Michal Koštuřík
18. října 2021 • 20:20

Lukáš Vejmelka měl jasno: Chci být gólman jako bratr. Trenéři ho chválí

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bratr, můj velký vzor. Ano, v hokejové brance nereprezentuje rodinu Vejmelků pouze Karel, ale i o osm let mladší Lukáš. Student druhého ročníku střední katolické školy rovněž hezky narostl (186 cm) a má talent. V Třebíči, která vládne tabulce Chance ligy, dělá v sedmnácti trojku. „Když jsem viděl, jak brácha chytá, věděl jsem, že chci být brankářem,“ svěřuje se Lukáš Vejmelka.



Moment, kdy se Karel Vejmelka rozhodl, že zaleze do klece, táta-útočník těžce nesl. Přemlouval ho, ať zůstane v poli. Jakmile později zvolil stejnou cestu jeho mladší syn Lukáš, už byl v klidu daleko víc. Pochopil, že brankářské řemeslo potomkům učarovalo. Oba rozjeli kariéry v Třebíči. „Lukáš je do hokeje hodně zapálený a na svůj věk předvádí velice dobré výkony,“ chválí juniora trenér Kamil Pokorný.

Lukáš Vejmelka před sebou odmalička neviděl jinou cestu než tu, kterou si prošlapával starší sourozenec. Touha stát se brankářem a být jednou stejně dobrý ho hnala každý den dopředu. „Poslední dobou mi radí čím dál víc. Když to šlo, chodil se na mě i dívat. Třeba když jsme hráli s Třebíčí někde v Brně. Někdy mi posílal videa ze zápasu a říkal, co můžu zlepšit a co jsem naopak udělal dobře,“ líčí. „Myslím, že oba máme talent a do toho se snažíme makat.“

Lukáš Vejmelka měl jasno: Chci být gólman jako Karel
Lukáš Vejmelka měl jasno: Chci být gólman jako Karel

Teď jsou od sebe nejdál v životě. Teenager drží bratrovi palce při snaze uchytit se v NHL. Mile ho překvapilo, že si v kempu vybojoval místo dvojky Arizony. „Věděl jsem, že na to má, ale upřímně jsem nečekal, že se mu to povede tak rychle,“ přiznává. Udržují spolu pravidelný kontakt, vyměňují si sportovní i rodinné zážitky.

Stylem chytání jsou si podobní, předurčuje je k tomu vysoká postava. Karel je zatím vyšší o necelých šest centimetrů. Lukáš věří, že ještě o kousíček povyroste. „Kdybych přidal ještě cenťák nebo dva, nezlobil bych se,“ usmívá se. „Výška je vždycky výhoda.“ A čím se zásadně liší? Starší z dua chytá v opačném gardu, což je pro střelce nepříjemnější. „Brácha je rychlý, má dobrý pohyb a výbornou techniku. Snažím se ho napodobovat,“ nezapírá.

Být gólmanem, to je pro mladíka z Vysočiny čirá radost. Na svou pozici nedá dopustit. „Když chytnete puk, který už vidí všichni v síti, tým vám děkuje a fanoušci začnou tleskat, je to něco neskutečného. To člověk musí zažít,“ vypráví. „Musíte na to mít i povahu. Není pro každého tam stát šedesát minut čistého času a soustředit se na výkon. Odmala jsem chtěl být gólman, ne obránce nebo útočník.“

V Třebíči aktuálně kryje záda výtečnému Pavlovi Jekelovi a jeho náhradníkovi Janu Mičánovi. V přípravě dostal šanci proti Kolínu a vychytal triumf 4:2. „Zvládl to bravurně, talent má,“ oceňuje trenér Pokorný. Když Vejmelka obden trénuje dopoledne s áčkem, má ve škole vyřízený individuální plán. Jinak chodí s juniorkou, kde je i v zápasovém zápřahu. „Tam dominuje,“ informuje kouč lídra Chance ligy.

Střední školu si junior rozhodně míní dodělat, vzdělání považuje za důležité. Snaží se nešidit ani jednu složku svého života. „Kdyby se nedejbože něco stalo v hokeji, kterým se jednou určitě chci živit, tak abych měl zadní vrátka,“ vysvětluje. Jako brácha…

1

Jeden zápas odchytal sedmnáctiletý Lukáš Vejmelka za seniorský tým prvoligové Třebíče. V letní přípravě pomohl k výhře 4:2 nad Kolínem. V juniorce je jasnou jedničkou.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud