Adam Lacek
16. března 2023 • 14:39

Plážová lekce od světových jedniček. Portugalci jsou jinde, zní od Čechů

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští plážoví fotbalisté mají za sebou obří zkušenost. Ve dvou přípravných duelech změřili síly s aktuálně nejlepším týmem světa, reprezentací Portugalska. V úterý si národní tým vedl solidně, po špatném startu vydřel přívětivou porážku 3:9. O den později už z toho byl debakl 1:14. „Vidíme, že máme na čem pracovat, protože Portugalci jsou úplně jinde,“ hodnotil dvojzápas hrající asistent Miloslav Klíma. Na konci dubna čeká českou reprezentaci kvalifikace na mistrovství světa.



Portugalci jsou aktuálně nejlepším týmem světa podle žebříčku Beach Soccer Worldwide. V letech 2015 a 2019 slavili titul na mistrovství světa. Ve svém kádru mají řadu hvězd včetně nejlepšího hráče světa za loňský rok Be Martinse.

Pro kontext, Češi se v žebříčku nachází na 47. místě. Jednoznačný kvalitativní rozdíl tak musel být znát. Pro český plážový fotbal šlo o velkou čest, že Portugalci pozvali na přípravné zápasy právě náš národní tým.

Česká reprezentace vyrazila do Lisabonu s deseti hráči, Portugalci jich měli k dispozici patnáct. To se ukázalo jako důležitý faktor hlavně ve druhém duelu. „Už jsme trošku odpadli fyzicky, protože se nám ještě jeden hráč zranil, takže jsme museli hrát jen v sedmi lidech. Portugalci na nás střídali tři čtyřky, ale na to se nechci vymlouvat,“ zmínil hlavní trenér Martin Boček.

V prvním zápase Češi nezvládli první třetinu, ve které inkasovali šest gólů. Zbytek zápasu už se nicméně nesl ve vyrovnaném duchu, nakonec z toho byla porážka 3:9. „Dvě třetiny jsme hráli docela dobře,“ vyzvedl i kouč Boček. Druhý duel už se nicméně nepovedl. Vstup do zápasu byl sice lepší, ale pak se portugalské hvězdy rozjely. Porážku 1:14 zapříčinila především řada zbytečných individuálních chyb.

Česká reprezentace v plážovém fotbale se v přípravném dvojzápase utkala s Portugalskem, aktuálně nejlepším týmem světa
Česká reprezentace v plážovém fotbale se v přípravném dvojzápase utkala s Portugalskem, aktuálně nejlepším týmem světa

„Takové výsledky by se nám neměly stávat. Portugalci nás jasně ve všem předčili, my jsme si bohužel sami dali třeba pět úplně zbytečných gólů. To nás pak zbytečně sráží na zem. Chceme to nahrát gólmanovi, hráč nám to vezme a dají nám gól do prázdné brány,“ litoval Boček.

Podobně to cítili i samotní hráči. „Samozřejmě jsme hráli s týmem, který je nejlepší na světě, ale od toho musí být taky náš přístup lepší, abychom nedostali 14 gólů. Poslední třetinu si s námi dělali vlastně, co chtěli,“ komentoval duel brankář Patrik Malina. „Udělali jsme strašně moc individuálních chyb, včetně mě. Oni to prostě umí potrestat a z každé naší chyby dávali gól,“ dodal Klíma.

I přes dvě porážky šlo pro české hráče o nezapomenutelnou zkušenost. Proti nejlepšímu týmu světa se přeci jen nehraje každý den. „Super zkušenost,“ těšilo Klímu. „Musíme si z toho vzít ponaučení a dát hlavy nahoru. Teď nás čeká kvalifikace na šampionát, na který se musíme připravit. A určitě tam uhrát lepší výsledky, než v těchto dvou zápasech,“ přidal Malina.

Kvalifikace na mistrovství světa se odehraje na konci dubna na Kanárských ostrovech. Soupeře národní tým ještě nezná. Na světový šampionát, který se uskuteční na konci roku v Dubaji, postoupí z Evropy pět nejlepších týmů.

První zápas:

Portugalsko - Česko 9:3 (6:0, 1:0, 2:3)

Branky: 2. a 3. L. Martins, 13. a 30. Pintado, 3. Santos, 7. Algarvio, 9. B. Martins, 10. Brilhante, 36. Mano – 25. Körtvélyeši, 29. Hemzáček, 30. Radosta.

Sestavy:

Portugalsko: Andrade, od 13. Regufe, od 25. Mano – Coimbra, Jordan, B. Martins, L. Martins – Lourenco, Torres, Pinhal, Brilhante, Pintado, Lopes, Algarvio, Vivo. Trenér: Narciso.

Česko: Bártl, od 13. Malina – Körtvélyeši, Pekárek, Borovička, Radosta – Sonntag, Klíma, Andrle, Hemzáček. Trenér: Boček.

Druhý zápas:

Portugalsko - Česko 14:1 (3:0, 4:1, 7:0)

Branky: 11., 15., 15. z pen., 34. a 36. L. Martins, 6., 19., 25., 27. a 28. Pintado, 3. B. Martins, 22. Torres, 28. Lourencom 31. Lopes z pen. – 17. Andrle z pen.

Sestavy:

Portugalsko: Andrade, od 13. Regufe, od 25. Mano – Coimbra, Jordan, B. Martins, L. Martins – Lourenco, Torres, Pinhal, Brilhante, Pintado, Lopes, Algarvio, Vivo. Trenér: Narciso.

Česko: Malina, od 18. Bártl – Pekárek, Klíma, Borovička, Radosta – Sonntag, Andrle, Hemzáček. Trenér: Boček.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud