24. dubna 2021 • 04:40

NEJ stadiony mimo první ligu: brzy Schalke, luxus v Rusku a jiná Barca

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
2
  • Na těchto stadionech se nehraje první liga...Na těchto stadionech se nehraje první liga...FOTO: Profimedia.cz

    Po již jistém sestupu Schalke přibude do galerie nejkrásnějších stadionů výrazný drahokam. Zatím v Česku nenajdete špičkovou fotbalovou arénu mimo nejvyšší soutěž, v zahraničí je tomu jinak. Vybrali jsme nejzajímavější příklady z dalších evropských zemí a zamířili až do třetí ligy…

  • Schalke

    Veltins Arena, kapacita 62 tisíc diváků

    Dvacet let po otevření se v domovu Schalke bude hrát poprvé druhá liga. Soupeři budou moci v příští sezoně využít luxusu moderní arény se zatahovací střechou, která hostila finále Ligy mistrů a Češi na ní při mistrovství světa v roce 2006 porazili USA 3:0. Nejvyšší návštěva však do Veltins Areny však nezamířila na fotbal, ale na hokej. Úvodní utkání MS 2010 tam sledovalo téměř 78 tisíc diváků.

    Ve Veltins Areně v Gelsenkirchenu se bude hrát jen druhá ligaFoto Twitter

  • Sunderland

    Stadium of Light, kapacita 49 tisíc diváků

    Devátý největší stadion v Anglii a jen třetí liga? Ano, to je smutná realita domovského stánku Sunderlandu, který během dvou sezon sletěl z Premier League do League One, odkud se třetí rok snaží dostat zpátky. Diváci chodí i tak, v prosinci 2018 jich zápas proti Bradfordu sledovalo 46 tisíc.

    Stadion v SunderlanduFoto Profimedia.cz

  • FC Nižnij Novgorod

    Stadion Nižnij Novgorod, kapacita 45 tisíc diváků

    Jeden ze stadionů pro MS 2018 v Rusku, který hostil například zápas Francie či Messiho Argentiny. Teď se podívejme na střízlivější realitu. Před jeho otevřením se dokázal místní tým dostat ze třetí ligy, ale i tak vám moderní aréna může připadat jako velký luxus. Minulý víkend do obřího hlediště zavítalo při ligovém zápase 5512 diváků. Novgorod má zaděláno na postup, drží druhé místo a tak se tamní diváci možná poprvé dočkají soutěže, která bude stadionu slušet víc.

    Stadion v Nižním NovgoroduFoto Profimedia.cz

  • Hamburk

    Volksparkstadion, kapacita 57 tisíc diváků

    Na místě současné moderní arény působil hamburský klub od 50. let. V 90. letech bylo rozhodnuto o rekonstrukci a vyrostla moderní fotbalová aréna, z níž zmizela atletická dráha. Na Volksparkstadium se hrály zápasy MS 2006 a finále Evropské ligy 2010. V roce 2001 se na něm objevily hodiny, které počítaly čas od založení bundesligy, z níž Hamburk do té doby nikdy nesestoupil. To se po sezoně 2017/18 změnilo a hodiny zmizely. O návrat do elitní soutěže od té doby klub, ve kterém působil David Jarolím či Tomáš Ujfaluši, usiluje marně.

    Pohled na hamburský stadionFoto Profimedia.cz

  • Espanyol Barcelona

    RCDE Stadium, kapacita 40 tisíc diváků

    Espanyol vystřídal během své historie sedm stadionů. Klub, který je v katalánském městě ve stínu FC Barcelona, se přestěhoval v roce 2009 do stávajícího domova a dostal za něj cenu pro stadion roku. Jeho střecha je pokryta fotovoltaickými panely, které mohou získat elektrickou energii ze slunce. Kromě nákupního centra se v něm nachází i klubový hřbitov.

    Stadion Espanyolu v BarceloněFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud