Radek Špryňar
3. února 2021 • 04:40

Skandál ve fotbale? Řeší se dotace na turnaj dětí, v hlavní roli hokejový sudí

Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbal je zase v průšvihu. Královéhradecký kraj prošetřuje půlmilionovou dotaci na finálový turnaj Ondrášovka Cupu v minulém roce v Hradci Králové. Podle informací deníku Sport šlo o klasický podvod. Spolek pořádající dětské turnaje, jejímž předsedou je známý hokejový rozhodčí Petr Lacina, měl vykázat nepravdivé údaje na fakturách a zfalšovat podpisy. Fotbalová asociace, která na akci přispívá ročně částkou 2,3 milionu korun, na základě zjištěných skutečností hrozí zrušením záštity nad turnajem a uzavřením kohoutů finanční podpory.



V únoru loňského roku si zapsaný spolek Ondrášovka Cup – Pohár mládeže zažádal u Královéhradeckého kraje o půlmilionovou dotaci na finálový turnaj kategorie U12 v Hradci Králové. Navzdory vysoce nestandardní částce mu byla požadovaná suma přiklepnuta. „Jednalo se o dlouhodobou podporu, je to velká akce. Půl milionu je relativně vysoká částka, ale mělo to návaznost na krajský fotbalový svaz a FAČR,“ obhajuje výši dotace tehdejší královéhradecký hejtman Jiří Štěpán.

Zfalšované faktury i podpisy

Proplacení dotačního titulu probíhá zpětně. Jde o běžnou praxi. A to na základě faktur. Jenže ty byly podle několika zdrojů deníku Sport zfalšované, vystavěné na nepravdivých skutečnostech, na osoby, které se akce vůbec neúčastnily. Pod fakturami navíc došlo k zfalšování podpisů…

Co je Ondrášovka Cup

Jde o celorepublikovou akci pro žákovské týmy od osmi do třinácti let. Pořádá se každý rok, dříve šlo o Pohár Českomoravského fotbalového svazu. Z kvalifikační sítě postoupí do finálového turnaje čtyřiadvacet týmů z každé kategorie. Populární dětské klání každý rok podporují známé osobnosti z fotbalového prostředí. Kupříkladu lednového losování se účastnil reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý, hlavní tváří aktuálního ročníku je sparťanský stoper Dominik Plechatý, turnaje pravidelně komentuje Pavel Čapek, vedoucí redaktor fotbalových pořadů České televize. Každoročně se do turnajů zapojí okolo 16 tisíc dětí. Turnaje probíhají pod záštitou FAČR a krajských svazů.

„Ano, mohu potvrdit, že krajský úřad zahájil kontrolu vyúčtování dotace z roku 2020, jejímž příjemcem byl Ondrášovka Cup. Kontrola ještě nebyla ukončena, proto její závěry v tuto chvíli nebudeme zveřejňovat,“ řekl Dan Lechmann, tiskový mluvčí krajského úřadu.

Celý příběh má hlubší souvislosti. Spolek Ondrášovka Cup – Pohár mládeže je pořadatelem turnajů Ondrášovka Cup. Pravidelně si napříč republikou žádá o dotace. Například v minulém roce dostal od Středočeského kraje dvakrát sto tisíc, stejnou sumu vyinkasoval od Jihomoravského kraje. Historicky šlo o nejvyšší částku, tu vysoce trumfla až neobvyklá půlmilionová dotace z Královéhradeckého kraje.

Hokejový rozhodčí Lacina

Předsedou spolku je Petr Lacina, známý hokejový rozhodčí s více než desetiletou praxí v extralize, ale také člověk výrazně se angažující ve fotbalovém dění. Je členem výkonného výboru Středočeského krajského fotbalového svazu, jemuž velí významný zákulisní hráč Miroslav Liba, donedávna pravá ruka Romana Berbra. Mimochodem, místopředsedou tohoto svazu je bývalý politik, exministr bez portfeje Karel Březina, v minulosti pravomocně odsouzený za neoprávněné pobírání odměn za práci v dozorčí radě pražského Dopravního podniku a též blízký přítel Miroslava Pelty, obžalovaného v rozsáhlé kauze sportovních dotací.

Hokejový rozhodčí Petr Lacina
Hokejový rozhodčí Petr Lacina

Ale zpátky k Lacinovi, po zatčení Berbra byl předvolaný na policii k výslechu. Podle zdrojů Sportu byl konfrontován především kvůli úzkým kontaktům na bývalého sportovního ředitele Vyšehradu Romana Rogoze, druhou klíčovou postavu celé masivní korupční kauzy. Lacina byl též donedávna manažerem fotbalového klubu Poříčí nad Sázavou, ale co je mnohem důležitější, je též manažerem projektu Ondrášovka Cup.

Byl to on, kdo na krajském úřadě z pozice předsedy spolku žádal o půlmilionovou dotaci, byť ji vyřizoval jistý Jaroslav Pavelka, ve fotbalových kruzích považovaný za „odborníka na dotace“. Problém nastal ve chvíli, kdy oddělení veřejnoprávní kontroly dotací prověřovalo proplacení půlmilionové částky.

Sudí, které nikdo neviděl

Podle zjištění Sportu byly vyfakturované sumy nejen nezvykle vysoké, ale především podvodně vykázané. Spolek si měl účtovat zhruba třicet rozhodčích – údajně ze Středočeského kraje - v celkové výši 130 tisíc korun. Nikdo z nich se však turnaje v hradeckém areálu Háječek neúčastnil, což Sportu potvrdilo několik na sobě nezávislých osob. Stejné to bylo s výkazem zdravotníků. Dále si měl spolek předsedy Laciny účtovat za posekání travnatých hřišť, za zapůjčení lajnovačky, ale také přenosných branek a praporků. Ovšem nic takového nebylo třeba dodávat, vše bylo na místě, navíc hřiště nejsou na akcích Ondrášovka Cupu praporky vůbec označeny…

Pod většinou faktur je podepsaný Jan Míl, trenér mládeže Královéhradeckého krajského fotbalového svazu. Před Vánocemi byl do sídla krajského úřadu pozván, aby ověřil pravost dokumentů a svého podpisu na nich. „Ty výplatnice jsem viděl poprvé v životě. Samozřejmě, že jsem nic takového nepodepsal,“ řekl Sportu.

Krajští úředníci dotační záležitost prošetřují a celou věc mají uzavřít do konce tohoto týdne. Ve chvíli, kdy vznesli k dotaci připomínky, spolek Ondrášovka Cup – Pohár mládeže ji vrátil. „Mohu potvrdit, že dotaci v plné výši 500 tisíc korun příjemce vrátil Královéhradeckému kraji, a to na základě vlastního rozhodnutí,“ uvedl Dan Lechmann. Uskutečněná vratka však v dalším vývoji příběhu nebude hrát dominantní roli.

Pokud totiž kraj vyhodnotí nesrovnalosti jako pokus o podvod a padělání a pozměnění veřejných listin, což se s vysokou mírou pravděpodobnosti dá očekávat, má zákonnou povinnost celou věc předat Policii ČR.

Malík hrozí ukončením podpory

Fotbalová asociace České republiky každý rok na Ondrášovka Cup přispívá, v minulém roce částkou 2,3 milionu korun. Svaz dříve posílal jednorázově celou sumu, nyní je praxe jiná. Jednotlivým krajským svazům, které se spolupodílejí na organizaci turnajů, proplácí faktury. Čeho se výhradně týkají? Výdajů za rozhodčí.

Královéhradeckému krajskému fotbalovému svazu za účast dvanácti sudích na červnovém finálovém dvoudenním turnaji Ondrášovka Cup v Hradci Králové FAČR proplatila tři faktury ve výši 79 tisíc korun. Do celkové částky je zahrnuta funkce výkonu rozhodčích během akce, dále se proplácí strava a ubytování. To je běžná praxe fungující ve všech regionech.

A pak je tady onen zapsaný spolek Ondrášovka Cup – Pohár mládeže. Ten si také fakturoval rozhodčí. Oproti poskytnuté dotaci. Podle všeho neoprávněně, tedy podvodně…

Svaz má uzavřenou trojstrannou smlouvu s Ondrášovkou a.s. a se zmiňovaným spolkem. Nad turnajem každoročně přebírá záštitu. S tím je ale nyní téměř jistě konec.

„Pokud se potvrdí informace deníku Sport, budu okamžitě iniciovat, aby FAČR ukončila naši záštitu nad celým turnajem. Štve mě, že to bohužel opět odnese fotbal jako celek. Lidé už nemají energii a sílu rozlišovat, kdo a jak přesně se provinil. Uslyší slovo fotbal a mají bohužel jasno. Fakt, že se jednalo v tomto případě o akci, které se zúčastnilo v loňském ročníku více než 16000 malých dětí, je o to smutnější. To vše v době, kdy neustále bojujeme na všech frontách o tom, aby byl v jakémkoliv režimu restartován amatérský fotbal a děti se tak mohly vrátit minimálně k plnohodnotnému tréninku,“ říká Martin Malík, předseda Fotbalové asociace České republiky.

Český fotbal má zase z ostudy kabát.

Redakce Sportu zaslala Petru Lacinovi, předsedovi spolku Ondrášovka Cup - Pohár mládeže, osm konkrétních otázek souvisejících s půlmilionovou dotací a jejím vyúčtováním. Odpovědi se však nedočkala, obdržela pouze vyjádření, které uveřejňujeme v plném znění.

1. Královéhradecký kraj prošetřuje půlmilionovou dotaci na pořádání Ondrášovka Cupu U12 v Hradci Králové. Víte z jakého důvodu?
2. Byli jste krajem vyzváni k podání vysvětlení? Pokud ano, čeho se to konkrétně týkalo?
3. Jakým způsobem probíhalo proplacení dotace?
4. Jaké položky a v jaké výši byly z dotace proplaceny?
5. Je pravdou, že dotace byla vrácena? Pokud ano, z jakého důvodu?
6. Jakou roli má v celém případu pan Jaroslav Pavelka?
7. Spolupracoval s ním spolek už v minulosti? Na základě čeho jste si ho vybrali?
8. Jak celý turnaj v Hradci Králové probíhal z hlediska organizace? Kolik bylo rozhodčích, zdravotníků a dalších osob zajišťujících provoz turnaje?

Vyjádření Ondrášovka Cup, z.s.

Jako zapsaný spolek standardně čelíme kontrolním úkonům. Víme, že ze strany Královéhradeckého kraje probíhá kontrola, avšak o jejím důvodu ani závěrech nejsme informováni a v jejím průběhu se k ní ani vyjadřovat nemůžeme. Celou dobu existence je projekt z drtivé části financován ze soukromých a sponzorských peněz, což je vzhledem k situaci financování sportu opravdu nelehký úkol.  Za osm let existence se stal Ondrášovka cup největším fotbalovým projektem věkových kategorií U8-U13, a to nejen v ČR. Nejedná se v něm pouze o fotbalové turnaje, ale také o přispění k výchově a edukaci sportovní mládeže. Vzhledem k dlouhodobé historii a kreditu projektu Ondrášovka cup se distancujeme od jakýchkoliv spekulací či dokonce mediálních a politických her, které jsou v současné době s fotbalovým prostředím spojovány.

Prohlášení společnosti ONDRÁŠOVKA a.s., titulárního partnera turnaje:

Naše společnost je dlouhodobým titulárním partnerem dětského fotbalového turnaje Ondrášovka Cup, který každoročně podporuje sportování tisíců dětí napříč Českem. Dnešní informace médií o podezření z podvodu při čerpání dotace nás nepříjemně překvapila. Okamžitě jsme požádali organizátory akce o vysvětlení a celý případ budeme nadále pozorně sledovat. V podpoře dětského sportu chceme pokračovat. Aktivní pohyb dětí považujeme za velmi důležitý. Finální vyhodnocení situace a naše další kroky do budoucna budou záviset na výsledku šetření kontrolních orgánů.

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud