Pavel Bárta
Premium
26. března 2021 • 12:12

Jágr plní postupovou misi, na ledě maluje. Nového baví, jak se rozčiluje

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna hůl v pravé ruce, čtyři v levé. Na rozbruslení v pražském Edenu chtěl naskočit dřív, než rolbař dokončil úpravu ledu. A tak ho napřed vyhnali. Jaromír Jágr si pak pohrával sám s pukem ve středním pásmu, k ostatním se přidal, až když se jezdilo tři na dva. Nedá se spočítat, kolikrát před zápasem podstoupil tyhle rituály, sehrál jich ke třem tisícům. Po 31 letech se v kladenském dresu vrátil tam, kde mezi dospělými zářil poprvé. Tehdy hrál semifinále elitní soutěže proti Spartě, tentokrát prvoligové čtvrtfinále se Slavií. V uzamčené části článku najdete i rozhovor s legendárním Milanem Novým, který Jágra zažil ještě ve své poslední sezoně 1988/89 na Kladně.  



V normální době by měl za sebou monstrakci pod širým nebem ve Špindlerově Mlýně. Plánovali ji na prosinec, součástí programu byl taky duel Kladna s Vrchlabím. Možná, že by Jaromír Jágr naskočil i za Spartu proti Hradci Králové. A třeba by nezůstalo jen u toho. S pražským klubem koketoval, třeba aby pomohl zaplnit hlediště O2 areny na utkání s některým divácky míň atraktivním soupeřem, ve hře mohlo být kdovíco ještě. Do toho však zasáhl COVID-19.

„I když nejsme vidět, jsme tu s vámi…“ hlásal jeden z nápisů na tribuně v Edenu. Poselství fanoušků patřilo hokejistům Slavie. Pár jedinců přišlo do hlediště pracovně, další zvaní seděli v místech pro VIP. Za sklem a v teple se od respirátorů nemlžily brýle jako v prochladlém hledišti. Ale všichni tu s potěšením nelibě sledovali, s jakým zaujetím plní 49letý Jágr postupovou misi. Návrat Rytířů mezi elitu bere jako poslání. A zatím se mu to i daří.

Od 15 ke slavné 68

Pro Jágra je nakonec možná lepší, že se hraje před prázdnými ochozy. Nejde jen o to, jestli rozdělil národ na přející a nepřející, na Kladeňáky a ostatní, jestli se někomu líbí nebo ne, jak si na ledě počíná. Dost lidí ho pořád zbožňuje jako nedotknutelnou svátost. U jiných ztratil. Uznávají ho coby hokejovou legendu. Ale z jiných důvodů si ho přestali vážit. Stal se pro ně kacířem, který by místo čísla 68 měl nosit jiné.

Při ligovém semifinále 1990

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud