2. listopadu 2011 • 13:07

Pilot letadla, které se zřítilo s hokejisty, byl pod vlivem tlumících léků

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chyba pilotů prý vedla k zářijové nehodě letounu Jak-42, který cestoval s místním hokejovým týmem k prvnímu utkání KHL do Minsku. Dnes to potvrdil Mezistátní letecký výbor (MAK). Úřední verzi, ale nevěří kolegové ani ženy pilotů a požadují nezávislé vyšetřování, sdělil list Izvestija. Podle předsedy MAK měl v krvi druhý pilot stopy fenobarbitalu.



Předseda MAK Alexej Morozov znovu potvrdil, že příčinou havárie bylo bezděčné brzdění jednoho z pilotů.

Posádka letadla nebyla prý dostatečně přeškolena, jelikož ve starších typech Jak-40 byly na podlaze kabiny pilotů opěrky pro podpatek, v novějších typech tyto opěrky nejsou. Proto jestli se jeden z pilotů o neexistující opěrku opřel, mohl vyvolat brzdný efekt.
Morozov také dodal, že v krvi druhého pilota Igora Ževelova se objevily stopy fenobarbitalu, léku, který se nesmí při řízení letadel požívat.

Podle MAK prý pilot pdstupoval léčbu chorobných neurologických změn, jenž mají za následek zpožděnou reakci rukou a nohou.

Vyšetřovatelé dále zjistili i celou řadu dalších pochybení, která osudný let z Jaroslavle doprovázela. Již žádná z nich, ale neměla zásadnější vliv na okolnosti havárie.

Vdova po zemřelém druhém pilotovi Igoru Želevovi, Ljudmila, vyšetřování nevěří a bude usilovat o nezávislé šetření. "Sama létám již 25 let, z toho osm s Igorem. Andrej i můj Igorek byli příliš zkušení na to, aby se dopustili takové chyby," řekla vdova deníku.1008209:gallery:true:true
Podobný názor má i přítelkyně hlavního pilota Andrej Solomencova, jenž měl podle prvních zpráv z tisku současně vzlétat a brzdit a tím způsobit tuto tragédii. "Média nás nutí věřit tomu, že vinen je pilot.

Dobře jsem znala Andreje. Byl to čestný a velice zodpovědný člověk, a přijde mi hodně jednoduché a pohodlné obvinit posádku a případ tím uzavřít," provila své pocity Světlana Levdiková, jenž se s kapitánem letadla znala pětadvacet let.

Podle advokáta Igora Trunova, který hájí zájmy pozůstalých po leteckých katastrofách v Rusku, je tendence současného vyšetřování taková, že svalí veškerou vinu na mrtvou posádku a piloti jsou označeni za viníky.

Podle advokáta je ale okruh viníků mnohem širší, a tak by pozůstalí měli trvat na dalším vyšetřování.

Vstoupit do diskuse
8
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud