16. února 2016 • 19:00

Sbal se, napsal švagr. Arizona povolala jako dvojku amatéra Schoenfelda

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tu textovku spatřil Nathan Schoelfeld v telefonu v šest hodin odpoledne. „Sbal si věci a přijeď!“ Poslal mu ji jeho švagr Stan Wilson, jinak kustod Arizona Coyotes. Ještě dodal, že náhradní brankář Anders Lindbäck se při rozcvičování zranil a do večerního zápasu proti Montrealu nenastoupí. „Vážně?“ odepsal Schoenfeld. Když mu Wilson novinu potvrdil, vzal výstroj, nasedl do auta a vyrazil do Gila River Areny. 



„Provoz byl docela dobrý, takže jsem se snad nedopustil žádného přestupku“ vyprávěl později. V hale byl za půl hodiny, ještě musel podepsat zkušební kontrakt, aby vůbec mohl být zapsán na soupisku. Do úvodního vhazování to stihl. Zápas pak odchytal nováček Louis Domingue. „Když jsem viděl, jak hrajeme, hned mě napadlo, že bych to zvládl taky,“ povídal o Schoenfeldovi.

Ten v kšiltovce a dresu s číslem 40 ze střídačky sledoval, jak Coyotes i díky dvěma trefám Martina Hanzala smetli Canadiens 6:2. „Nemám slov. Asi bude nějakou dobu trvat, než to vstřebám. Půjdu domů, sednu si s rodinou a znovu si to vychutnám,“ svěřoval se.

Profesionálně 31letý brankář nikdy nechytal. A s NHL měl kromě švagra kustoda společného jen tolik, že jeho otec Jim Schoenfeld v lize dlouho působil jako obránce a později i coby kouč. Dokonce v letech 1997-99 vedl tým Coyotes. Nyní dělá asistenta generálnímu manažerovi New York Rangers, jeho syn to však svého času dotáhl nejvýš do týmu Arizonské univerzity.

„Nathan pro nás nebyl někdo úplně cizí,“ připomněl trenér Dave Tippett. „V létě s našimi hráči chodil bruslit, takže ho znají. Měli jste vidět, jak se v něm probudila klukovská duše. Jak se doširoka usmíval, když měl jít do akce. Jen jsem neslyšel, že by někoho povzbuzoval nebo s někým švitořil. Seděl docela potichu,“ dodal kouč.

Schoenfeld po utkání dostal od hráčů opasek pro nejlepšího hráče a ještě dlouho seděl ve výstroji a dresu na svém místě. „Chtěl jsem, aby to trvalo co nejdéle. Až po nějaké době jsem si řekl, že by bylo dobré jít domů,“ vracel se.

U Coyotes to nebylo poprvé, co narychlo hledali náhradního gólmana. Během tripu v sezoně 2010/11 onemocněl Ilja Bryzgalov. Na utkání proti New York Rangers se postavil do branky Jason LaBarbera a jako dvojka zaskočil Tom Fenton, student a trenér vysokoškolského celku v New Yorku. „Nemyslím si, že bych byl připravený nastoupit. Ale sednout si na střídačku, na to jsem připravený byl,“ shrnul svoji zkušenost jeho následovník Nathan Schoenfeld. Jinak chytá jen amatérsky, pracuje v bance a v den zápasu měl volno, protože byl svátek.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud