21. listopadu 2018 • 17:42

Trenér Zeman v Síni slávy deníku Sport. Zhodnotil i Stramaccioniho

Autor: pv
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Itálii znají jeho jméno všichni fotbaloví tiffosi. Trenér Zdeněk Zeman vedl slavné kluby, jako jsou Lazio Řím, AS Řím nebo Palermo. Během svého uvedení do Síně slávy deníku Sport prozradil, že se v jedenasedmdesáti letech ještě rozhodně do důchodu nechystá. „Já se vrátím. Určitě!“



Získal si nálepku trenéra, který nechce za každou cenu vyhrávat nudnými výsledky 1:0 nebo získat alespoň bod za upachtěnou bezbrankovou remizu. „Všechna moje mužstva hrávala tak, aby dávala něco lidem. Fotbal bez emocí nemá význam. Důležité je potěšit diváky i ze hřišť soupeřů. A myslím, že se mi to povedlo, protože jsem v Itálii dost známý jako trenér,“ řekl kouč Zdeněk Zeman při návštěvě redakce deníku Sport, kde prozradil, jak se zrodila jeho vášeň pro ofenzivní fotbal. 

„Když jsem byl ještě v Československu, tak jsem hrál za žáky Slavie a Vyšehradu. Všude se hrálo na 4-3-3. Možná tomu chyběl říz a více pohybu, ale hrálo se na tři útočníky. Můj vzor byl trenér Kováč, který vedl Ajax a ten řekl, že nejlepší obrana je útok. Tak jsem si to vzal za své,“ upřesnil Zeman, který nejraději sledoval ze střídačky gólové žně na hřišti.

„Já bych chtěl vždycky vyhrávat 5:4. Občas se mi podařilo vyhrát 8:2 nebo 7:1. V první lize to není lehké. Mně nejde o to, udělat bod jako to dělají ostatní trenéři, aby si zachránili místo na lavičce. Nikdy jsem nehrál o záchranu,“ hrdě pronesl slavný český trenér.

Legendární Zdeněk Zeman se stal členem Síně slávy deníku Sport
Video se připravuje ...

V minulosti měl ale problémy sehnat angažmá kvůli své poctivosti a čestnosti. Tvrdě kritizoval poměry v italském fotbale a jako první upozornil na doping. To se mu vymstilo. „Prezidenti měli strach, že když mě najmou, tak rozhodčí i celý systém budou proti nám. Proto mě nechtěli,“ uvedl Zeman.

Oblíbený, ale přísný kouč s chutí rád sleduje zápasy klubů, jež vyznávají ofenzivní styl. „Líbí se mi Manchester City. Guardiola změnil svou hru od doby, co byl v Barceloně. I Liverpool hraje útočný fotbal a to se mi líbí,“ chválí trenér své následovníky.

V redakci deníku Sport promluvil i o bývalém italském kouči Sparty. „Stramaccioniho znám z Říma. Byl můj fanoušek. Občas mě zval do restaurace. Neměl moc štěstí s trénováním v Itálii, v Řecku a ani tady. V mládežnických týmech ale udělal kus práce a vychoval dost hráčů.“

Největší výzvou by pro uznávaného trenéra zřejmě bylo, kdyby byl poprvé angažován v Česku. „V brzké době to moc nevidím. Týmy jsou na tom dobře a nemusí měnit trenéry,“ pravil Zeman a s úsměvem dodal, že brzy na lavičku znovu usedne. „Já se vrátím. Určitě!“  

Trenér Zdeněk Zeman vstoupil do Síně slávy deníku Sport
Trenér Zdeněk Zeman vstoupil do Síně slávy deníku Sport

Členové Síně slávy deníku Sport
Věra Čáslavská, Josef Masopust, Dominik Hašek, Pavel Nedvěd, Petra Kvitová, Eva Samková, Karel Poborský, Barbora Špotáková, Jan Koller, Filip Jícha, David Svoboda, Mirka Knapková, Radek Štěpánek, Jaroslav Kulhavý, Pavel Kuka, Luboš Kubík, Jiří Novotný, Jiří Welsch, Petr Nedvěd, Martin Ručinský, Jaroslav Holík, Robert Reichel, Leopold König, Gabriela Soukalová, Ondřej Moravec, Lucie Šafářová, Petr Čech, Karol Dobiaš, Antonín Panenka, Josef Dostál, Šárka Strachová, Luděk Bukač, Štěpánka Hilgertová, hokejový tým z Nagana, Ján Svorada, Jaroslav Legner, Zdeněk Zeman

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud