22. července 2023 • 15:30

Zemřel Adolf Scherer (†85), nejlepší střelec stříbrného týmu z Chile

Autor: ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve věku 85 let zemřel bývalý slovenský fotbalista Adolf Scherer, jeden z hlavních strůjců stříbrného československého úspěchu na mistrovství světa v Chile v roce 1962. Nejlepší střelec tehdejšího týmu na turnaji a člen klubu ligových kanonýrů odehrál za československý výběr 36 zápasů a vstřelil 22 gólů. Scherer žil od roku 1973 ve Francii, kde zemřel ve svém domě v St. Gilles v kruhu svých blízkých. O úmrtí legendárního útočníka informoval Slovenský fotbalový svaz.



„Do dnešního rána měl výjimečný přívlastek - jediný žijící slovenský fotbalista, který hrál ve finále mistrovství světa,“ uvedl slovenský svaz. „Dolfi byl jedinečný, neopakovatelný, vždy svůj. Fotbalový vicemistr světa, mistr Československa, střelec par excellence, člen Klubu ligových kanonýrů, v Síni slávy slovenského fotbalu má od jejího zrodu v roce 2016 své místo, dobrý člověk.“

Právě na světovém šampionátu před 61 lety měl rodák z Priekopy Scherer lví podíl na postupu do finále proti Brazílii. Gólem tehdy rozhodl čtvrtfinále proti Maďarsku (1:0) a dokonce dvakrát skóroval v semifinále proti Jugoslávii (3:1). Byl také členem bronzového týmu na mistrovství Evropy 1960 ve Francii.

Československý titul získal s Červenou hvězdou Bratislava (1959), v deseti odehraných sezonách v nejvyšší domácí soutěži nastupoval také za bratislavský Slovnaft, Lokomotivu a VSS Košice. Ve Francii, kam později emigroval, působil v Nimes Olympique a Olympique Avignonais.

V československé lize měl Scherer bilanci 260 utkání a 128 branek. S celkem 151 ligovými góly v kariéře patří do první dvacítky Klubu ligových kanonýrů.

Z 22 stříbrných medailistů z Chile žijí Jan Lála, Jozef Štibrányi, Josef Jelínek a Václav Mašek. Držitel Zlatého míče Josef Masopust, největší hvězda tehdejšího výběru, který ve finále podlehl Brazílii 1:3, zemřel v roce 2015.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud