21. října 2020 • 18:16

Takhle se před 33 lety psalo o Berbrovi: Skromný, rychlý, dotáhne to daleko…

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roman Berbr začal svou fotbalovou kariéru jako rozhodčí na Plzeňsku, odkud se na konci 80. let dostal na celostátní úroveň - 2. nejvyšší soutěže. Tehdy byl nejmladší a magazín GÓL si jej nemohl vynachválit. „Nezřídka bývá u akce dřív než hráči, je totiž tak rychlý, že by jej leckteré mužstvo ještě potřebovalo,“ psalo se s předpovědí velké kariéry. Nakonec udělal do českého fotbalu tak velkou díru, až skončil ve vazbě.



Vyučil se montérem, maturitu získal při službě v SNB, kde dělal řidiče. Podle vlastních slov přes 10 let působil u kontrarozvědky STB. Jeho role tam dodnes není úplně jasná, ale do novin se dostával v úplně jiné souvislosti – jako fotbalový rozhodčí. V roce 1987 se propískal až na celostátní úroveň a média si ho nemohla vynachválit.

„Je nováčkem mezi rozhodčími I. Národní ligy a také je se svými 32 lety mezi nimi nejmladší. Postup si vysloužil velmi dobrými, objektivními výkony, neobyčejnou pohyblivostí a citem pro hru,“ píše se ve sloupku týdeníku GÓL, který po letech zveřejnil server CS Fotbal.

Berbr v něm působí jako vzor všech možných i nemožných ctností potřebných pro muže s píšťalkou. „Umí akci po přerušení pravidel energicky přerušit, stejně jako v jiném případě ponechat výhodu. Nezřídka bývá u akce dřív než hráči, je totiž tak rychlý, že by jej leckteré mužstvo ještě potřebovalo.“

Roman Berbr je ve vazbě
Roman Berbr je ve vazbě

Obrovskou devizou tehdy mladého sudího měla být skromnost. Redaktora se měl nejistě ptát, jestli bude na ligu stačit a na stránkách slavného fotbalového magazínu se mu dostalo nadšeného ujištění: „Budete, přinesete-li si své přednosti do této soutěže. A ta ostatně nemusí zůstat vaši konečnou stanicí.“

V tom se autor nemýlil. Roman Berbr udělal v českém fotbale mnohem větší kariéru, než by český fotbal asi potřeboval. Ovlivňoval ho přes 30 let a nezlomila ho ani přiznaná spolupráce s STB, ani příhody, jak si říkal o úplatky přímo na hřišti, ani svědectví o šikaně rozhodčích. Na vrcholovou funkci ve FAČR, kam ho asociační funkcionáři vytrvale volili, rezignoval až z vazby kvůli aktuálnímu korupčnímu skandálu.

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud