4. listopadu 2020 • 13:45

Berbr vzdal soudy! Z vazby stáhl žaloby na sudí Kociána a Kovaříka

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Impérium Romana Berbra se dál hroutí. Bývalý místopředseda FAČR stáhl z vazební věznice žaloby, které podal spolu se svou manželkou Dagmar Damkovou v lednu 2016 na své veřejné kritiky. Případ s jistotou skončil pro Libora Kovaříka a Radka Kociána, další obvinění v to věří.



Po pěti letech míří táhnoucí soudní spory ke konci. Roman Berbr, v současné chvíli obviněný v korupční aféře, odstupuje od svých žalob. V době své vlády přitom hlásal, že případy potáhne až do Štrasburku.

„Je to pravda. Žaloba je stažená, je to oficiální,“ potvrzuje Libor Kovařík, svým způsobem hlavní postava případu. Právě jeho otevřený rozhovor pro deník Sport z konce roku 2015 dodal odvahu dalším, aby veřejně kritizovali praktiky Romana Berbra a Dagmar Damkové ve světě českých fotbalových rozhodčích.

Odvetou jim byly žaloby, které požadovaly vždy omluvu ve dvou případech také finanční postih. Soudy se táhly dlouhých pět let, definitivně ještě neskončily, v případě Ladislav Vízka dokonce jednání ani nezačala.

Teď by měl být konec, byť černé na bílém to zatím viděli jen dva. Libor Kovařík a Radek Kocián. U Antonína Korduly a Tomáš Kovaříka je věc složitější, protože u obou už padly pravomocné rozsudky, a tak je možné, že jim už žádné oznámení o stažení žaloby nepřijde – navzdory tomu, že Berbr a Damková se dovolali k Nejvyššímu soudu.

Bývalý fotbalový rozhodčí Libor Kovařík
Bývalý fotbalový rozhodčí Libor Kovařík

„Každopádně doufám, že toto je i pro mě definitivní konec,“ přeje si Tomáš Kovařík.

„Já nevím, jak to bude. Já už nejsem účastníkem řízení. Všechny zákonné prostředky byly vyčerpané. V mém případě už šlo o spor Berbr versus soudní instituce České republiky, protože on si stěžoval na jejich postup.“

Kdo si spolu s Liborem Kovaříkem v minulých dnech oficiálně oddechl, je Radek Kocián. „Osmadvacátého října přišlo do datové schránky, že žalobu stahuje. Tím Berbr potvrdil, že jsem měl ve všem pravdu,“ reagoval bývalý sudí. „Kdyby ho nezavřeli, určitě by to neudělal,“ je přesvědčen a nevylučuje návrat do fotbalu. „Dokud tam byl Berbr, který mě nechal vyřadit, neměl jsem větší ambice. To se teď může změnit, fotbal mám rád a baví mě,“ shrnul.

Libor Kovařík také cítí velkou úlevu. „Chtěl bych poděkovat všem, co nám drželi palce. Hlavně klukům, kteří se mě u soudu zastali. Kteří tam řekli pravdu. Kdyby to neudělali, mohl jsem mít velký problém,“ říká.

Na rozdíl od Kovaříka a Kociána o stažení žaloby neví Ladislav Vízek. „Mluvil jsem se svým advokátem, do datové schránky mu nic nepřišlo. Mé osoby se to zřejmě netýká,“ řekl Sportu fotbalový internacionál.

S KÝM SE SOUDILI BERBR A DAMKOVÁ

Libor Kovařík (bývalý rozhodčí) Žaloba požadovala 800 tisíc korun a omluvu. Probíhala slyšení, na řadu měli přijít svědkové obžaloby.
Tomáš Kovařík
(bývalý rozhodčí)
Žaloba požadovala omluvu. Soud první instance Kovaříka odsoudil, vyšší instance verdikt zrušila, následně byla obžaloba zamítnuta u obvodního soudu. Po odvolání případ mířil k Nejvyššímu soudu.
Radek Kocián
(bývalý rozhodčí)
Žaloba požadovala omluvu. Okresní soud v Brně žalobu zamítl, po odvolání případ mířil k Nejvyššímu soudu.
Ladislav Vízek Žaloba požadovala 100 tisíc korun a omluvu. Řízení bylo přerušené.
Antonín Kordula Žaloba požadovala omluvu. Krajský soud pravomocně rozhodl, žaloba byla zamítnuta. Berbr a Damková se odvolali k Ústavnímu soudu.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud