Marie Sehnálková
Premium
21. ledna 2023 • 04:55

Hložkovné a Součkovné: jak malé kluby vydělaly na velkých přestupech

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z mateřských klubů odešli, když jim bylo 12 let. I přesto přinášejí do klubové kasy milionové částky. V Ivančicích dostavěli díky Adamu Hložkovi šatny, v Havlíčkově Brodě zase zásluhou Tomáše Součka plánují tréninkový areál. „Jsme na ně pyšní. Dokázali nás proslavit. Peníze jsou pěkný bonus, který nám pomůže,“ shodují se oba mančafty. Jak to chodí při přestupech úspěšných odchovanců a kdo všechno má na výchovné nárok?



Ivančice – malé městečko nedaleko Brna, ve kterém se narodili slavný herec Vladimír Menšík, světoznámý malíř Alfons Mucha nebo tenistka Barbora Krejčíková. Pozornost místních ovšem aktuálně poutá ještě jeden rodák. Celá obec na dálku bedlivě sleduje výkony odchovance zdejšího fotbalového klubu Adama Hložka.

Syn někdejšího ligového házenkáře začal s fotbalem v šesti letech. I v tak nízkém věku trenéři poznali, že mají co dočinění s mimořádným talentovaným hráčem.

„Byl neuvěřitelně pohybově nadaný a už v přípravce na hřišti dominoval. Byl na tom o třídu líp než jiní kluci. Takového svěřence máte jednou za život,“ vzpomíná Rostislav Štork, dnes už bývalý trenér FC Ivančice.

Podobnou zkušenost má s „Hložanem“ i Vladimír Chaloupka, mládežnický trenér Zbrojovky Brno, kam malý talent zamířil v deseti letech na hostování. „Pamatuju si jednu situaci, kdy jsem mu chtěl v zápase něco poradit. Než jsem to ale udělal, sám vymyslel řešení, které mě ani nenapadlo, a to jsem za sebou měl při vší skromnosti přes sto startů v lize. Byl takový zmenšený velký fotbalista,“ popisuje s úsměvem.

Ve dvanácti letech Hložek přestoupil z Ivančic do Sparty, kde pověst výjimečného talentu od začátku naplňoval. V 16 letech se stal nejmladším sparťaněm, který kdy nastoupil v lize a o pár měsíců později také nejmladším střelcem gólu v historii české nejvyšší soutěže.

A jak je na tom opěvovaný talent dnes? Ve dvaceti letech má za sebou tolik, co jiní hráči nestihnou za celý život. V dresu Sparty nasbíral 105 ligových startů, stal se králem střelců FORTUNA:LIGY i jejím nejlepším nahrávačem.

Prošel všemi mládežnickými reprezentacemi, pronikl také do národního A-týmu a loni v červnu podepsal šestiletou smlouvu s Bayerem Leverkusen.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud