31. března 2021 • 09:46

Ondrášovka končí s podporou turnaje. Kvůli kauze i prostředí ve fotbale

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dětský fotbalový turnaj po devíti letech přestane nést jméno minerální vody Ondrášovka. Titulární sponzor s podporou končí kvůli aktuálnímu fotbalovému prostředí a kauze s dotacemi, kterou odhalil deník Sport. 



Podvod s půlmilionovou dotací na finálový turnaj Ondrášovka Cupu prošetřoval královéhradecký kraj. Spolek pořádající dětské turnaje, jejímž předsedou byl v té době známý hokejový rozhodčí Petr Lacina, měl vykázat nepravdivé údaje na fakturách a zfalšovat podpisy. 

Skutečnost, o které informoval v únoru jako první deník Sport, znepokojila firmu Kofola Československo, která Ondrášovku vlastní. „Společnost ihned začala jednat jak s organizátory akce, tak s vedením FAČR, a sledovat vývoj celé kauzy. Ta podle informací vedení kraje dospěla do fáze podání oznámení na podezření ze spáchání trestného činu dotačního podvodu,“ stojí v oficiálním prohlášení.

„Okolnosti případu i jeho opakované mediální zařazení mezi aktuální kauzy českého fotbalu dovedlo vedení společnosti k rozhodnutí ukončit s organizátory turnaje spolupráci,“ dodává firma, která si vinou dotačního podvodu organizátorů připadá poškozená.

„Podporu dětského fotbalového turnaje jsme vnímali jako podporu aktivního sportování tisíců dětí. To považujeme za velmi důležité. Současná kauza s podezřením na dotační podvod a celé dění okolo ní nám ukázalo, že do takového fotbalového prostředí nepatříme. Začínáme hledat jiný způsob, jak podpořit sportování dětí na čerstvém vzduchu. S Ondrášovkou máme i bez tohoto turnaje letos v plánu zajímavé a společensky prospěšné aktivity,“ řekl Jannis Samaras, majitel společnosti Kofola Československo, a dodal: „Fotbal musí projít zásadní a hlubokou proměnou. A to bude nějakou dobu trvat. Než proběhne a než se český fotbal očistí od podobných případů, nebudeme se s ním spojovat.“

Předseda spolku Ondrášovka cup Milan Musil, který v čele nahradil Petra Lacinu, prostřednictvím tiskové zprávy reagoval. „Značce Ondrášovka bychom chtěli velmi poděkovat za podporu během tisíců odehraných zápasů, kterých se zúčastnily desetitisíce dětí. Z malého turnaje, který debutoval v roce 2013 a kterého se tehdy zúčastnilo 28 mužstev, vyrostl unikátní projekt. Loňského, tedy posledního odehraného turnaje se již účastnilo téměř neuvěřitelných 803 týmů,“ řekl. V dubnu spolek představí nového generálního partnera, jehož jméno turnaj ponese od jubilejního desátého ročníku.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud