6. dubna 2023 • 09:37

Dohra derby Zlín - Vsetín. Výtržník, co zapálil „oběšence“, dostal podmínku

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Muži, který loni v září na prvoligovém hokejovém utkání Zlína se Vsetínem zapálil látkového panáka zavěšeného na dřevěné imitaci šibenice, uložil zlínský okresní soud podmíněný trest. Zároveň mu zakázal vstup na hokejová utkání. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí soudu Petr Prokopius. Muž ze Slovenska při loňském utkání zapálil také vlajku a šálu hostujícího hokejového klubu. Za výtržnictví mu hrozilo až dvouleté vězení.



Soud ve věci rozhodl trestním příkazem. Muži uložil podmíněný trest odnětí svobody na čtyři měsíce s dvanáctiměsíční zkušební dobou. Výtržníkovi navíc zakázal na 20 měsíců vstup na extraligová a prvoligová hokejová utkání. „Trestní příkaz je pravomocný,“ uvedl Prokopius.

Požár, který výtržník na Zimním stadionu Luďka Čajky ve Zlíně způsobil, zlikvidovali hasiči. „Cizinec se ke svému jednání přiznal a vyjádřil nad ním lítost. Odůvodnil ho příliš velkou konzumací alkoholu,“ uvedla letos v lednu policejní mluvčí Monika Kozumplíková poté, co kriminalisté čtyřiačtyřicetiletého muže z výtržnictví obvinili.

Hokejisté Vsetína a Zlína v těchto dnech hrají finále druhé nejvyšší hokejové soutěže. A ani tyto zápasy se neobešly bez nepřístojností fanoušků. V souvislosti se středečním třetím finálovým zápasem ve Zlíně, po kterém se domácí tým ujal v sérii hrané na čtyři vítězná utkání vedení 2:1, zajistila policie podle policejního mluvčího Petra Jaroše kvůli přestupkům devět fanoušků.

„Nejčastěji šlo o neuposlechnutí výzvy, bylo tam také zahalování obličeje nebo hrubé jednání. V drtivé většině šlo o fanoušky Vsetína. Vzhledem k tomu, že šlo o přestupky, předpokládám, že vše oznámíme správnímu orgánu,“ řekl dnes ráno ČTK Jaroš. Policie však podle něj může ještě jednání některých neukázněných fanoušků přehodnotit.

Také při sobotním prvním finálovém utkání ve Vsetíně zajistili policisté devět lidí. Hokejoví příznivci se dostávali do potyček a při odjezdu zlínských fanoušků někdo rozbil okna autobusu kamenem. Všech devět fanoušků se podle Jaroše dopustilo přestupků, které policie oznámila správnímu orgánu. Pachatel útoku na autobus zůstává neznámý. „Případ stále šetříme pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci,“ uvedl Jaroš. Škoda byla podle něj předběžně odhadnuta na 50.000 korun. Policie se nadále zabývá i výhrůžkami vsetínskému brankáři na sociální síti. Druhý zápas finále, který se hrál ve Vsetíně v neděli, se obešel bez násilností.

Neukázněnými hokejovými příznivci a incidenty na stadionech se zabývala i Bezpečnostní rada Zlínského kraje. Hejtman Radim Holiš (ANO) v úterý vyzval fanoušky ke sportovnímu a slušnému fandění. Kluby by podle něj neměly neukázněné fanoušky na stadiony pouštět. Podle Holiše jsou nástroje jak to ovlivnit, jde zejména o podporu a financování sportu. Hejtman nevyloučil, že pokud budou kluby mít neukázněné fanoušky, budou mít problémy, aby od kraje získaly finanční podporu, jakou měly v minulosti. Ke zklidnění emocí vyzvaly své fanoušky i oba kluby.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud