3. června 2014 • 15:45

Pavelec musí zapracovat. Nebo ať ho Winnipeg vyplatí, volají kritici

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Koncem základní části NHL se do něj trefovali tak, že si to ani nezasloužil. Winnipeg Jets se třetí sezonu po přestěhování z Atlanty neprobojovali do play off. Ondřej Pavelec za propustnou obranou dělal, co mohl, ale ani sám neměl zrovna oslnivou sezonu. Generální manažer a trenér ho podpořili, nicméně v zámoří se nepřestává spekulovat o tom, že klub českého brankáře nakonec vyplatí ze smlouvy.



„Jmenujte mi kteréhokoli brankáře a bude mít lepší úspěšnost zásahů než Pavelec. A říkám to bez legrace,“ pustil se do 26letého gólmana Matt Larkin v The Hockey News.

„Z dejme tomu 49 lídrů se jich 43 dostalo před Pavelce, který je týmovou ‚jedničkou‘. V brance Winnipegu nastal čas na změnu. Al Montoya si zaslouží větší pozornost, možná v tandemu s někým jako Brian Elliott nebo James Reimer,“ napsal v uznávaném týdeníku.

Podle nové kolektivní smlouvy uzavřené po poslední výluce NHL mohly kluby loni a ještě letos vyplatit kontrakt až dvěma hráčům. V dalších letech už to nepůjde.

Před rokem se takhle rozloučili třeba ve Philadelphii s Iljou Bryzgalovem, v tomto roce čeká stejný krok Martina Havláta. Určitě už nebude pokračovat v San Jose, kde má podepsáno ještě na jeden rok.

Vyplacená částka se přitom musí rovnat dvěma třetinám sumy, kterou podle dohody zbývá uhradit. Hráči se od 5. července stanou volnými agenty a můžou se dohodnout s jakýmkoli týmem kromě toho, ze kterého odešli.

Pavelcovi zbývají do vypršení stávající smlouvy ještě tři sezony. Klub si ročně započítá z jeho příjmu do platového limitu 3,9 milionu dolarů (78 milionů korun). Jedničkou mužstva dělá pět sezon.

V té poslední se brankovým průměrem 3,01 a úspěšností zákroků 90,1 v 57 zápasech řadil na konec žebříčku ligových jedniček. Zároveň to byla jeho nejhorší čísla od sezony 2009/10, jeho první úplné v NHL.

S lepší obranou poznají, co v něm je

Al Montoya si za děravou obranou Jets vedl v posledním ročníku o něco líp, ale chytal zhruba polovinu toho, co Pavelec. Sílí tlaky, aby o dva roky starší kolega českého brankáře dostal větší prostor, nicméně někdejší zázračný junior se za devět let v profesionálním hokeji nikdy výrazně neprosadil a pokud chytal NHL, tak vždycky nejvýš jako dvojka.

Třetí v pořadí Michael Hutchinson teprve sbírá zkušenosti, na listině čekatelů zůstávají ještě mladíci Eric Comrie a Connor Helleybuick, který získal Mike Richter Award pro nejlepšího brankáře univerzitní soutěže NCAA.

Elliott prodloužil v St. Louis, Jets měli zájem taky o Jaroslava Haláka, jenže ten mezitím podepsal v New York Islanders. Navíc ani u něj nebyla záruka, že z Jets najednou udělá tým pro play off.

V bráně Winnipegu nahradil Pavelce nováček Michael Hutchinson, inkasoval jen jednou.
V bráně Winnipegu nahradil Pavelce nováček Michael Hutchinson, inkasoval jen jednou.

Když po skončení základní části sílily hlasy, aby se ve Winnipegu s Pavelcem rozloučili, mluvil generální manažer Kevin Cheveldayoff na rovinu jako prý ještě nikdy: „Až v září začne přípravný kemp, naší jedničkou bude Pavelec,“ prohlásil. I trenér Paul Maurice uvedl, že s českým gólmanem počítá, protože sám moc dobře ví, jaké mužstvo před ním hrálo.

„Ondřej Pavelec musí v létě zapracovat na tom, aby lidem dokázal, že se mýlili,“ vzkázal bývalý obránce Shane Hnidy, který pracuje pro kanadskou stanici TSN a komentuje taky zápasy Winnipegu.

„Musí udělat vše pro to, aby se vrátil mentálně a fyzicky připravený. Pak záleží na trenérech a hráčích, aby před ním předváděli lepší obranný systém. Potom poznají, co v něm je. Ale tyhle dvě věci se musejí stát ještě předtím, než dojde k důležitým rozhodnutím,“ dodal Hnidy.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud