24. června 2012 • 10:22

Jaká vedla cesta ke Zlaté hokejce? Sedm momentů Eliášovy sezony

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Králem českého hokeje a držitelem prestižní Zlaté hokejky byl na pátečním ceremoniálu vyhlášen Patrik Eliáš. Ocenění je pro zkušeného útočníka završením uplynulé sezony, ve které ukázal, že ani v 36 letech zdaleka nepatří do starého železa. iSport.cz pro vás vybral sedm momentů, které Eliášův povedený rok ilustrují.



Znovu ve finále
Počtvrté v kariéře se druhý nejproduktivnější Čech v NHL dostal do finále Stanley Cupu a podruhé musel spolknout prohru. Jeho Devils nestačili na překvapení letošních vyřazovacích bojů Los Angeles Kings a prohráli 4:2 na zápasy. Ve finále si Eliáš v šesti utkáních připsal pouze gól a nahrávku a nakonec byl obivněn fanoušky Kings, že ukradl puk z posledního utkání.

VIDEO: Jediná Eliášova finálová trefa do sítě Kings.

Desátý v kanadském bodování soutěže
Na záda mu sice dýchají mladí vlčáci, tím se ale česká star netrápí. Eliáš se 78 body ovládl kanadské bodování českých hokejistů a umístil se na desátém místě v celé soutěži. Stal se prvním českým hráčem od Jaromíra Jágra v sezoně 2006/2007, který se v TOP 10 umístil.

VIDEO: Poslední gól Eliáše v základní části.

Faul, který stál 50 tisíc korun
Kromě tradičních gólů a přihrávek měl Patrik Eliáš také oplétačky s hokejovým zákonem. Na začátku února v utkání proti Montralu poslal český útočník obličejem na hrazení forvarda soupeře Mikea Blundena a za zákrok vyfasoval pokutu 2500 dolarů.

Tisící zápas v NHL a v něm tři body
Na začátku ledna oslavil třebíčský rodák třemi body svůj tisící zápas v NHL. Podařilo se mu to jako teprve sedmému Čechovi v zámoří. "Byl to pro mě mimořádný zápas. Budu si ho navždy pamatovat. Jsem rád, že mi vyšel a že jsme vyhráli. To jsme potřebovali,“ uvedl po utkání Eliáš.

VIDEO: Jeden z gólů do sítě Panthers.

Nejlepším střelcem v historii Devils
Než přišly Vánoce Eliáš stihl ještě překonat klubový rekord v počtu gólů. Jeho současná hodnota činí 361 gólů a celkem 894 bodů. I to je klubový rekord Devils.

VIDEO: Gól číslo 348.

Nechtěl slavit se Sýkorou
Letos to ale nebyly pro Eliáše jen samé milníky. V utkání proti Winnipegu, poté co skóroval do sítě Ondřeje Pavelce, se na něj vedle stojící Sýkora chystal radostně skočit. Ale Eliáš se stihl sehnout a jeho nic nečekající kolega skončil na ledě. Patrik Eliáš se pak samozřejmě nezapomněl Sýkorovi na střídačce pořádně vysmát.

Se Sýkorou překvapili rozhodčí
Znovuobjevená souhra s dlouholetým spoluhráčem Sýkorou potěšila zámořské publikum a zmátla některé sudí. V říjnovém utkání proti Pittsburghu zasáhl Eliáš soupeře holí do obličeje a následoval čtyřminutový trest. Česká dvojice využila následné nepřehledné situace a na lavici hanby odešel Sýkora. Eliáš poté v oslabení navíc dokázal skórovat. "Byl to můj nápad a vyšlo to, Patrik navíc nakonec dal gól. Rozhodčí za mnou pak ale přijel a nebyl moc nadšený", usmíval se Sýkora. Hned jsem se mu ale omluvil, byla to drzost."

VIDEO: Eliášova trefa v oslabení.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud