15. ledna 2014 • 15:18

V Bostonu mají smutek. Zemřel 17letý fanoušek, který vypadal jako stařec

Autor: ixs
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pátek zemřel známý fanoušek hokejového klubu Boston Bruins Sam Berns (†17). Podlehl zákeřné nemoci zvané Hutchinsonův-Gilfordův syndrom, kterou charakterizuje předčasné stárnutí. Za svůj krátký život si splnil své sny a inspiroval mnoho lidí. V úterním zápase Bostonu s Torontem uctila TD Garden památku malého bojovníka minutou ticha.



Sam Berns se snažil žít svůj život naplno. Chodil na střední školu, hrál ve školním orchestru. Svým optimismem se stal miláčkem fanoušků, hráčů i všech, kdo ho znali.

Akademie žurnalistiky a nových médiíFoto RAS

Veřejně o své nemoci hovořil například na konferenci v říjnu loňského roku: "Nikdy neztrácejte víru v sami sebe. Obklopujte se pouze lidmi, kteří vás mají rádi a kteří si vaší přítomnost užívají. A hlavně vždy koukejte do budoucnosti," řekl ve své řeči. O jeho životě a krutém osudu byl natočen i dokument HBO Život podle Sama.

VIDEO: Pocta pro Sama Bernse

V listopadu 2013 si splnil velký sen, když v zápase Bostonu právě s Torontem vhodil úvodní buly mezi kapitány Zdena Cháru a Diona Phaneufa. Na led ho doprovodil právě slovenský obr. "Bylo vždycky úžasné ho vidět. Ten velký úsměv na jeho tváři," vyjádřil se Chára na týmových stránkách.

Progerie, známá jako nemoc předčasného stárnutí, je vzácnou a nevyléčitelnou nemocí, na kterou neexistuje žádná léčba ani léky. Průměrně se nemocní dožívají 13 let. Vyznačují se malým vzrůstem, ptačím obličejem, vystouplýma očima, atrofickou kůží a výrazně tenkými končetinami. Na celém světě je asi 200 dětí postižených touto chorobou.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud