7. srpna 2023 • 14:14

Šulák o angažmá v Rusku: Líbí se mi tady. Hašek? Nevím, co má v hlavě

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
15
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco už rok a půl zuří válka na Ukrajině, jako jeden z mála českých hokejistů se s klidem chystá na další sezonu v zemi válečného agresora. Libor Šulák po Dmitriji Jaškinovi a nově i Ostapu Safinovi, Davidu Skleničkovi či Lukáši Klokovi také nevidí problém v hraní a ve vydělávání si v Rusku. Jak minulý víkend prozradil pro ruský web, v Česku se obránce Omsku stále snaží přesvědčovat ostatní, že na jeho angažmá je všechno v pořádku. „Nikdo mi tu nedělá nic špatného, jsem v pohodě, jen hraju hokej,“ řekl rodák z Pelhřimova tamním médiím.



Po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu dohrával sezonu ve Švédsku. Co následně udělal Libor Šulák? Vrátil se do Ruska jako kapitán Vladivostoku a rok poté podepsal dvouletý kontrakt s Omskem, kde bude hrát pod slovenským koučem Andrejem Podkonickým. Teprve nyní v závěrečné fázi přípravy na sezonu se devětadvacetiletý zadák ke svému pokračujícímu působení v KHL vyjádřil, když při rozhovoru pro Match TV dostal otázku, jestli cítí doma tlak kvůli své štaci.

„Za Českou republiku teď nemůžu hrát, když působím v Rusku. Jsem hokejista, líbí se mi tady. Chci hrát a dělat to, co umím, v kvalitní lize. Je možné, že se to někomu nelíbí, ale co mám dělat?“ odpovídal Šulák v ruštině, kterou pochytal během angažmá v KHL.

Ruští novináři se českého beka ptali, jestli ostatní Češi přemýšlí stejně jako Dominik Hašek či Jaromír Jágr. Oba legendární hokejisty, kteří dříve hrávali v Rusku, stavěli na opačné strany. O bývalém vynikajícím brankáři tvrdili, že na jejich zemi hází dost špíny. Byť se kladenský boss nikdy kladně nevyjádřil k působení českých a celkově zahraničních hráčů v KHL, Rusové ho při kladení otázek k parťákovi z Nagana nepřiřadili.  

„Těžko říct, netuším. Myslím, že ti, co hrají hokej, myslí víc jako Jágr. A ti, kteří ještě nikdy nehráli hokej, nevím. Co má Hašek v hlavě, o to víc,“ řekl Šulák.     

Podobně jako krajan Dmitrij Jaškin si i účastník olympiády v Pekingu uvědomuje, že kvůli platnému zákazu nemůže nyní oblékat dres české hokejové reprezentace. Každopádně to Šulákovi nezabránilo vyslovit přání každého hokejisty startovat na domácím mistrovství světa v Praze a Ostravě 2024. „V tuhle chvíli s tím nemůžu nic dělat. Musím přijmout situaci takovou, jaká je a pokusit se hrát za Avangard,“ měl jasno bývalý hráč organizace Detroit Red Wings.

Šulákovi pochopitelně neuniklo ani nové pravidlo KHL, které zužuje počet cizinců v jednom týmu z pěti na tři. Nová posila Omsku vnímá toho pravidlo hodně přísně. Někteří zahraniční hokejisté, jako jsou například americký obránce Brennan Menell či kanadský průšvihář Brendan Leipsic, zažádali o ruské občanství. Ostap Safin šel ještě dál. Bývalý útočník Sparty se kvůli zkoušce u týmu Lada Togliatti dokonce vzdal českého pasu.

Šulák nad podobným krokem údajně nepřemýšlí. „Uvidíme, jak to bude příští rok. Otázku pasu jsem nezkoumal. V každém případě jsem hrál za českou reprezentaci, jen tak bych nezískal sportovní občanství, takže nad tím nemá smysl přemýšlet,“ dodal někdejší zadák Chomutova či Znojma.

S reakcemi na svá slova pro ruská média nemusel čekat dlouho. Vedle řady nechápajících a odsuzujících komentářů se na sociálních sítích vyjádřil také Jiří Hrdina. Bývalý vynikající útočník se do Šuláka ostří pustil na twitteru. 

„Jsem moc rád, že Liborovi Šulákovi je v Russku dobře a nic se mu neděje. Prý neví, co se Haškovi honí hlavou…wow…ty jelito, co se asi honí hlavou tobě, když vidíš, co russký teroristi provádí na Ukrajině? Ty už nemáš v českým naroďáku nikdy co dělat, ty bezmozku-bych blil,“ napsal trojnásobný vítěz Stanley Cupu a současný skaut Dallasu.

  

Vstoupit do diskuse
15
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud