10. května 2022 • 11:18

Kotal by mohl „vzít“ sportovní radu. Pomáhat Šilhavému (ne)bude

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když byla v půlce března jmenována Sportovní rada FAČR, překvapením bylo, že mezi jejími sedmi členy chybí top zástupce trenérské branže. To by se mohlo brzy změnit: na uvolněné místo po Zdeňku Psotkovi, novém technickém řediteli fotbalové asociace, by mohl nastoupit Václav Kotal, naposledy kouč pražské Sparty. Neformální kontakty – a nikoli poprvé – v tomto směru již proběhly. „Neřeším to, sám se nikam nehlásím. Pokud by ale byl zájem, nebránil bych se tomu. O fotbale se bavím rád,“ usmívá se devětašedesátiletý expert.



Sportovní rada, která byla ustanovena v březnu jako poradní orgán vedení FAČR v čele s šéfem Petrem Fouskem, má mít sedm členů. Vedle předsedy Vladimíra Šmicera jsou jimi sportovní ředitelé Sparty a Zlína Tomáš Rosický a Zdeněk Grygera, expert na mládežnický fotbal Antonín Barák, skaut Manchesteru City Jan Říčka a předák iniciativy Fevoluce Ondřej Lípa. Posledním byl Psotka, jenž působil i jako sportovní ředitel plzeňské Viktorie. Rada ho ovšem doporučila vedle Jiřího Plíška a Karla Poborského jako jednoho ze tří kandidátů na důležitou pozici ve FAČR.

Kotal, jenž vedle Sparty vedl Jablonec, Brno, Hradec Králové či národní tým do 17 let, byl ve hře již při vzniku sportovní rady. I některé členy fotbalové vlády zarazilo její složení, respektive absence trenéra Kotalova typu či minulosti. Tehdy ovšem ještě jeho jmenování neprošlo. O Kotalovi se zároveň v posledních týdnech hovořilo i v souvislosti s možným rozšířením realizačního týmu reprezentačního trenéra Jaroslava Šilhavého, než s ním Fousek prodloužil smlouvu do EURO 2024 s opcí na závěrečný turnaj.

Nakonec však štáb zůstal beze změny, na vlastní žádost skončil pouze manažer národního týmu Libor Sionko. Kotal se s Šilhavým dobře zná, potkal se s ním v Kladně i ve Spartě, dokonce s ním měl firmu zabývající se nákladní dopravou. A už dříve pro něho analyzoval soupeře. „Jsem spokojený s kluky, co tam máme. S Vencou jsem mluvil, říkal, že kdyby cokoliv bylo, rád pomůže,“ prohlásil Šilhavý po prolongaci kontraktu. „Na ničem domluvení nejsme, záleží na Jardovi, pokud by něco potřeboval,“ přitakává Kotal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud