15. března 2019 • 20:05

Kladno vyhrálo v Jihlavě 4:1, Jágr asistoval. Motor uspěl ve Vsetíně

Autor: ČTK, iSport.cz
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do semifinálových sérií play off první ligy, z nichž vzejdou účastníci baráže o extraligu, vykročili lépe hokejisté Kladna a Českých Budějovic. Rytíři zvítězili na ledě vítěze základní části Jihlavy 4:1, Jihočeši dobyli led Vsetína po výsledku 2:0. Obě série budou pokračovat na stejných místech v sobotu druhými duely.



Kladno v sestavě s oběma velikány Jaromírem Jágrem a Tomášem Plekancem určilo ráz utkání povedeným nástupem. Už po 46 vteřinách poslal Středočechy do vedení Tomáš Redlich, jenž se dobře zorientoval mezi kruhy a z výšky padající odražený kotouč poslal bez přípravy za záda gólmana Niklase Lundströma. V šesté minutě navíc jihlavský brankář vyrazil Kružíkův pokus přímo na hůl Tomáše Kauta a bylo to 0:2.

Většinu zaplněných tribun Horáckého zimního stadionu pak sice rozjásal ve 13. minutě po ráně bez přípravy Tomáš Harkabus, ale to bylo zároveň naposledy, kdy musel kladenský brankář Lukáš Cikánek lovit puk ze sítě. Krátce před první pauzou navíc udeřil znovu Redlich, a to dokonce při vlastním oslabení. Na obranné modré čáře získal puk a sólo zakončil parádně do horního růžku.

„Paradoxně jsme odehráli první třetinu velice dobře, bohužel jsme ji ale prohráli 1:3, což rozhodlo o celém dnešním utkání,“ mrzelo asistenta domácího trenéra Františka Zemana.

Jaromír Jágr drží kotouč před obráncem Jihlavy Jakubem Suchánkem v prvním utkání semifinále Chance ligy
Jaromír Jágr drží kotouč před obráncem Jihlavy Jakubem Suchánkem v prvním utkání semifinále Chance ligy

Dukla se sice nevzdala, jenže Středočeši na vlně dvoubrankového vedení hru s přehledem kontrolovali. Před polovinou zápasu měli navíc k dispozici přes minutu dlouhou přesilovku čtyři na tři a čtyři sekundy před jejím skončením ji po asistencích Plekance s Jágrem využil nekompromisní bombou Jiří Říha.

Jihlavští chvilku nato nevyužili kratičkou přesilovku pět na tři. Obě hvězdy první velikosti těsně před druhou přestávkou předvedly nádhernou souhru: Jágr vyzval k zakončení Plekance, jehož pokus ale Lundström s velkým štěstím vytěsnil mimo tyče.

„Domácí budou hrát příště určitě daleko lépe než dneska. Tak uvidíme, co z toho bude. Ale samozřejmě je to povzbuzení, určitě je hezké vyhrát zápas venku a ještě v Jihlavě. Pořád však platí to, že musíš vyhrát čtyři zápasy, abys postoupil dál,“ zdůraznil Jágr.

Domácím sice jasně patřilo třetí dějství, jenže herní i střeleckou převahu nedokázali promítnout do skóre. A když pět minut před koncem základní doby minul v přesilovce odkrytou branku Juraj Bezúch, bylo zřejmé, že Rytíři už si cenný úspěch nenechají vzít.

„Snad jsme chytili formu v pravou chvíli. V sezoně to bylo jednou dobře, podruhé špatně, ale teď je to nejdůležitější. Zatím to vypadá, že jsme se dobře připravili, ale je to jen jeden zápas. A my víme, že to bude ještě hodně těžké,“ řekl brankář vítězů Cikánek.

Góly

Domácí: 12:15. Harkabus

Hosté: 00:46. Redlich, 05:47. T. Kaut, 19:28. Redlich, 28:58. J. Říha

Sestavy

Domácí: Lundström (Honzík) – J. Pohl, Kajínek (A), Matějíček, Půža, J. Holý, Suchánek, Štebih – Pekr, Skořepa (C), Anděl – Dostálek, Čachotský, Harkabus – Bezúch, A. Zeman, Jiránek (A) – Hrníčko, M. Hlinka, Osmík.

Hosté: Cikánek (Brízgala) – Nash, Zajíc, Kehar, J. Říha, Lakos, Svedlund, Zelingr – Jágr (A), Plekanec, Melka – Redlich, Vampola (A), J. Strnad (C) – Jelínek, Machač, Zikmund – Kružík, T. Kaut, Kubík.

Rozhodčí

Zubzanda, Grech – Tvrdík, Šimán

Stadion

Horácký zimní stadion, Jihlava

Návštěva

6 349 diváků


Vsetín musel ještě v úterý bojovat o postup do semifinále v rozhodujícím sedmém duelu s Prostějovem (6:2), zatímco Motor postoupil přes Havířov už o dva dny dříve. Při vyrovnané bilanci soků v základní části Jihočeši ovládli první dva a třetí porážku za sebou s Valachy při vstupu do boje o extraligovou baráž nepřipustili.

Ve 14. minutě získal Českým Budějovicím vedení Václav Karabáček, který se posunul na pozici nejproduktivnějšího hráče týmu s devíti body za tři branky a šest asistencí ze sedmi zápasů. V čase 35:09 pojistil náskok Motoru v přesilové hře Lukáš Endál. Brankář Petr Kváča udržel poprvé v letošním play off a celkově počtvrté v sezoně čisté konto.

Góly

Domácí:

Hosté: 13:48. Karabáček, 35:09. Endál

Sestavy

Domácí: Gába (Šelepněv) – Mikuš, J. Drtina, Slováček (A), Teper, Frolo, Jeřábek, Hryciow – Theoret, Kucharczyk (A), Rác – Jonák (C), Pechanec, Rob – Kopta, Šilhavý, Březina – Karafiát, Pitule, Vítek.

Hosté: Kváča (Strmeň) – Vydarený (A), M. Jandus, Pýcha, Pavlin, Kutlák (C), Plášil – Čermák (A), R. Přikryl, Babka – M. Novák, Gilbert, Endál – Karabáček, Bradley, Z. Doležal – Beránek, Dančišin, Heřman – Doktor.

Rozhodčí

Veselý, Pilný – Rožánek, Gančarčík

Stadion

Zimní stadion Na Lapači

Návštěva

4480 diváků

Další program:

Sobota 16. března - 2. zápasy:
17:30 Jihlava - Kladno, Vsetín - Motor České Budějovice.

Aktuální zápasy
Články odjinud