16. února 2016 • 10:52

V Detroitu chtějí Mrázkovi měřit tep. Připomíná mi Haška, říká Zetterberg

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kde se vzal, tu se vzal. Z talentovaného brankáře je během jedné sezony adept na Vezina Trophy. A tady nejde o zaujatost české mediální scény, v zámoří už si snad každý expert všiml strmě stoupající hodnoty Petra Mrázka, který si vybojoval pozici jedničky Detroitu a každým dalším dnem dělá na okolí větší dojem. "Musím ho poslat na měření tepové frekvence, vypadá totiž, že nikdy neznervózní," chválí gólmanovu povahu trenér Jeff Blashill.



Právě povaha čtyřiadvacetiletého brankáře je velkým klíčem k rozluštění jeho dosavadních úspěchů. Je jedno, co se na ledě děje, jestli zrovna v poslední minutě čelí tlaku soupeře, nebo hlídá vedení v unaveném utkání, ve kterém jeho Red Wings od začátku soupeře přehrávají. Jeho mysl zůstává ve stejném bodu - koncentrovaná.

"To jeho sebevědomí je neskutečné. Ale hlavně opravdové, není to něco, co by si sám sobě jen namlouval," řekl Blashill. Dobře je to vidět, když Mrázek inkasuje. Zlobí se? Asi ano. Ale je mu to jedno. Narozdíl od většiny ostatních gólmanů se oklepe a dál chytá ve špičkové formě. Spoluhráči mohou potvrdit, jak uklidňující efekt to na celý tým má. Mrázek je prostě pořád pozivitní a nadšený.

Jeho dalším kariérním plusem je obrovská soutěživost, kterou vynikal už kdysi v juniorech. A tady přichází na řadu srovnávání, není to totiž tak dávno, co stejnou klec v Joe Louis Areně pravidelně hlídal legendární Dominik Hašek a v týmu jsou ještě tací, kteří jeho čarování pamatují. Mladík z Ostravy jim veterána v mnohém připomíná.

Petr Mrázek a Pavel Dacjuk jsou tahouny Red WingsFoto ČTK/AP

"Žádný gólman nemá rád, když inkasuje v zápase gól. Ale Petr je naštvaný i na tréninku a přesně takový býval i Dom. Když Petrovi dám na tréninku gól a zeptám se ho na něj o pár dní později, přesně ví, o čem mluvím. Je vážně hodně soutěživý, přesně jako býval Dominik," řekl současný kapitán Henrik Zetterberg, který s Haškem v klubu hrával.

Hašek vždycky útočil jen na ty nejvyšší mety. Chtěl být lepší, než okolí, lepší než každý soupeř. Čím silnější brankář stál na druhé straně hřiště, tím motivovanější olympijský vítěz z Nagana dokázal být. Stejně to má Mrázek, v říjnu se nemohl dočkat zápasu proti Montrealu. A to jen proto, aby mohl na dálku změřit síly s hvězdným Carey Pricem.

Mrázek si tak prostě a jednoduše žije svůj sen. S pevným úsměvem na tváři míří k hokejovým výšinám. A bude ještě veseleji, Mrázkovi totiž po sezoně končí smlouva a z jeho 737 tisíc by se brzy mohlo stát zhruba pět milionů ročně. A klidně na delší dobu.

"Nechci pryč, patřím jednomu z nejlepších týmů vůbec, chci tu zůstat jak dlouho to jen půjde," řekl gólman pro Detroit Free Press. Do organizace Red Wings patří od roku 2010, tehdy ho klub draftoval až v 5. kole. Věděl o jeho schopnostech, opravdovou hodnotu Mrázka ale odhalil až na juniorském šampionátu v roce 2012.

"Tam byl fantastický, tleskali mu i kanadští fanoušci, slušně si tam rozšířil svůj fanklub," vzpomínal Joe McDonnell, bývalý skaut Detroitu. A fanklub už je teď asi nacpaný k prasknutí...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud