9. července 2015 • 10:03

Půjde Vrána po stopách Pastrňáka? Je neuvěřitelný, zní z Washingtonu

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nad očekávání vydařené výkony Davida Pastrňáka v uplynulé sezoně zastínily jeho kamaráda Jakuba Vránu. Ten byl na draftu ještě o dvanáct pozic výše (13.), nejvýraznější část sezony ale strávil ve Švédsku. V těchto dnech podruhé prochází nováčkovským kempem Washingtonu a prezentuje schopnosti, které za rok zdokonalil. Šance, že si letos zahraje v NHL, je hodně slušná.



Devatenáctiletý útočník je na severskou zemi zvyklý, v Linköpingu působí už od patnácti let a poslední sezona byla jeho první kompletní v SHL. Ve 44 zápasech posbíral 24 bodů a dalších 5 přidal v 11 duelech play off. Solidní čísla na teenagera.

Po skončení ročníku pak zamířil rovnou do zámoří a zapojil se ještě do konce sezony týmu Hershey, tedy farmářského mužstva Capitals. V součtu pobral v základní části a play off dohromady velmi slušných 11 bodů ve 13 zápasech.

Přitom v zámoří se měl spíš rozkoukat, sledovat hru, učit se především očima. Jenže zraněními decimovaná soupiska mužstva znamenala, že Vrána oblékl dres Bears rovnou bez jediného tréninku. A hned bodově zářil. "Neuvěřitelný talent," kroutil tehdy hlavou zkušený obránce Steve Oleksy, kterého si Vrána hned získal.

S tím český mladík díky své neustále dobré náladě nemá žádný problém. Vtípky, to je jeho. I zámořští novináři se sami divili, jak je při komunikaci otevřený. Nějaký stud to u Vrány nehrozí. A podobně se choval i na ledě po svém jarním přesunu do AHL.

"Ale to nebyla jen jeho hra v Hershey. Už vloni na prvním kempu nováčků šlo vidět, že jde o skvělého hokejistu. Má výborný tah na bránu a téměř ze všeho dokáže skórovat," chválil ho spoluhráč Chandler Stephenson pro trove.com.

Na Vránu teď čeká první kompletní sezona v zámoří a pokus o protlačení se na soupisku Capitals. Tým kolem Alexandra Ovečkina má na křídlech kvalitu, navíc i posílil. Přišli šikula T.J. Oshie i zkušený Justin Williams. Start by měl tedy určitě být v AHL, kouč Troy Mann už se ale těší, že Vránu posune mezi první útočnou šestku.

To všechno je ale ještě daleko a odchovanec Letňan si tak zatím v pohodě užívá kemp mladíků. Především také díky tomu, že má k ruce brankářské parťáky Vítka Vaněčka a nově také Jana Růžičku. "Je to super mít tu kamarády. Hlavně Vítek je hodně rád, že tu jsem," culil se forvard a dodal, že brankář, který už si zkusil extraligu za Liberec, ho stejně jako před rokem používá jako překladatele.

Prostě pohoda. Dobrý start pro cestu za velkým snem.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud