24. srpna 2012 • 14:20

Stávka v NHL pošle lidi na ulici. Pomůžou jim hvězdy jako v NBA?

Autor: lah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hazardují se jménem své ligy. Ale zároveň se životy svých zaměstnanců. Majitelé klubů a hráči NHL mohou v případě výluku připravit desítky zaměstnanců jednotlivých organizací o práci. Pokud se do 15. září nedohodnou, sekretářky, kustodi, hlídači a další půjdou shánět jiný džob. Nuceně.



Hokej nebude, práce nebude. Jednoduchou rovnici narýsovali majitelé klubů pro své podřízené. „Pochopitelně máme pro případ stávky úsporný plán, byli bychom blázni, když by takový neexistoval,“ přiznává Ken King, výkonný ředitel Calgary.

Pro lidi ve službách Flames to reálně znamená, že od 16. září budou bez výplaty. Milostivě jim je místo rezervováno do doby, než se soutěž rozběhne. Ale pokud by se měla opakovat situace z ročníku 2004/05, kdy liga nezačala, byla by to malá útěcha. Rok žít z úspor... Nic moc.

„Musíme se pokusit, aby ta situace ovlivnila co nejméně lidí. A aby to pro ně mělo co možná nejmenší následky,“ tvrdí King. „Myslím, že jsme v našich předpokladech poměrně velkorysí a někdo by výluku ani nemusel pocítit,“ pokračuje.

Jenom v Calgary zaměstnávají 1200 pracovníků, kteří jsou v klubu na částečný úvazek a jejich činnost úzce souvisí s jednotlivými zápasy. Právě ti budou mít smůlu jako první. Jako při minulé výluce.

Kobe Bryant pomáhal v době výluky dlouholetému šéfovi videooddělení Los Angeles Lakers Kobe Bryant pomáhal v době výluky dlouholetému šéfovi videooddělení Los Angeles LakersFoto profimedia.cz

Když podobná situace zachvátila před rokem NBA, tak nebývalou solidaritu projevily hvězdy soutěže. Los Angeles Lakers dali padáka například dlouholetému šéfovi videooddělení, který pro slavné mužstvo předtím pracoval 25 let...

Pomohl mu Kobe Bryant, největší osobnost týmu. Na účet nenadále nezaměstnaného poslal v přepočtu půl milionu korun. A spolu se svými spoluhráči přispěl i dalším.

Dost možná budou moci podobné gesto udělat i hokejisté. Rozumná dohoda v původním termínu se zatím zdá být nereálná.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud