1. února 2016 • 14:05

Nechceme tě v Utkání hvězd, tlačilo vedení NHL. Pak ho chudý rváč ovládl

Autor: pab, jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pár týdnů před dostaveníčkem hvězd měl John Scott, fanoušky z recese zvolený kapitán Pacifické divize, zajímavý telefonát. „Volal někdo z ligy a ptal se, jestli si myslím, že na tohle budou moje děti hrdé,“ přiznal 33letý rváč na webu The Players Tribune. Tlaku, aby svou účast na Utkání hvězd vzdal, nepodlehl. Pochybnosti jej sžíraly zaživa, do Nashvillu ale nakonec dorazil. A dobře udělal, město country si totálně podmanil.



33 let, zástupce pomalu vymírajícího druhu bitkařů, který v téměř třech stovkách zápasů v NHL vstřelil jen pět gólů. Ano, účast Johna Scotta na víkendovém setkání největších hvězd soutěže byla od hlasujících fanoušků dobrý šprým.

Recesi umocnil i fakt, že Scott byl v polovině ledna vyměněn z Arizony do Montrealu, odkud jej odeslali na farmu. Pro bitkaře, který má doma dvě malé dcery a manželku v devátém měsíci těhotenství očekávající dvojčata, žádný med. Vítej ve vyhnanství, Johne. Phoenix a ostrov Newfoundland, kde sídlí tým AHL St. John`s IceCaps,  dělí 3 521 kilometrů.

Vedení NHL navíc obratem začalo řešit, zda vůbec může hokejista mimo NHL na All Star Game nastoupit. A tlak, aby bitkař do Nashvillu necestoval, začal sílit. „Ačkoliv si možná nezasloužím být mezi hvězdami NHL, vím, že sám umím nejlíp posoudit, na co moje děti budou či nebudou moci být hrdé," vrátil se k "doporučujícímu" telefonátu z NHL Scott a pokračoval. "Účast jsem nevyhrál v loterii jako Karlík návštěvu továrny na čokoládu, nýbrž v hlasování fanoušků na internetu, je to jejich volba.“

Nakonec zvítězila Scottova hrdost

„Nepoužili přímo slova, že tenhle zápas není pro mě, ale já tomu tak rozuměl. A v jisté fázi jsem s nimi souhlasil. Když mě požádali o prohlášení, které by hlasování posunulo jiným směrem, bez váhání jsem fanouškům vzkázal, ať hlasují pro mé spoluhráče,“ hájil před novináři svou nominaci rodák z kanadského Edmontonu.

Scottův start podpořila i řada hokejistů. Když účastníkům kladli otázku, s kým z ostatních nominovaných do All-Star Game by nejraději zašli na večeři, hodně jich uvedlo právě Scotta. Jiní, například superstar San Jose Joe Thornton, přiznali, že se na exhibici budou dívat jen kvůli němu.

John Scott si na živobytí vydělává svými pěstmi John Scott si na živobytí vydělává svými pěstmiFoto Profimedia

„Nejvíc si člověk váží toho, když ho ostatní respektují. Prošel jsem v lize pár týmy (včetně Montrealu hrál Scott v sedmi) a vědomí, že mezi vámi je určité pouto, pro mě znamená úplně nejvíc,“ pokračoval Scott, v jehož hlavě pomalu zrálo konečné rozhodnutí. Do Nashvillu pojede, hrdost hráče nejlepší hokejové ligy světa zvítězila.

„Jsem hráč NHL, a bez ohledu na to, co dokážu, jím nejsem náhodou. Od tří roků jsem chodil každý den na led. Přežil jsem škrty na soupiskách juniorských týmů, vydržel cesty autobusem po Aljašce, fyzické testy v kempech. A samozřejmě jsem se také pral, abych se do NHL dostal," popisoval svou cestu do ligy vyvolených 203 centimetrů vysoký hromotluk.

"Proboha, já si nemyslím, že se stanu elitním hokejistou. Budu nervózní jak blázen, až vyjedeme na led a prosviští kolem mě Tarasenko. Zřejmě budu nejhorším bruslařem. Ale pojedu, znamená to hodně pro mě i pro moji rodinu,“ uzavřel Scott.

Tak bitkař ovládl město country

A působení Scotta ve městě country? Jedna velká show, která začala ještě před startem sobotních dovednostních soutěží. Jakmile při setkání s médii v Bridgestone Areně ustala smršť otázek, oslovil houf novinářů sám. „Všechno?“ položil Scott poslední dotaz čtvrthodinového setkání. A obratem udělil pár pokynů. „Teď se nehýbejte! A usmívat!“ Vytáhl mobilní telefon a vyfotil si osazenstvo v sále. Takovou pozornost předtím ještě nezažil.

Na ledě to od nedraftovaného hokejisty také nebylo vůbec špatné. V souboji o finále s Centrální divizí (výhra 9:6) se předvedl dvěma góly a sklízel hromový aplaus ve stoje. Na tribuně dojetím slzela i jeho manželka Danielle a dcery Eva a Gabrielle.

 

Scottův tým nakonec celý miniturnaj vyhrál, finále proti Atlantické divizi kapitána Jaromíra Jágra rozhodl jediným gólem Corey Perry. Za vítězný tým Scott nakonec převzal šek na jeden milion dolarů, který si rozdělí jedenáct hokejistů. Pro bitkaře Scotta, "nejchudšího" účastníka Utkání hvězd, který bere v případě pobytu v prvním týmu 500 tisíc dolarů ročně, půjde o dobré přilepšení.

Brent Burns a Mark Giordano zvedli po výhře v turnaji obrovitého Johna Scotta na svá ramena Brent Burns a Mark Giordano zvedli po výhře v turnaji obrovitého Johna Scotta na svá ramenaFoto Reuters / Christopher Hanewinckel-USA TODAY Sports

Pro srovnání, nejbohatší hráč jeho výběru Corey Perry bere v Anaheimu 10 milionů dolarů ročně.

"Je to další z věcí, které bych nevěřil, že se stane. Nikdy za milion let bych nedoufal, že se dostanu na Utkání hvězd NHL, diváci budou tak stát za mnou a dám dva góly v zápase. Nedá se to vyjádřit slovy. Je to neuvěřitelné," prohlásil hned po zápase Scott, který byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem Utkání hvězd.

VIDEO: John Scott si neodpustil při Utkání hvězd i pořádný hit

Pohádka o nechtěném hromotlukovi, který si akci zcela podmanil, dostala i Jaromíra Jágra. "Všichni mysleli, že to bude pro hokej špatné a ono se to otočilo možná v jeden z nejlepších příběhů. A víte co? On si to opravdu zasloužil, to je na tom zábavné," smekl Jágr, který se stal třetím nejstarším hráčem v historii All Star Game. V roce 1980 nastoupil v 51 letech Gordie Howe a v roce 1969 ve 44 letech Doug Harvey.

"John Scott by měl dostat doživotní pozvánku na Utkání hvězd, díky němu je jiné a zábavné," napsal na Twitter krásnou tečku za krásným příběhem v současnosti hokejový odborník a bývalý gólman New York Rangers nebo Buffala Martin Biron.

Takže do roka a do dne, Johne Scotte? Příští All Star Game se uskuteční za rok v Los Angeles. Ve Staples Center se exhibice uskuteční o víkendu 28. a 29. ledna 2017.

John Scott se za svůj výkon dočkal i polibku od manželkyFoto ČTK

John Scott přebírá cenu pro nejužitečnějšího hráče
John Scott přebírá cenu pro nejužitečnějšího hráče

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud