28. listopadu 2008 • 11:10

Laporte: Proti Angličanům musíme zasáhnout!

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Francouzský ministr sportu Bernard Laporte se nechal slyšet, že je nutný vnější zásah proti anglickým klubům, které dominují fotbalové Evropě.



Nedostatek finančních regulí jim totiž dovoluje přilákat největší fotbalové hvězdy, což ostatní evropské kluby nemohou.

"Jisté věci se vymykají kontrole a nemáme možnost je řešit na národní úrovni," řekl ve čtvrtek Laporte na summitu sportovních ministrů EU. Navrhl, aby byl zřízen evropský orgán po vzoru Francie, kde funguje kontrolní orgán dohlížející na profesionální fotbal v zemi. Ten by měl sledovat především finanční stránku jednotlivých klubů.

Jeho názor podpořil také evropský komisař pro vzdělávání, kulturu a mládež Ján Figeľ. "Sport nemůže existovat mimo hranice zákonů EU. Musíme najít rozumná řešení problémů. Komise je připravena vstoupit," prohlásil slovenský politik.

Francouzské plány podporovala také UEFA, i když se její prezident Michel Platini nyní vyjádřil proti zavedení funkce "super-regulátora sportu" v EU. V rozhovoru pro BBC se vyslovil proti zásahům vlády do sportu.

"Nechci ovlivňovat situaci v jednotlivých ligách. Budeme se snažit najít takové řešení, aby v soutěžích bylo více transparentnosti a kontroly," dodal Platini.

Anglické kluby i přes velkou zadluženost neustále navyšují platy největším hvězdám a na velké peníze lákají další fotbalisty. Tyto náklady ale také přinášejí výsledky v konfrontaci s ostatními evropskými týmy.

V prestižní Lize mistrů například ve finále posledních čtyř ročníků nechyběl anglický zástupce, letošní finálový duel se dokonce hrál výhradně v režii velkoklubů z Premier League.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud