24. srpna 2022 • 16:50

Kauza dezinfekce: mezi obviněnými i Starka z Příbrami, hrozí mu až osm let

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

V kauze podezřelé zakázky na dezinfekci stadionů jsou podle serveru Seznam Zprávy mezi obviněnými příbramský druholigový fotbalový klub i jeho majitel Jan Starka. Policisté v tomto případu obvinili šest lidí a čtyři právnické osoby z podvodu a legalizace výnosů z trestné činnosti. Fyzickým osobám hrozí v případě prokázání viny vězení od dvou do osmi let.



Kauza se rozběhla před dvěma lety ještě za bývalého vedení Fotbalové asociace ČR (FAČR). Na nesrovnalosti kolem zakázky na dezinfekci upozornila v prosinci 2020 kontrolní a revizní komise fotbalové asociace. FAČR díky tomu, že jí policie přiznala status poškozené právnické osoby, požádala o možnost přístupu do trestního spisu.

Kriminalisté v souvislosti se zakázkou, kterou získala firma bývalého ligového fotbalisty Jiřího Tymicha, zasahovali v sídle FAČR loni v únoru. Půl roku předtím vypukla jiná aféra kolem bývalého místopředsedy asociace Romana Berbra, týkající se korupce a ovlivňování výsledků zápasů.

Tymichova společnost dostala od FAČR 9,89 milionu korun na dezinfekci 90 stadionů. Podle únorového zjištění Radiožurnálu ale z dokumentů o převodu peněz vyplývá, že si je přerozdělilo více osob. Většinu částky asociace dostala zpět, neboť s dodavatelem uzavřela dohodu o narovnání. Za odvedené práce firmě zbylo téměř 700 tisíc korun.

FAČR minulý čtvrtek uvedla, že v kauze není obviněn žádný z jejích současných zaměstnanců. Naopak naznačila, že jedním z obviněných je trestně stíhaný Berbr.

1. FK Příbram Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud