David Pávek
25. listopadu 2020 • 18:54

Poslední štace Diega Maradony (†60): božská atrakce a trenér u dna

Autor: David Pávek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úprk z Barcelony. Sláva v Neapoli. Drogové úlety. Boží ruka! Všechny tyhle příběhy z bohaté hráčské kariéry Diega Maradony známe. Co fotbalová legenda, která dnes zemřela ve věku 60 let, dělala v posledních letech života v rodné Argentině?



Životopis Diega Maradony po konci hráčské kariéry nebyl žádnou hitparádou. Dva roky vedl argentinskou reprezentaci, jistě, ale od té doby?

Dvě krátká působení ve Spojených arabských emirátech, podivné působení v roli prezidenta běloruského Brestu, které navzdory tříleté smlouvě skončilo po půl roce, pak sezona v Mexiku.

Od loňska nyl hlavním trenérem Gimnasia de La Plata, celku, který minulý neúplný ročník zakončil na devatenáctém ze čtyřiadvaceti míst. Žádná sláva, spíš nic než moc.

„Radost, kterou přinesl argentinským fanouškům na hřišti, zastiňuje veškerou negativitu. V jeho neoslnivé trenérské kariéře, i osobním životě. Maradonovi se víceméně odpustilo úplně všechno,“ popsal pro iSport.cz Sebastian Roggero, sportovní redaktor velkého argentinského deníku La Voz del Interior. „To on udělal Argentince, kteří milují fotbal, šťastnými. Dokonce víc než Lionel Messi. Takže jestli si jako trenér vedl dobře, nebo špatně, nezměnilo vůbec nic.“

Ještě že tak, minulá sezona totiž byla pořádně divoká. Diego rezignoval na pozici hlavního kouče Gimnasie jen dva měsíce poté, co ji přijal. A dva dny potom se zase vrátil, když byl ujištěn, že prezidentem klubu zůstane Gabriel Pellegrino.

Ten je totiž dobrým přítelem Matíase Morly, jenž se jako manažer stará jak o Maradonu, tak o firmu, která pro Gimnasii vyrábí dresy. Ligovou sezonu, kterou koronavirus v březnu utnul po 23 kolech, završil tým z La Platy s pouhými šesti výhrami na podprůměrném devatenáctém místě, hůř na tom bylo jen pět celků.

Fotbal pláče, legendární Diego Maradona zemřel krátce po 60. narozeninách
Video se připravuje ...

Přes to všechno byla Maradonovi prodloužena smlouva i na ročník 2020/21. Tu už ale bohužel nedokončí. Vlastně ji u týmu ani nezačal, u prvního zápasu svého týmu, shodou okolností v den svých 60. narozenin, vůbec. „Hodně se o něj starali, aby se nenakazil koronavirem,“ odhaluje novinář Roggero.

Nepřítomnost na zápasech svého týmu mimochodem dost nahrávala hrstce Maradonových kritiků. Podle jejich teorie byl božský Diego v La Platě jen jako dekorace, atrakce pro fanoušky, a skutečným trenérem je jeho asistent Sebastián Méndez.

Kam přijel, tam byl zápas na druhém místě

Jestli je to pravda lze jen těžko soudit. Každopádně, i kdyby byl Maradona jen atrakcí, šla mu tahle role fajnově. „Je naprosto normální, že si tu trenér hostů od domácích fanoušků vyslechne všemožné nadávky. Jen Maradona ne. Ať Gimnasia přijela kamkoli, lidé fandili hlavně jemu,“ ujistil Roggero, že Diegův kult osobnosti byl i na sklonku života stále v plné síle.

Užívali si ho i jeho vlastní svěřenci. „Když se kluci dozvěděli o tom, že je bude vést Diego, byli u vytržení. Jen si to představte: trénuje vás nejlepší hráč v historii! To je víc než sen,“ říká Eva Pardo, která coby fotografka Gimnasie trávila s Maradonou každý pracovní den. Sportu poskytla i několik snímků. „Pár hráčů mi napsalo, ať jim udělám fotku s Diegem, vůbec si neuvědomili, že ho budou potkávat denně,“ usmívá se.

Pět největších momentů Maradonovy kariéry: Sólo století, Boží ruka i dopingová aféra
Video se připravuje ...

Sláva a radost byla všude, kam „zlatý chlapec“ Maradona dorazil. Roggero přidává historku ze své domoviny, druhého nejlidnatějšího města Argentiny. „Do Córdoby přijel Diego 24. září 2019. Vedl tu Gimnasii proti místním Talleres. Na Stadionu Maria Alberta Kempese pro něj přichystali speciální poctu, protože ho tu uvítali bývalí hráči, proti kterým v roce 1976 odehrál svůj první zápas coby profesionální fotbalista. Za Argentinos Juniors debutoval právě proti Talleres,“ říká argentinský novinář. Od té doby mimochodem čekala na Maradonu ceremonie na každém stadionu. Taková slavnostní roadshow.

Ať se svým týmem přijel kamkoli, zápas byl až na druhém místě. Svět, nebo alespoň rodná Argentina, se pořád točila hlavně kolem něj. Až do posledního okamžiku. Ten přišel právě teď.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud