17. března 2014 • 12:45

Palát píše krásný příběh. Na draftu byl čtvrtý od konce, ale útočí na nováčka roku

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Než se zranil, měl být jasným kandidátem na Calder Trophy pro nováčka roku útočník Tomáš Hertl ze San Jose. S prosincovou operací pro něj ale ročník pravděpodobně skončil. Nicméně Česká republika má další želízko v ohni, Ondřeje Paláta z Tampy Bay. "Díky jeho schopnostem se zlepšují i všichni spoluhráči z jeho útoku," chválí druhého nejproduktivnějšího zelenáče sezony trenér Jon Cooper.



A nováčkem roku se stává? Ondřej Palát ! Utopie? Ani náhodou. Tenhle všestranný šikula se díky sedmnácti brankám a sedmadvaceti nahrávkám vyšvihl mezi špičku nejproduktivnějších nováčků a díky šestadvaceti kladným bodům vévodí statistice +/-. V lize dokonce v tabulce pravdy atakuje první desítku.

"Už jsem to zopakoval asi milionkrát, on prostě dělá na ledě věci tak, jak se dělat mají. Nikdy nic neošidí, ani při hře, ani během tréninku," chválí svého svěřence a letošního olympionika Cooper.

Přesto mezi nejatraktivnějšími novými tvářemi v lize daleko více vyčnívá jméno Nathana MacKinnona z Colorada, Torey Kruga z Bostonu, nebo Tomáše Hertla ze San Jose. "Zdá se mi, že letošní sezonou proplouvá tak trochu ve stínu ostatních," všiml si také kapitán mužstva Steven Stamkos.

Sezonu Palát neodstartoval žádným hvězdným vystoupením. Pět bodů ve 21 zápasech nijak nezaujalo. Ale když si v listopadu právě Stamkos nešťastně zlomil holenní kost, jeho místo v útoku vedle Martina St.Louise zaujal český mladík. Zvykl si, začal řádit a už nepřestal.

"Na začátku sezony jsem ani nevěděl, jestli se protlačím do prvního týmu. A pak jsem si myslel třeba na třetí nebo čtvrtý útok. Že jsem si mohl zahrát s našimi nejlepšími hráči mi dodalo hodně sebevědomí," řekl Palát v rozhovoru pro server tbo.com.

Síla rodáka z Frýdku-Místku je především v jeho odhodlání a chuti tvrdě dřít. Nekličkuje jako Jágr , nemá střelu jako Ovečkin ani nesráží všechny okolo jako Lucic. Ale když něco dělá, vždycky to dělá nadoraz.

"Je výborný na obou koncích kluziště. Maká v obraně, je šikovný s pukem a dělá dobrá rozhodnutí. Zkrátka hraje jako zkušený hokejista a je pro nás naprosto klíčový," chválil svého kolegu nejprodkutivnější hráč mužstva Valtteri Filppula.

Bodování nováčků:

1. Nathan MacKinnon (Colorado) - 52 bodů (22+30)

2. Ondřej Palát (Tampa Bay) - 44 bodů (17+27)

3. Tyler Johnson (Tampa Bay) - 42 bodů (21+21)

4. Torey Krug (Boston) - 36 bodů (14+22)

5. Chris Kreider (NY Rangers) - 35 bodů (17+18)

Český hokejista hodně pookřál po boku Martina St.Louise. Přihrávky drobného mága často umísťoval do sítě soupeře, ve 35 zápasech po jeho boku posbíral 30 bodů. Proto po výměně kanadského veterána do Rangers mnozí kritici očekávali, že Palátova produktivita rapidně klesne.

Ale nestalo se. Odchovanec Vítkovic například v posledních čtyřech duelech nasbíral sedm bodů a Tampa na jeho výkony spoléhá čím dál víc. Přitom před pár lety to nevypadalo na kariéru v NHL. V prvním možném roce si ho na draftu nikdo nevšiml a když už v roce 2011 přišel na řadu, připadlo mu až číslo 208. Jen tři hráči byli draftovaní po něm!

"Je vidět, že už se naučil hrát na vysoké úrovni a pro nás se z něj tedy stal opravdu hodnotný hráč," těší Jona Coopera.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud