Martin Tomaides
2. ledna 2015 • 14:50

Občas by se hodil rváč, řekl Voráček. Ty dny jsou pryč, vzkázal kouč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těsně před Vánoci vyhráli hokejisté Philadelphie nad Winnipegem 4:3 a spokojeně si vezli domů z Kanady dva body. V zápase ale zaujalo také jiné téma, než výhra. A to sice to, jak se více než metrákový pořízek Dustin Byfuglien obouval do hvězd Voráčka a Girouxe. Poslat na něj rváče? "Nic takového, tyhle dny jsou pryč," řekl trenér Flyers Craig Berube.



Právě tenhle výrok asi překvapil všechny nejvíce. Devětačtyřicetiletý Berube v NHL odehrál více než tisíc utkání a posbíral 3149 trestných minut, což ho řadí na sedmé místo v historické tabulce soutěže. Nedá se o něm říct, že by oproti ostatním konkurentům byl velký, ale měl bleskové pěsti a pronikavý pohled. Vždy byl nepříjemným soupeřem.

Proto se čekalo, že i na trenérské pozici bude razit podobnou cestu. Flyers mají v organizaci několik ranařů, například Jaye Rosehilla či Zacka Stortiniho, oba ale hrají jen na farmě v AHL. "Je to složité, občas by se nám bitkař hodil, ale pak jsou zase zápasy, kde by nebyl potřeba vůbec," řekl pro Philly.com útočník Jakub Voráček, kterého si Byfuglien také s chutí vybíral jako svůj terč.

Ještě raději se ale obr v dresu Jets trefoval do Claudea Girouxe. Problém je, že rozdíl mezi těmito dvěma je patnáct centimetrů a prakticky čtyřicet kilogramů! Na ledě se pak Byfuglienovi neměl kdo postavit a tak se Berube rozhodl, že při závěrečném odchodu do šaten si to s ním vyříká sám. Ale málem došlo k hodně bizarnímu konfliktu.

VIDEO: Berube si to chtěl vyříkat s Byfuglienem sám

Po pár chvílích už kouč Flyers musel odpovídat na otázky novinářů. "Není to o tom, mít v týmu bitkaře. Teď je to o tom, hrát do těla a zapojovat se do soubojů. Doby, kdy jste na led poslali rváče, aby vaše hráče pomstil, už jsou pryč," řekl Berube.

Dustin Byfuglien (vpravo) se osobních soubojů nebojí.Foto Reuters/Bruce Fedyck-USA TODAY Sports

A má pravdu, časy se hodně změnily. Jména jako Tie Domi, Paul Laus či Donald Brashear jsou dávno pryč. "I já jsem se změnil, teď je důležité hrát agresivně a držet pohormadě jako jeden tým," vysvětloval Berube. A to se mu částečně daří, Flyers teď posbírají v jednom utkání průměrně 9 trestných minut, o celých 5 méně než v sezoně předchozí.

Utkání s Winnipegem moc nechtěl rozebírat ani Giroux. I když ho podstatně vyšší Byfuglien obtiskával na mantinel jako samolepku, stejně po zápase vypadal spokojeně. A čelem se k celé problematice postavil i sám Voráček.

"To je hokej, pokaždé se vás někdo pokusí sestřelit. Gretzky, Lemieux, Jágr nebo Crosby na tom vždycky byli stejně jako my a také si museli najít cestu k vítězství."

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud