1. února 2022 • 19:25

Příběhy uzávěrky přestupů: drama, comeback, rozjezd i telenovela

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Jestli se něčím fotbaloví manažeři rozhodně neřídí, je to pravidlo „nikdy nenechávej nic na poslední chvíli“. Dvakrát ročně tak máme možnost sledovat nabitou uzávěrku přestupů, během níž se zpravidla odehraje řada velkých příběhů. Nejinak tomu bylo 31. ledna, kdy se přestupové okno uzavřelo v předních evropských ligách. iSport.cz proto vybral pět největších událostí tohoto dne.

  • Barcelonská telenovela

    Pierre-Emerick Aubameyang  (32)

    Arsenal -> Barcelona

    Přestup

    Rozhodně největší drama celé uzávěrky. Gabonský střelec přiletěl v pondělí ráno do Barcelony, aby finalizoval své hostování. Kluby se však nedohodly na tom, z jak velké části převezmou „blaugranas“ Aubameyangův plat. „Kanonýři“ proto bývalého kapitána povolali zpět do Londýna. Katalánský velkoklub se však nakonec rozhodl získat útočníka na přestup bez finanční náhrady a s Aubameyangem domluvil značné snížení mzdy. Arsenal se zbavil značně nákladného kontraktu.

    780 – Tolik milionů by Arsenal vyplatil Aubameyangovi ve zbývajících 18 měsících smlouvy.  

    „Aubameyang je smrtící v otevřeném prostoru, ale Barca potřebuje hráče, jež otevřou zavřenou obranu.“ Současný trenér Barcelony, Xavi, o své nové posile v roce 2020.

    Pierre-Emerick Aubameyang přestoupil bez finanční náhrady z Arsenalu do Barcelony. Pierre-Emerick Aubameyang přestoupil bez finanční náhrady z Arsenalu do Barcelony.Foto Reuters

  • Kohouti z Turína

    Rodrigo Bentancur (24) + Dejan Kulusevski (21)

    Juventus -> Tottenham

    Přestup a hostování s opcí

    Nejprve sportovní ředitel Fabio Paratici, poté trenér Antonio Conte a nyní dvě posily do záložní řady. Na trase Turín – severní Londýn je v posledních měsících velmi rušno. „Kohouti“ se do své DNA snaží dostat vítěznou mentalitu „staré dámy“, s jejíž pomocí by rádi ukončili čekání na trofej, jež trvá už takřka 14 (!) let. Prostor novým posilám uvolnili Giovani Lo Celso a Tanguy Ndombele, kteří zamířili hostovat do Villarrealu, respektive do Lyonu.

    2023 – Až do léta příštího roku bude trvat Kulusevského hostování s opcí, která se změní v povinný přestup v případě splnění blíže nespecifikovaných sportovních cílů.

    „Jsem vděčný Tottenhamu za tuto příležitost. Premier League jsem si chtěl vždy vyzkoušet,“ Dejan Kulusevski o svém novém angažmá.

  • Trojice karamelek

    Dele Alli (25) + Donny van de Beek (24)

    Tottenham, Manchester United -> Everton

    Přestup a hostování

    Fanoušci Evertonu měli v poslední den přestupů hned tři důvody k radosti. „Karamelky“ nejprve potvrdili příchod Franka Lamparda, jakožto nového kouče, později dotáhli přestup Dele Alliho z Tottenhamu a na hostování získali Donnyho van de Beeka z Manchesteru United. Celý trojlístek se tak u řeky Mersey bude snažit nakopnout své kariéry. „Mám neuvěřitelnou chuť do práce v tomto jedinečném klubu,“ vzkázal Lampard, jenž se vrací rok po vyhazovu z Chelsea.

    2,5 milardy – Taková byla tržní hodnota Dele Alliho v květnu 2018. Everton ho nyní získal za čtvrtinovou cenu.

    „Jsem ve výborném klubu s výborným trenérem, jenž mi může hodně pomoci,“ Donny van de Beek se těší, že začne znovu pravidelně hrát.

  • Výsměch straky

    Bruno Guimaraes (24)

    Lyon -> Newcastle

    Přestup

    Noví saúdsko-arabští vlastníci si největší posilu Newcastlu schovali na samotný závěr „přestupáku“, kdy přivedli defenzivního záložníka Bruna Guimaraese, o nějž měli velký zájem i v Arsenalu. Mladý Brazilec si však vybral „straky“ a ve videu s názvem „Krásná kapitola přede mnou“, které jeho příchod do Newcastlu oznamovalo, se zájmu „kanonýrů“ vysmál. „Už se těšímě, až tě uvidíme v Championship!“ vzkázali Guimaresovi příznivci „gunners“.

    1 – Při podzimní výhře Lyonu 4:3 na Spartě si připsal asistenci u vítězné branky.

    „Nemám pochyb o tom, že ho fanoušci budou zbožňovat,“ trenér Newcastlu Eddie Howe o své vysněné posile.

    Bruno Guimaraes při podpisu smlouvy s Newcastlem Bruno Guimaraes při podpisu smlouvy s NewcastlemFoto Twitter. com / Bruno Guimaraes

  • Poslední tanec

    Jermain Defoe (39)

    Rangers -> Sunderland

    Přestup

    Velmi emotivní návrat. Čtyři a půl roku po svém odchodu se Jermain Defoe vrací na Stadium of Light. „Neustále se usmívám, protože Sunderland je pro mě opravdu speciální místo. Slíbil jsem, že se vrátím a to jsem dodržel,“ těší Defoea, jenž může být klíčovou postavou v boji o postup do Championship. „Černé kočky“ jsou zatím třetí, což by jim zaručilo baráž. „Máme výbornou šanci a věřím, že ji využijeme,“ je legendární útočník odhodlaný vrátit klub do druhé ligy.

    37 – Tolik gólů nasázel během svého předešlého dva a půl roku dlouhého působení v Sunderlandu.

    „Je to prověřený střelec a vítěz, jehož fanoušci Sunderlandu milují. Vrací se v ten správný moment,“ sportovní ředitel Sunderlandu, Kristjaan Speakman, na adresu Defoea.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud