26. února 2013 • 13:01

Haškovi hrdinové učí děti hokej zdarma. Do charity nasypal miliony

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

I když už je to více než deset, co se Dominik Hašek naposledy objevil v brance Buffalu v NHL, jeho jméno ve městě žije dál. A zdaleka nejen coby gólmanské legendy klubu. V roce 2001 zde totiž "Dominátor" založil charitativní nadaci Hasek's Heroes (Haškovi hrdinové), která dává - zadarmo - šanci sociálně znevýhodněným dětem hrát hokej, a o její chod se stará dodneška.



Do rozjezdu projektu vložil Hašek celý milion dolarů (přes 19 milionů korun), což je podle webu nhl.com jeden z největších individuálních jednorázových darů na charitu ve sportovních dějinách. Tím ale Haškovo angažmá neskončilo, právě naopak.

"Dominik je stále velmi výraznou součástí projektu. Každý rok věnuje do programu částku kolem 50 tisíc dolarů," říká pro nhl.com ředitel nadace Sean Green. "Miluje návraty do Buffala. Když přijede, tak si můžete být jistí, že ho najdete na ledě s dětmi, chce se potkávat s rodiči. Rozhodně jen nedorazí a neřekne 'to je pěkné,'" popisuje Haškovo zaujetí Green.

Děti neplatí nic, pochvaluje si Hašek

Srdcem Haškových hrdinů jsou dvě místní kluziště, která organizace koupila a přestavěla. Díky tomu nemusí řešit problémy s pronajímáním ledové plochy jinde, naopak sama může jejich pronájmem vydělávat.

Klasický Haškův zákrok. Tady ještě v dresu Buffala. Klasický Haškův zákrok. Tady ještě v dresu Buffala.Foto Profimedia

"Získáváme tak peníze na jejich provoz a údržbu. Děti neplatí nic," pochvaluje si pro nhl.com sám Hašek. "Mají led, všechno vybavení i trenéry zadarmo. To je skvělé," říká legenda místních Sabres.

V programu je každoročně na 500 dětí, které by jinak kvůli finanční situaci svých rodičů na hokej mohly zapomenout, na "Haškových" kluzištích se prohánějí i děti z místních škol.

A i když je hlavním cílem organizace hlavně výchova a ukázání správného životního směru, z programu už vzešlo i několik talentů: týmem místních středoškolských šampionů prošlo 14 hráčů, kteří začínali díky Haškovým hrdinům.

Hašek o Naganu: Až později jsme poznali, co pro lidi znamenalo
Video se připravuje ...

"Činí mě to šťastným. Vždycky když jsem v Buffalu, chodím s dětmi na led," říká Dominátor. "I když už je to hodně let, co jsem za Sabres hrál a hlavně ti mladší mě nikdy v brance neviděli, děti ví, že jsem založil tenhle program a že jsem za Buffalo chytal," dodává Hašek.

Je dobojováno! Češi jsou ve finále. Také hrdinou zápasu proti Kanadě se stal brankář Dominik Hašek.
Je dobojováno! Češi jsou ve finále. Také hrdinou zápasu proti Kanadě se stal brankář Dominik Hašek.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud