Ondřej Škvor
1. února 2021 • 19:48

COVID rozpouští fotbalové okresy. Předsedu FAČR by měli volit noví lidé

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mandát, který fotbalovým funkcionářům dávají valné hromady, platí na čtyři roky. Pak vyprší a je jedno, zda proběhla hromada nová. Přesně to se nyní děje na okresních svazech. Hromady se kvůli COVIDu pořádat nedají, výkonné výbory proto padly, nové nejsou, vládne pověřený činovník se silně omezenou pravomocí. Kraje to může potkat zanedlouho. Na rozdíl od velké Malíkovy vlády. V jejím případě rozpad nehrozí. Znamená to však s velkou pravděpodobností, že velká valná hromada nemůže přeskočit okresní a krajské. Jinými slovy, příštího předsedu zvolí „noví“ lidé.



Po pádu Romana Berbra se čeká, jakou podobu dostanou fotbalové vlády na okresech, krajích i ta velká na Strahově. Okresní odpovědi bychom za normálních okolností touto dobou už znali, protože rok 2021 je shodou okolností v rámci hnutí volební. Jenže to nejde.

S nemožností potkat se osobně nikdo nepočítal, a tak nejsou ve stanovách okresů a krajů zaneseny způsoby, jak provést valnou hromadu prostřednictvím moderních technologií „na dálku“. Zároveň takzvaný Lex covid schválený poslaneckou sněmovnou rozhodl, že zvoleným funkcionářům – netýká se jenom fotbalu – neběží mandát až do příští valné hromady, nýbrž zaniká po daném volebním období. Výjimka, která platnost prodlužovala, skončila k poslednímu dni loňského roku.

Neboli, kdo byl ve fotbale zvolen do funkce 2. února 2017, tak právě dneska skončil.

A to se reálně, zatím na okresech, děje. Výkonné výbory byly rozpuštěny a ve funkci zůstala jediná osoba. Taková, kterou výbor pověřil zastupováním na překlenovací dobu. Nejčastěji dosavadní předseda.

Jeho pravomoci? Zásadně omezené.

Třeba proplatit faktury, které dorazily po vypršení mandátu. Ano, i toto se dá využít až zneužít, ale všeobecně se počítá s tím, že se nikdo do takového dobrodružství v téhle době nepustí.

Být styčným důstojníkem pro nezbytná jednání s centrálou na Strahově.

A především vypsat termín příští valné hromady, jakmile to bude možné.

V okresech jsou hromady zatím posunuty na termín mezi 15. březnem a 15. dubnem, v krajích se mají uskutečnit mezi 20. dubnem a 20. květnem.

Dokud neproběhnou okresní hromady, nemohou se konat krajské, protože by na nich chybělo pět zástupců okresu.

Podle stejné logiky by mělo platit, že bez krajů následně nelze uspořádat valnou hromadu celého FAČR. V podstatě ano, ale je tu rozdíl.

Na velké hromadě totiž každý okres a kraj zastupuje právě jeden pověřený funkcionář, a ten je v tuto chvíli k mání. Je jím ona pověřená osoba. V praxi se však nepředpokládá, že by k tomu došlo. „Záleží na tom, jak široké pověření jednotlivé výkonné výbory své pověřené osobě daly,“ říká Jan Pauly, generální sekretář FAČR. Doporučení směrem dolů však znělo, aby se pověření vztahovalo na vypsání termínu valné hromady, nikoli na zastupování na valné hromadě vyššího typu.

Jinými slovy, velká valná hromada počká na zástupce vzešlé z nových okresních a krajských hromad. A až oni zvolí nového předsedu. Čas na to má. Jednak platnost mandátu Malíkova výkonného výboru vyprší až v prosinci, jednak velká hromada ve svých stanových má, že zaniká až se zvolením nového vedení. 

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud