Zdeněk Janda
8. dubna 2015 • 09:45

VIDEO: Vokoun jako trenér! Baví mě to, ale někdy je to dřina...

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FLORIDY | Vezme si brusle i hokejku. A vyrazí na led. Tak, jak to dělával celou kariéru… Ovšem tentokrát už v jiné roli, bývalý gólman Tomáš Vokoun se vrhnul na trenérskou dráhu. V tréninkovém středisku klubu Florida Panthers vede nejen individuální hodiny, při nich učí malé děti brankářskému řemeslu, ale spolu s někdejším útočníkem Radkem Dvořákem pořádají i kempy. „A moc mě to baví,“ přiznává Vokoun, dvojnásobný mistr světa.



V brance stojí sotva osmiletý klučina, na němž je vidět, že mu jsou betony v některých chvílích spíše na obtíž. Vokoun se k němu co chvíli ochotně skloní a názorně mu je rukou posune do správné polohy. Je patrné, že jednoho z nejlepších gólmanů v NHL v minulé dekádě nová práce chytila.

„Je to něco, čím jsem se celý život zabýval. Nechci říct, že je to jednoduché, ale člověk se nemusí nic nového učit a studovat. Je to ale těžší, než jsem si myslel, protože jedna věc je něco sám vědět a umět, ale druhá je to naučit osmi nebo devítiletého kluka. Věci, které jsou pro mě triviální, jsou pro ně hodně těžké. Takže někdy je to docela dřina,“ popisuje 38letý bývalý gólman, jenž kariéru oficiálně ukončil v průběhu prosince poté, co k němu nedoletěla žádná odpovídající nabídka.

Vokounův nový život. S Dvořákem na Floridě učí hrát děti hokej
Video se připravuje ...

A bez větších rozpaků si v životě našel novou roli. V IceDen, tréninkové hale Panthers v Coral Springs, tráví spoustu času. Vede soukromé hodiny, lidé si ho najímají a pochopitelně je o takovou kapacitu velký zájem.

„Je super, že naše děti vede zrovna on. Vždyť kdo jiný o tom ví víc?“ říkala jedna z maminek, která se na to, jak se její dítko snažilo pochopit základy náročného řemesla, dívala zpoza prosklené místnosti, v níž se srocují rodiče.

Vokoun je pánem svého času, což mu vyhovuje. Když si chce odpočinout a věnovat se výhradně rodině, žádné kurzy si na čas nevezme. Ale stejně tráví na zimáku spoustu času. "Ten je tady furt!" usmívá se Radek Dvořák, někdejší útočník, jenž celkem v NHL odehrál úctyhodných 1260 zápasů. A také on ukončil kariéru teprve nedávno.

A spolu vedou tréninkové kempy, v nichž učí děti nejenom na ledě, ale i na suchu. "Je důležité, aby měli také obratnost a uměli správně běhat," vysvětluje Dvořák, jenž se snaží do přípravy zavést rovněž evropské prvky. Tedy právě všeobecnou průpravu. A tu dostávají děti od těch nejpovolanějších. Vždyť dohromady mají dva hokejoví kamarádi nastřádáno téměř dva tisíce zápasů v NHL!

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud