31. července 2013 • 13:37

Jágr je zpátky v Česku! Hodně jsem zhubnul, řekl po příletu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, FOTO |  Hokejista Jaromír Jágr se již připravuje na nový ročník NHL. Změnil životosprávu a zhubl, do nového působiště v týmu New Jersey Devils chce přijít v nejlepší možné formě. I proto, že může jít o vůbec poslední sezonu nejproduktivnějšího Evropana v historii slavné soutěže za mořem.



Jágr teprve před týdnem vyřešil svoji budoucnost, ale s přípravou neotálel. "Už jsem trénoval. Možná ne tak, jak jsem chtěl, ale pamatuju roky, kdy jsem si dal týden, dva pauzu a pak jsem měl v listopadu krizi. Není to taky dobré celý rok jen trénovat; tělo si potřebuje odpočinout a dostat chuť do hokeje," řekl Jágr po dnešním příletu novinářům.

"Za 40 dnů nám začíná trénink a nebude to jednoduché. Možná by to bylo jiné, kdybych zůstal v Bostonu, protože tam na tom budou všichni stejně, ale pokud změníš působiště, musíš přijet do kempu v té úplně nejlepší formě, co můžeš být," dodal Jágr.

Těšil se domů, i když tu podle svých slov nemá moc času, aby si pobyt zde náležitě vychutnal. "Může to být má poslední sezona a já chci udělat maximum proto, abych byl úspěšný. Těch 40 dní oželím a můžu se těšit třeba příští rok, kdy už tady třeba budu do konce života," prohlásil Jágr.

Brzy po návratu domů se chystá vyjet i na led. "Uvidím, jak to bude vypadat, ale na pauzu už to nebude. Plánuju, že začnu zítra nebo pozítří, prostě co nejdříve," nastínil své plány s tím, že již sáhl ke změně životosprávy, jak v závěru minulé sezony plánoval. "Hodně jsem zhubnul a jím teď úplně jinak. Ale konkrétně to prozradím až později," řekl Jágr.

Jaromír Jágr přiletěl do Prahy poprvé jako hráč New Jersey Devils
Video se připravuje ...

V zámoří setrvával s úmyslem poslat si do nového působiště všechny věci včetně auta. "Trochu se to ale protáhlo; zůstal jsem v Bostonu a pak jel na chvíli na krátkou dovolenou do Mexika," připomněl Jágr, pro něhož bude New Jersey sice již sedmým působištěm v NHL, ale zároveň se opět vrací do dobře známého prostředí Východní konference a okolí New Yorku, kde již v minulosti hrával.

"Byly tam tři, čtyři týmy. Neříkám, že si můžu vybírat, ale měly nějakým způsobem zájem, abych za ně hrál. Tím, že Kovalčuk odešel do Ruska, se v New Jersey otevřela mezera, že bych mohl nastupovat v prvních dvou útocích a mohl chodit víc na led než jinde. Dalším plusem jsou tři Češi a také starší hráči. A největší plus - že se tam moc necestuje," vypočítala jednačtyřicetiletá hvězda hlavní přednosti příchodu k týmu.

Jaromír Jágr v obležení novinářůFoto Michal Beránek (Sport)

Otázka ohledně jeho příchodu coby věřícího člověka do mužstva Devils, tedy Ďáblů, ho upřímně pobavila. "Je to snad jenom název, ne?" smál se Jágr, který si prý klub v tomto ohledu dobře obhlédl. "Nebojte se, dám zlo i dobro dohromady," dodal s nadsázkou Jágr.

Je zvyklý si přidávat, klíče od tréninkové haly - podobně jako v předchozích týmech - však ještě nemá. "Uvidíme. Snad bude rozumnej," věří Jágr, že najde společnou řeč s Louem Lamoriellem, šéfem, který v klubu vládne pevnou rukou.

Zavedených pravidel se ale nijak neobává. "Vlasy mám teď docela krátký, s holením také nemám problém... Myslím, že je to trochu přehnané, co se říká o Devils," podotkl Jágr, byť i o těchto pravidlem dobře ví.

"Je ale správné, když generální manažer nedělá rozdíl mezi hvězdou a hráčem ze čtvrté lajny. Je to správné, i když před 10 lety bych to viděl jinak a nesouhlasil s tím. On je tvrdej, ale férovej a spravedlivej," netajil.

Vedle Rostislava Olesze se v mužstvu potká s Patrikem Eliášem a také Markem Židlickým, s nímž zahajoval minulý ročník v Kladně a oslňovali spolu dobrou souhrou. Jágr věří, že přinejmenším na přesilovkách by si s oběma mohl zahrát.

"Je vždy důležité, když se dostaneš na přesilovky. Je větší šance, že budeš individuálně úspěšnej. Doufám, že to bude fungovat. Co si pamatuju, když Jersey udělalo trejd s Minnesotou a přišel 'Židla', měli nejlepší přesilovky v NHL po Pittsburghu," připomněl Jágr. Na hráče, jež pamatují více kombinační hokej před stávkou v sezoně 2004/05, se těší.

Zpátky domů se Jaromír Jágr podíval poprvé jako hráč New JerseyFoto ČTK

"Liga se po stávce hrozně změnila tím, jak se změnila pravidla. Hráči, kteří před tou změnou neměli šanci hrát NHL, tak se najednou stali jejími hvězdami," porovnával Jágr, podle něhož kombinační hokej prakticky vymizel. "V mých letech to někdo nastřelit, tak se seberu a jedu na střídačku, ale teď když to neuděláš, tak tě tam trenér ani nepustí."

"V Devils jsou starší hráči jako Patrik (Eliáš) a 'Židla', kteří na to byli zvyklí, že se kombinovalo, mohl jsi hru trochu zpomalit a hrát jinak, než to jen nastřelit. Ono bude ale záležet na tom, jaký styl bude chtít trenér hrát," přemítal Jágr, který kromě celého play off čeká v součtu se závěrem základní části už 24 zápasů na gól.

Jaromír Jágr po příletu do Česka na ruzyňském letištiFoto ČTK

"Ještě mám čas," prohlásil Jágr s úsměvem. "V nejhorším případě nastoupím v přáteláku na Kladně, třeba proti Písku nebo někomu."

A co chce v příští sezoně dokázat? "Hokej miluju a když něco miluješ, chceš to dělat na té nejvyšší úrovni. To je pořád NHL. Chci dokázat, že pokud něco miluješ, není věk až tak rozhodující. Je to jen číslo, pokud jsi schopný se připravit," myslí si Jágr, před nímž je také patrně poslední možnost zahrát si na olympijských hrách.

Za hlavní předpoklad své účasti na hrách v Soči považuje dostatek herního prostoru v klubu. "Pokud hráč hraje 25 minut za zápas, tak připravený na OH bude. Pokud hraje 14, 15 minut, a pak má být na velkém hřišti někde v první lajně, je to problém," uzavřel Jágr.

Jaromír Jágr v obležení novinářů
Jaromír Jágr v obležení novinářů


Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud