Petr Adam
14. listopadu 2014 • 17:19

Rusko a Katar v klidu, FIFA pod palbou. Vyčistila zprávu od korupce?

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Uplácení vyloučili, dějiště dalších dvou mistrovství světa se měnit nebude. Je tedy všechno v pořádku? Nevypadá to tak. Ačkoliv podle čerstvě zveřejněné zprávy etické komise FIFA nedošlo při volbě pořadatelů šampionátl v Rusku (2018) a Kataru (2022) ke korupčním machinacím, ve fotbalovém světě zaznívá řada reakcí zpochybňující podobné závěry.



Nejhlasitějším kritikem dlouho očekávaného dokumentu se stal ten, který by měl patřit mezi jeho klíčové obhájce. „Ten materiál obsahuje řadu věcně neúplných i zcela chybných prohlášení,“ tvrdí šéf vyšetřovací komise Michael García, která se podezřeními 18 měsíců zabývala.

Když vedení FIFA svěřila vyšetřování citlivého případu ceněnému americkému právníkovi a člověku, který do té doby neměl na fotbalové prostředí žádné vazby, vypadalo to jako slibný a pozitivní signál.

Ve Spojených státech si García vysloužil reputaci jako úspěšný státní zástupce, dohlížel třeba na vyšetřování útoků na Světové obchodní centrum v New Yorku z roku 1993, nebo vedl případ, jenž vedl k rezignaci guvernéra státu New York Eliota Spitzera.

Nyní se ale angažmá respektovaného experta, který si vzal za ženu agentku FBI, obrací proti vrcholným funkcionářům z FIFA. Řada kritiků se domnívá, že Garcíova verze byla etickou komisí pročištěna takovým způsobem, aby z ní zmizely všechny kontrovezní zjištění.

Úsměvy vystřídal konflikt. Šéf vyšetřovací komise Michael García a šéf etické komise FIFA Hans Joachim Eckert.Foto EPA

Největší kritika zaznívá z Velké Británie, právě Anglie na úkor Ruska totiž přišla o MS 2018. „FIFA nemá na výběr a musí Garcíovu zprávu publikovat v plném rozsahu, aby se dalo věřit jejím prohlášením, že kryje korupci při výběru pořadatelů MS,“ ozval se poslanec labouristický stínový ministr sportu Clive Efford.

Jenže k ničemu takovému se FIFA ani v náznaku nechystá. „Jsem překvapený, ale nikoliv šokovaný. Už tuhle práci dělám dlouhou dobu,“ zareagoval předseda etické komise Hans-Joachim Eckert na Garcíovy námitky vůči jeho postupu. Podle něj není k tak silné kritice důvod. „Podstatná část mojí práce zní jako Garcíova zpráva slovo od slova.“

Některé pasáže Garcíovy zprávy musí podle něj zůstat tajná i nadále. Odvolává se na rozdíl mezi kontinentálním a americkým právem. „Prostě to neudělám,“ prohlásil Eckert rezolutně.

A zatímco Rusko i Katar si mohou nejspíš až definitivně oddechnout, největší výtky nakonec míří za zdokumentované prohřešky během kandidátské kampaně na jiné. Anglii je vytýkáno, že se snažila získat bývalého viceprezidenta FIFA Jacka Warnera z Trinidadu a Tobago tím, že zaplatila tréninkový kemp pro reprezentaci karibské země do 20 let, nebo slavnostní večeři. Podobné prohřešky má na svědomí údajně i Austrálie.

„Je to docela vtip. Takovou zprávu nemůžu brát vážně,“ vyjádřil se šéf anglické Fotbalové asociace Greg Dyke. Není jediný, kdo má podobný názor. Pachuť se opět rozptýlit nepodařilo.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud