Kessel po premiéře v dresu MichalovcůFoto web Zemplín Michalovce/R. Andrejov

  • Petar Musa (Benfika)

    Úplně jiný příběh než van Kessel. Z obou přitom Slavia mohla vytřískat více. Je s podivem, že Chorvat za Slavii neodehrál jediný kompletní ročník, přitom se stal společně se Sparťanem Liborem Kozákem nejlepším střelcem ligy 2019/20. Musa si rozdělil svou produkci spravedlivě. Sedm podzimních gólů dal při hostování v Liberci, na jaře pak úřadoval už v sešívaném odění.

    Muž, který už pravidelně jezdí i na srazy chorvatské reprezentace, obecně měnil pořádky v českém prostředí. V zimě 2021 odešel na hostování bez opce do bundesligového Unionu Berlín, což do té doby bylo na české scéně takřka nemyslitelné. Německá štace se nevyvedla, ale stejně ve Slavii odehrál jen další dva mače nadcházejícího ročníku, než se definitivně upsal v Portugalsku.

    Nejprve si vybral Boavistu Porto a 11 branek v 27 ligových utkáních stačilo, aby si jej vyhlédla Benfika. Ve slavném klubu se potkává s dalšími dvěma někdejšími Slávisty Alexandrem Bahem a Davidem Juráskem. Navíc získává čím dál výraznější pozici v soukolí německého kouče Rogera Schmidta, kterou upevňuje posledními dvěma důležitými góly znamenající výhry. Nejprve na půdě Gil Vicente a v sobotu pomohl k výhře 2:1 na hřišti Vizely. Momentálně tak dostává na hrotu více prostoru než letní posila z Fiorentiny Arthur Cabral.

    Petar Musa v Benfice získává stále pevnější místoFoto Reuters

  • Ondřej Lingr (Feyenoord)

    Nejčerstvější a emočně nejsilnější odchod ze Slavie prožil toto léto právě Ondřej Lingr. Když v minulosti válel za Karvinou, bylo jasné, že tenhle kluk ve Slezsku dlouho nezůstane. Sáhl po něm Jindřich Trpišovský a do svého červenobílého projektu získal ofenzivního žolíka, na kterého byl vždy spoleh. „Měli jsme oba na krajíčku, když jsme se loučili,“ přiznal Lingr. Aby ne, ve Slavii odkopal více než tři roky, dostal se do reprezentace a dvě sezony po sobě nasázel dvouciferný počet branek, přitom jej často Trpišovský posílal do hry až jako střídajícího hráče.

    Před Lingrem je tak nová etapa třeba po boku bývalého sparťana Dávida Hancka. S Feyenoordem si totiž Lingr zahraje Ligu mistrů a na domácí scéně se pokusí obhájit titul.

    Zatím se ofenzivní univerzál spíše rozkoukává, ale pokud mu vydrží produktivita, bude to pro rotterdamský celek majstrštyk. Lingr totiž dosud ve dvou ligových zápasech naskočil zase jako žolík dohromady na 26 minut. Nejprve proti Utrechtu na gól přihrál, v sobotu už si na trávníku Heerenveenu připsal svou první trefu v Eredivisie. Podtrhnul tak dvě drtivé výhry svého týmu a řekl si o větší minutáž před úterním duelem Ligy mistrů proti Celticu Glasgow.

    Ondřej Lingr slaví premiérovou trefu za FeyenoordFoto profimedia

     

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud