Jaroslav Kalina
6. října 2016 • 20:15

Nejen Sparta. Mizerné návštěvy trápí v LM všechny extraligové týmy

Autor: Jaroslav Kalina, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejová Liga mistrů se hraje již třetím rokem a ve všech sezonách se na mezinárodním poli představilo vždy minimálně šest mužstev z české nejvyšší soutěže. Za tu dobu bylo na tuzemských kluzištích k vidění mnoho špičkových evropských týmů. Má to však jeden problém - zájem diváků. Nejde pouze o trápení Sparty, ale všech extraligových klubů. Hodně se mluví o tom, jak O2 Arena zeje na domácích zápasech LM prázdnotou. Jak jsou však na tom zbylí zástupci extraligy v letošním ročníku?    



Bílí tygři Liberec

Kapacita arény: 7 500 (Home credit Arena)
Počet odehraných domácích utkání LM v sezoně 2016/17: 3
Celková návštěva v LM sezony 2016/17: 9 199
Průměrná návštěva:  3 066

Z bídné návštěvnosti na českých stadionech při zápasech Ligy mistrů je na tom mistr z Liberce zatím nejlépe. Na utkání se zahraničními celky si našlo cestu 9 199 diváků. Od vítěze minulé extraligové sezony se přeci jen čekalo víc. Na první zápas v play off s Färjestadem dorazilo 3 845 lidí.  

Přitom před začátkem nového ročníku byl přímo enormní zájem o místa v aréně. Navíc před rokem dokázali Liberečtí přilákat na Ligu mistrů mnohem více návštěvníků. Na poslední domácí zápas se švýcarským Davosem dokonce přišlo 7 148 diváků.

Oproti loňsku to tak je celkem rozdíl. Liberec si však může s návštěvou ještě polepšit. Výběr trenéra Filipa Pešána porazil švédský celek z Karlstadu rozdílem 4:1 a do odvety ve Skandinávii pojede s pozitivní bilancí. Šance na postup do dalšího kola play off LM je tedy velká.

Hokejová Liga mistrů netáhne. Sparta hrála před prázdnou halou
Video se připravuje ...

HC Vítkovice Ridera

Kapacita arény: 10 109 (Ostravar Arena)
Počet odehraných domácích utkání LM v sezoně 2016/17: 3
Celková návštěva v LM sezony 2016/17: 8 400
Průměrná návštěva:  2 800

Po Liberci mají Vítkovice z českých účastníků soutěže druhou největší návštěvnost. Termín "největší" se však musí brát s nadsázkou. Po slabších výsledcích v úvodu LM přišel i slabý zájem diváků.Na druhý domácí zápas v základní části LM proti německému Krefeldu se přišlo podívat do Ostravar areny pouhých 1 826 návštěvníků.

Přesto, že tribuny byly téměř prázdné, si Vítkovičtí poradili s klubem z Německa rozdílem 5:3. To jim zajistilo postup do play off na poslední chvíli. Jako další soupeř mužstva kouče Jakuba Petra byl vylosován slovenský šampion z Nitry. Oba týmy byly jistě spokojeni s tím, že nemusí letět nikam daleko do Švédska či Finska a zajedou si jen k sousedům.

Souboj mezi těmito celky odstartoval ve Vítkovicích. Dalo by se říct, že tam byl i rozhodnut. Vítkovičtí si během zápasu udělali střelecký apetit a rozdrtili slovenského soupeře 7:0. Postup už tak mají téměř jistý.

Tuto kanonádu shlédlo 4 215 diváků, což je víc než v předchozích dvou domácích utkáních. Nutno podotknou, že ze Slovenska dorazila početná skupina fanoušků Nitry. Je tedy otázkou, jak velký zájem bude ve Vítkovicích o další fázi ve vyřazovací části.

HC Sparta Praha

Kapacita arény: 17 037 (O2 Arena)
Počet odehraných domácích utkání LM v sezoně 2016/17: 3
Celková návštěva v LM sezony 2016/17: 7 730
Průměrná návštěva: 2 577

Když se řeší nezájem o Ligu mistrů v České republice, tak jako první vždy přichází na řadu Sparta. Tuto sezonu je to oprávněné. Pražská multifunkční hala, která hostila loňské domácí mistrovství světa, nebyla zaplněna po součtu všech odehraných utkáních v letošní sezoně ani z poloviny.

Přitom los určil Pražanům jako soupeře do play off LM  tým Kärpät Oulu. S tímto špičkovým evropským klubem z Finska, se kterým si nemáte možnost jen tak zahrát, uhrála Sparta remízu 1:1. O postupu se tak rozhodne pod polárním kruhem.  

Kolik diváků se vlastně přišlo podívat na duel s Kärpätem? Jen 2 288. Je pravda, že zápas začínal v O2 Areně nezvykle v 17:30. Kdyby se začalo hrát o hodinu později, tak by nejspíš dorazilo ještě pár stovek lidí, ale i to přeci není žádná výmluva. O mezinárodní soutěž prostě není zájem.    

Liga mistrů odstartovala ještě v době, kdy sparťané hráli v Tipsport areně. V prvním ročníku jim vyšel los na poměrně blízké soupeře. Do Prahy tak dorazil například velký počet německých fanoušků z Mannheimu, nebo ze švédského Växjö.

HC Škoda Plzeň

Kapacita arény: 8 236 (Home Monitoring Arena)
Počet odehraných domácích utkání LM v sezoně 2016/17: 2
Celková návštěva v LM sezony 2016/17:  5 992
Průměrná návštěva:  2 996

Plzeň nastoupila do Ligy mistrů vůbec poprvé. Na první zápas, který sehrála doma s Nitrou, byla docela velká poptávka. Přišlo 4 058 diváků. Stejně jako ve Vítkovicích dorazila do západočeské metropole hojná skupina ze Slovenska. Slušné na premiéru v soutěži. Indiáni však nestačili na slovenského mistra a prohráli 4:2.

Druhé domácí utkání bylo proti norskému celku Stavanger Oilers. O tohoto soupeře byl v Plzni už jen pramalý zájem. Vítězství 6:4, které zajistilo Indiánům postup do play off, vidělo pouze 1 934 návštěvníků.

Ve vyřazovací části dostali Plzeňští švýcarské Lugano, kde odehráli první souboj. Na začátku extraligy se Plzeň trápí. Bohužel si tuto herní nepohodu přenesla i do Švýcarska. Tým trenéra Michala Straky si odvezl porážku 4:1.

Domácí odvetu tak začne se ztrátou tří branek. Každopádně čeká ještě Indiány minimálně jedno utkání doma. Nelichotivá bilance však není zrovna nejlepším lákadlem pro místní fanoušky.

BK Mladá Boleslav

Kapacita arény: 4 200 (ŠKO-ENERGO Arena)
Počet odehraných domácích utkání LM v sezoně 2016/17: 2
Celková návštěva: 3 424
Průměrná návštěva: 1 712

Stejně jako Plzeň i Mladá Boleslav poprvé nastoupila do Ligy mistrů. Od začátku soutěže však dávali najevo jak hráči tak i trenéři, že berou střety se zahraničními týmy jako dobrou přípravu na extraligu. Sám František Výborný, hlavní trenér Bruslařů přiznal, že to není jako ve fotbale, ale dodá to jeho hráčům cenné zkušenosti.

Podobně se k tomu stavěli i místní fanoušci. Do města jim sice přijela novinka v podobě kvalitního hokeje ze Švédska a Běloruska, ale nijak zvlášť to na ně nezapůsobilo. Na Växjö Lakers jich přišlo 1 886. Rozhodující zápas s Yunostem Minsk jen 1 538 a to se málem nehrálo kvůli problémům s elektřinou.   

Je však potřeba zmínit, že diváci, kteří si našli čas, viděli velice emotivní hru. Nebyla to příprava. Byl to kvalitní hokej, ve kterém se Boleslavští řezali hlava nehlava se švédským i běloruským mužstvem. Do play off se nakonec vzhledem k lepší gólové bilanci Minsku nepodívali. 

Dynamo Pardubice

Kapacita arény: 10 194 (Tipsport Arena)
Počet odehraných domácích utkání LM v sezoně 2016/17: 2
Celková návštěva: 5 623
Průměrná návštěva:  2 812

Dokonce ani v Pardubicích, které jsou známé svými příznivci, se Liga mistrů letos neuchytila. Mnohdy plná Tipsport Arena přivítala týmy jako švédského mistra Frölundu Götteborg nebo německý klub Grizzlys Wolfsburg, ve kterém působí trenér českého původu Pavel Grosss s asistentem Miloslavem Hořavou, jedním ze strůjců loňského titulu Litvínova.

Pardubičtí hrají Ligu mistrů už od jejího založení před třemi lety, ale ani jednou se do play off nepodívali. Letos k tomu měli hodně blízko, kdy vyhráli oba domácí zápasy nad Frölundou a Wolfsburgem. Bodově to však nestačilo.

První zápas hrálo Dynamo doma s Frölundou a předvedlo naprostou senzaci. Dokázalo porazit švédský celek 3:2 v nájezdech. Na tuto páradu se však přišlo podívat pouze 3 538. Na pardubické poměry to je opravdu málo.

Poté však přišly dvě velké porážky. Především od Wolfsburgu, od kterého si Pardubice odnesly debakl 6:0. Tři dny poté se hrála odveta s německým celkem. Vidina další kanonády patrně odradila mnoho diváků, když jich dorazilo jen 2 085. K smůle těch, kteří nepřišli, se střelecké hody konaly, ale do brány Wolfsburgu, který se vrátil do Německa s porážkou 6:1.    

  

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud