15. ledna 2015 • 10:10

Brodeur si vzal v St. Louis volno na rozmyšlenou. Znamená to konec?

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

V St. Louis si vzal týdenní dovolenou a bude se rozmýšlet, co dál. Je to snad předzvěst konce jeho bohaté kariéry? Martin Brodeur sháněl angažmá několik měsíců, než se dohodl na smlouvě s Blues, kterým se zranila jednička Brian Elliott. Lídr historických tabulek NHL v počtu vítězných zápasů a čistých kont se upsal do konce ročníku. Poslední události však naznačují, že to klidně může dopadnout i jinak.



Co to tedy může znamenat pro 42letého gólmana, který předtím všech 21 sezon svojí kariéry strávil v New Jersey? Chce snad popíchnout skomírající Devils, aby ho ještě vzali zpátky? Zvažuje jiné možnosti? O co mu vůbec jde? Dosáhnout jako první brankář v dějinách hranice 700 vítězných zápasů, do které mu chybí už jen devět výher? Ostatně, právě z toho byl podezříván už v době, kdy se po kratší odmlce rozhodl pokračovat…

Brodeur dostal v St. Louis základní plat 700 tisíc dolarů (16,8 milionu korun), k tomu navíc finanční bonusy. „Kdyby vychytal padesát výher, nebyl by to špatně investovaný milion dolarů,“ řekl po podpisu s nadsázkou generální manažer Doug Armstrong.

Brodeurovy letošní statistiky:

Počet utkání: 7
Výhry: 3
Prohry: 3
Procentuální úspěšnost: 89,9%
Průměr gólů na zápas: 2,87
Počet obdržených branek: 17
Odchytané minuty: 356
Čistá konta: 1

Jenže legendární brankář mírně řečeno nepřesvědčil. V sedmi zápasech si udržel brankový průměr 2,87, procento zákroků pod devadesát procent, jeho tým třikrát prohrál. Přitom obrana Blues patří k nejlepším v NHL a mužstvo se řadí mezi špičku ligy. Brodeur získal třikrát Stanley Cup, pokud toužil po dalším, bylo pro něj St. Louis nejlepší možností.

Nyní si tedy vzal čas na rozmyšlenou. Jestli to bude skutečně znamenat konec, stane se Brodeur dalším z velikánů, kteří oblékali dres jednoho týmu tak dlouho, že pak po odchodu do jiného celku působili spíš směšně. S blížícím se play off se může naskytnout nová příležitost, ale taky nemusí, po zkušenostech klubů se staršími brankáři jako Brodeur i po tom, co v St. Louis předvedl. A může to dopadnout i tak, že jeho nejbližší štací se za tři roky stane Hockey Hall of Fame. Tak dlouho totiž trvá povinná čekací lhůta.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud