21. října 2020 • 19:05

„Berbrův proslov“ ve filmu Vyšehrad. Podívejte se, proč mu vadí rovina

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V seriálu Simpsonovi se stal Donald Trump americkým prezidentem 15 let předtím, než byl skutečně zvolen. Něco podobného se může odehrát i v českém prostředí. Ve filmu Vyšehrad, který sleduje osudy fotbalové hvězdy Juliuse Lavického, totiž figuruje postava funkcionáře Taťky.  Podobnost s Romanem Berbrem vás napadne hned, Taťka je totiž Berbrova přezdívka mezi jeho soukmenovci ve fotbalovém prostředí.



Ačkoliv kolem Berbra se v minulosti točila řada podezření ohledně nekalých praktik ve fotbale, páteční události, včetně jeho zatčení a policejní razie v sídle Fotbalové asociace ČR, řadu lidí překvapila.  

Co Jakuba Štáfka , producenta, spoluautora scénáře, spolurežiséra a představitele hlavní role? Neměl ji napsanou ve scénáři? „Drželi jsme tajemství a chtěli jsme diváky nalákat a teď se to děje. Snažíme se to analyzovat. Nevíme, jestli nám to pomůže.“

Jestli funkcionáře Taťku v podání Miroslava Hanuše potká to samé, co nyní Berbra, zůstane ale do premiéry tajemstvím. Uvedení filmu je plánované na jaro 2021. „Nemůžu to úplně naznačit. Chci, aby nám lidi přišli do kina.“

Přesto fanouškům nabízí první scénu, ve které postava inspirovaná Berbrem dává najevo v proslovu, jak by měl fungovat fotbal. 

Jisté je, že Taťka bude zápornou postavou. Tak ostatně Berbra vnímají v Česku fanoušci na tribunách. „Miláček národa to nebude,“ říká Štáfek. „Každému dojde, že bez rozhodčích se hrát nedá. Bez rozhodčích se 22 chlápků honí za balonem jako čůráci. Až rozhodčí z toho dělá sport. Dá tomu řád, zařídí góly, přehlídne ofsajdy, nakloní rovinu a řeka teče.  Když by byla pořád rovina, teklo by akorát hovno. Fotbal je krásný sport, ale bez rozhodčích by byl moc férovej, tedy nudnej.“

Ne všichni bafuňáři však budou ve snímku zkorumpovaní. Třeba šéf vyšehradského klubu pan Král. „Je ten nejčestnější a nechce přistoupit na hru ohledně úplatků,“ vysvětluje Štáfek.

Funkcionář s berbrovskou přezdívkou Taťka čte ve filmu Vyšehrad o Juliovi Lavickém
Funkcionář s berbrovskou přezdívkou Taťka čte ve filmu Vyšehrad o Juliovi Lavickém

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud