23. ledna 2023 • 10:31

Recenze mobilní hry CRSED: Cusine Royale. Když pánvičkám odzvoní

Autor: Ladislav Novák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odzvonilo nebo neodzvonilo battle royale titulům? Těm průměrným bohužel ano!



Humbuk okolo battle royale žánru začal pomalu utichat a zdá se, že jeho nejslavnější dny jsou pomalu sečteny. Ne snad, že by Fortnite nebo PUBG stále nepatřily k těm nejhranějším online titulům obecně, ale pomalu jsme svědky postupného úpadku zájmu ze strany hráčů o žánr obecně. Konečně nám tak pomalu končí trend, kdy každá druhá hra přicházela s uměle vytvořeným režimem, který alespoň vzdáleně připomínal koncept battle royale. Stále ovšem s chutí vítáme nový přírůstky do rodiny, které jsou již od začátku vyvíjeny s čistými úmysly. Přesně tak, jako je tomu v případě mobilní verze CRSED: Cusine Royale vývojářského týmu Gaijin Distribution KFT.

S pánvičkou na bojišti

Pokud by se vám značka zdála přece jen trochu povědomá, rozhodně to není náhoda. Titul totiž spatřil světa již v roce 2018, tehdy ještě pod názvem CRSED: FOAD, a šlo spíše o aprílový žertík utahující si z větších battle royale titulů. Bojovat bylo možné za pomoci kuchyňského náčiní, taktické vojenské tašky nahrazovaly klasické igelitky. Vývojáři však rychle ustoupili od původního záměru a když hra o rok později vyšla na PC, PlayStation 4 a Xbox One, tvářila se již jako standardní battle royale titul. Zajímavostí potom zůstává skutečnost, že v lednu 2020 se již přejmenovaný titul Cuisine Royale stal třetím nejstahovanějším free-to-play kouskem na PS Store, což je rozhodně skvělé vysvědčení.

CRSED: Cusine RoyaleFoto Ladislav Novák, CRSED: Cusine Royale

Jak vidno, CRSED: Cusine Royale má poměrně bohatou, a hlavně peprnou historii, která ukazuje, jak se z aprílového žertíku může stát oblíbený free-to-play kousek. Nyní se navíc dočkali i majitelé mobilních telefonů se systémem Android/iOS. I zde už je totiž CRSED: Cusine Royale hratelné. Hned na začátku je ale dobré mírnit veškeré nadšení.

Pravděpodobně jsme již podobným konceptem přesyceni, ale velká očekávání nebyla zcela naplněna. Stále bereme v úvahu, že jde o free-to-play titul a nelze čekat zázraky, ale v tomto případě dostáváme skutečně hodně průměrný a generický battle royale, který v ničem nevyčnívá, nepřináší nic moc nového a selhává i po stránce technické. Navíc ani ta hratelnost není zrovna ohromující.

Bez výsadku?

Ihned po spuštění se roztáčí klasický kolotoč free-to-play battle royale žánru. Vyberete si hrdinu a po tutorialu vyrážíte do boje v solo režimu, popřípadě v týmu. Zapomeňte však na nějaký seskok či výběr cílové destinace, hra sama určí, kde se na mapě objevíte, čímž vás už v prvních vteřinách dokáže vytočit. Už tak je herní mapa poměrně nezáživná a prázdná, pokud navíc ztrácíte možnost vybrat si místo výsadku, je vše ještě o trochu více frustrující. No nic, jde se na prvotní průzkum do nedalekých opuštěných staveb. Je pravda, že z několika desítek metrů nepůsobí zrovna ohromujícím dojmem, dost možná ale budou nabízet mnohá tajemství.

CRSED: Cusine RoyaleFoto Ladislav Novák, CRSED: Cusine Royale

No, tak bohužel. Zblízka vše vypadá stejně tak nevzhledně jako z dálky až se člověk trochu zastydí. CRSED: Cusine Royale opravdu není hezkou hrou, a navíc ani nešlape úplně plynule. Je pravdou, že jsme recenzovali na dnes již průměrném telefonu Samsung A52 5G, ale i tak bychom si představovali trochu lepší zážitek. Mobil se nepříjemně zahříval, a to dokonce i v ne zrovna náročných scénách, kdy jsme se jen tak proháněli po prázdných nevzhledných políčkách. Nebudeme si zde nic nalhávat. Grafické zpracování je velkým zklamáním, ostatně stejně tak jako celý herní svět. Vše působí až příliš genericky, nepřirozeně a zbytečně prázdně. Neočekáváme velké rozlehlé komplexy, ale trochu té přirozenosti. Pohyb v tomto prostředí opravdu není příliš záživný a nic na tom nezlepšuje ani možnost využívat automobily.

Grafické zpracování je velkým zklamáním, ostatně stejně jako celý herní svět

Naštěstí je však k dispozici obrovské množství lootu, který hráče zahltí již od prvních vteřin. Milovníci přehrabování se v inventáři si rozhodně přijdou na své. Přestože vývojáři ustoupili od původního konceptu parodie na velké battle royale tituly, stále si dokázali zachovat určitou míru nadhledu. V tomto ohledu tak CRSED: Cusine Royale působí příjemně odlehčeně a místy i celkem úsměvně.

CRSED: Cusine RoyaleFoto Ladislav Novák, CRSED: Cusine Royale

K dispozici však nejsou jen klasické zbraně na blízko či na dálku, ale rovněž speciální schopnosti či magické rituály, které se váží na konkrétní hrdiny. Jedná se například o zpomalení času nebo proměnu v krvelačnou bestii. V herním světě můžete klást pasti, teleportovat se nebo na nepřátelé posílat nemrtvé. K těmto speciálním abilitkám je třeba hromadit duše zabitých nepřátel. Netvrdíme, že jde o kdovíjaký ohromující mechanismus, každopádně pro vybočení z tradičních battle royale kolejí to na nějakou chvilku stačí.

Bídná dynamika

Zklamáním je však samotná dynamika hry, která v kombinaci s nepříliš responsivním ovládáním zapříčiňuje tak trochu nudnou hratelnost, která se točí okolo prázdného pobíhání po herním světě a hledání zbývajících nepřátel. Nejisté pocity jsme měli i ze samotné střelby, která vůbec nepůsobí přirozeně. Po celou dobu recenzování jsem zkrátka nezískal pocit úplné kontroly nad tím, co se svým hrdinou dělám. Setkání na blízko jsou tak povětšinou o náhodě a štěstí, jelikož souboje jsou spíše frustrující zkušeností.

CRSED: Cusine RoyaleFoto Ladislav Novák, CRSED: Cusine Royale

Dále už to ale všichni znáte. Za hraní získáváte XP, za ty pak vylepšujete své hrdiny, nakupujete nové ability, kosmetické doplňky apod. V tomto ohledu je naopak CRSED: Cusine Royale poměrně bohatou hrou, která nabízí hráčům poměrně hodně vyžití. Připraveny jsou pochopitelně nejrůznější výzvy, za které lze získávat blbovinky. Na tento koncept se celkem nepřekvapivě váže též monetizační politika hry v podobě mikrotransakcí. Ta není nikterak agresivní a točí se především okolo kosmetických doplňků, je třeba si však přiznat, že i zde si lze celkem výrazně pomoct a získat nad protivníky nějakou tu výhodu.

Celkově si ze hry neodnáším úplně dobré pocity. V záplavě konkurenčních titulů totiž CRSED: Cusine Royale nabízí spíše průměrný zážitek, který je držen při životě spíše jen díky bohatému lootu a systému speciálních abilit či možnosti využívat magii. Co však nesedne jednomu, může být výhrou pro jiného. Přece jen se bavíme o free-to-play titulu, který za vyzkoušení rozhodně stojí. Počítejte však s prázdným herním světem, nevzhledným grafickým zpracováním, a tak trochu bídnou dynamikou hratelnosti.

Titul můžete stahovat zcela zdarma skrze Google Play a AppStore

Hra byla recenzována na telefonech Samsung Galaxy A52 5G, Galaxy S22 5G, Xiaomi 12, POCO M5s a F4 GT.  

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud