10. února 2015 • 19:00

Mašina na body a zklamané hvězdy. Jak si vedou Češi v NHL?

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
0
  • Ti, kterým se nejvíc daří: Mrázek, Voráček a HudlerTi, kterým se nejvíc daří: Mrázek, Voráček a HudlerFOTO: Koláž iSport.cz

    Padesátka zápasů je minulostí, startuje finiš základní části. Sezona NHL už jednoznačně ukázala své obrysy a řada krajanů si vede nad očekávání, nebo naopak zaostává. Sport vybral výrazná tuzemská esa probíhající sezony i hráče, od nichž si jejich zaměstnavatelé slibovali víc.

  • ZÁŘÍ: Jakub VORÁČEK (útočník, Philadelphia)

    Voráček se drží v popředí produktivity Voráček se drží v popředí produktivityFoto profimedia.cz

    Věk: 25 let

    Zápasy: 53

    Body: 59 (18+41)

    +/-: 11

    Zpomalil tempo, na chvíli úplně zastavil. A na čele produktivity ztratil svůj náskok. „Posledních pár dní jsem se necítil moc silný,“ hlásil v rozhovoru pro nj.com. Zatímco v prvních 34 startech sezony nasbíral 46 bodů (1,35 na zápas), v posledních devatenácti jich bylo pouze třináct (0,82). „Jsem teď trochu dole, ale tuhle situaci znám. Poradím si s ní,“ sliboval forvard Philadelphie. K zisku Art Ross Trophy bude potřebovat zase šlápnout na plyn.

    Dostihům v čele produktivity se Jakub Voráček snaží podlehnout co možná nejméně: "Moc dobře vím o situaci v kanadském bodování, každý den mi ji někdo připomene. Je to jen na mně, jen já sám mohu svou pozici ovlivnit."

  • ZÁŘÍ: Petr MRÁZEK (brankář, Detroit)

    Petr Mrázek dostal v brance Detroitu dostatek prostoru Petr Mrázek dostal v brance Detroitu dostatek prostoruFoto AP Photo

    Věk: 22 let

    Zápasy: 19

    Výhry: 13

    Úspěšnost zásahů: 91,4 %

    Obrdžené góly na zápas: 2,44

    Nuly: 1

    Překopal detroitskou hierarchii. Z trojky se při zraněních kolegů vyškrabal do pozice brankářské jedničky a z devatenácti duelů má třináct výher. Solidní bilance. Však taky poslouchal jenom chválu, poklony skládali spoluhráči, trenéři i fanoušci. Jenže... Ve středu se má do branky vrátit uzdravená jednička Jimmy Howard, poškozené rameno zkušeného Jonase Gustavssona je také v pořádku. Dvaadvacetiletý talent může navzdory své záři skončit zpátky na farmě.

    "Hrát budou ti nejlepší," odpovídal trenér Mike Babcock na otázku, který z gólmanů Red Wings teď bude jedničkou.

  • ZÁŘÍ: Jiří HUDLER (útočník, Calgary)

    Patnáctý gól sezony byl pro Hudlera vítězný Patnáctý gól sezony byl pro Hudlera vítěznýFoto Reuters / Sergei Belski-USA TODAY Sports

    Věk: 31 let

    Zápasy: 50

    Body: 42 (15+27)

    +/-: 12

    Tátou je v práci i doma. Zatímco v kabině jde příkladem mladším spoluhráčům, bere je pod svá křídla i bez remcání k sobě do lajny, novou zodpovědnost poznává i v osobním životě, kde přivítal prvního potomka. Druhý nejproduktivnější hráč Flames je jedním z hlavních důvodů, proč klub po pěti letech zase sídlí na pozicích v play off a z hráčů jako Monahan, Colborne či Gauderau rostou hvězdy. Slabší začátek ledna byl jediným obdobím, které Hudlerovi v sezoně nevyšlo, je stabilní.

    Kouč Bob Hartley vidí Hudlerův přínos na ledě i mimo něj. "Pro nás je skvělým lídrem. Stará se o každého člena týmu, hlavně mladým věnuje opravdu hodně času. Jako trenér jsem nadšený, jak moc nám s naší prací pomáhá."

  • ZÁŘÍ: Radim VRBATA (útočník, Vancouver)

    Bratři Sedinové a Radim Vrbata. Bratři Sedinové a Radim Vrbata.Foto Profimedia

    Věk: 33 let

    Zápasy: 48

    Body: 37 (20+17)

    +/-: 1

    Nákup, jaký si šéfové Canucks nemůžou vynachválit, i sám účastník All Star Game si hvízdá. Po boku geniálních dvojčat Sedinových, s nimiž většinou nastupuje, spolehlivě plní střeleckou normu. Už teď odškrtnul pátou dvacetigólovou sezonu kariéry a pokračuje v tempu, jímž dorovná i osobní maximum branek za sezonu, činící cifru 35. Nejdéle čekal na bod tři zápasy v kuse, jinak se prosazuje pravidelně. Je nejlepším českým kanonýrem a v tom ohledu náleží i do elitní dvacítky soutěže.

    "Je to přesně takové, jaké jsem doufal, že to bude. Sedli jsme si od prvního tréninku, chápeme hokej stejně. I tak jsem ale u nich viděl věci, které dokážou jen oni, to by se jinak nemohlo stát," s takovým nadšením vypráví Radim Vrbata vypráví o dvojčatech Sedinových.

  • ZÁŘÍ: Ondřej PALÁT (útočník, Tampa Bay)

    Palát je důležitou součástí úspěšné Tampy Palát je důležitou součástí úspěšné TampyFoto AP Photo

    Věk: 23 let

    Zápasy: 51

    Body: 39 (11+28)

    +/-: 26

    Zmrazili mu bodové konto na dlouhých šest zápasů, druhá polovina ledna pro něj byla hodně utrápená. Naštěstí už je únor a třetí muž české produktivity zase pravidelně boduje. „Jsem spokojený, jsme nahoře v tabulce a to je podstatné,“ hlásil pro foxsports.com. Neuslyšíte od něj „já“, vždycky dá přednost slůvku „my“. Očekává se od něj především důraz, zodpovědná hra dozadu a góly jsou vítanou nadstavbou. „Snad dopředu taky umím něco vymyslet,“ smál se. Umí.

    "Neskutečný hráč, všechno je s ním jednodušší. Vybojuje puk, přihraje vám puk... Všechno, co dělá, je nesmírně chytré a účelné," vypráví americká hvězda Tyler Johnson. Na ledě je Palátovým dvojčetem. Společně hrají už čtyři roky, z farmy přešli do NHL.

  • ZÁŘÍ: David PASTRŇÁK (útočník, Boston)

    Pastrňák se usadil v sestavě Bostonu Pastrňák se usadil v sestavě BostonuFoto Profimedia.cz

    Věk: 18 let

    Zápasy: 17

    Body: 7 (5+2)

    +/-: 7

    Nástup po juniorském šampionátu měl famózní, to vám asi neuniklo. Čtyřmi góly během dvou zápasů si nejmladší hráč soutěže řekl o setrvání v prvním týmu, farma už se ho netýká. A i když postupně v sestavě zamířil od Davida Krejčího do třetí formace a produktivita se spíš vynulovala, v Bostonu jsou z něho dál nadšení. Drajv, drzost, chuť něco ukázat a zároveň zodpovědnost dozadu, toho si na něm cení. Pro představu, jen ve dvou svých zápasech skončil -1, jinak se drží v plusu.

    Bostonský kouč Claude Julien se pro svého nového svěřence viditelně nadchl. "Oproti ostatním střelcům je David i extrémně spolehlivý ve hře dozadu. Upřímně, je v ní lepší než spousta kluků, které tu máme už pár let. U mantinelů je výtečný, umí rozehrát a s pukem neplaší."

  • ZA OČEKÁVÁNÍM: Martin Havlát (útočník, New Jersey)

    Havlát se raduje se spoluhráči Havlát se raduje se spoluhráčiFoto ČTK/AP

    Věk: 33 let

    Zápasy: 35

    Body: 13 (5+8)

    +/-: -9

    Ročním kontraktem na milion a půl Devils nic neriskovali, přesto si od spojení kamarádů Havláta a Eliáše slibovali víc. Dlouho mizerné rozpoložení týmu a celkem osmnáctizápasová absence ale šikovného útočníka s vetchým zdravím opět přibrzdily. Není to ono, světlých záblesků je málo.

  • ZA OČEKÁVÁNÍM: Tomáš Hertl (útočník, San Jose)

    Tomáš Hertl si už zážitek z farmy zopakovat nechce Tomáš Hertl si už zážitek z farmy zopakovat nechceFoto Profimedia.cz

    Věk: 21 let

    Zápasy: 54

    Body: 22 (10+12)

    +/-: -2

    Vyrovnával se vysokými očekáváními, sám na sebe vytvářel tlak. Tuze chtěl zopakovat skvostná představení ze startu minulé sezony, místo toho se trápil. Nedostával se ke střelbě, nedostával se k bodům. Přestávku pro All-Star Game strávil na farmě, teď doufá v restart formy.

  • ZA OČEKÁVÁNÍM: Tomáš Fleischmann (útočník, Florida)

    Fleischmann slaví gól Fleischmann slaví gólFoto ČTK/AP

    Věk: 30 let

    Zápasy: 42

    Body: 16 (6+10)

    Body: 9

    V týmu plném nažhavených mládenců na něj už nezbývá stěžejní místo, možná i hraje svoji poslední sezonu v lize. Rozhodně poslední s tak lukrativním platem… Za propad může předchozí vyloženě nepovedená sezona. V té současné už se přeorientoval spíš na defenzivu a je platný.

Témata: 
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud