30. září 2016 • 17:00

Nadějný Zbořil přes léto zapracoval. Kouči Bostonu dělá radost

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nadaný obránce Jakub Zbořil je obrovskou českou defenzivní nadějí. A měl by v budoucnu mít i stabilní místo v NHL, proto si ho Boston před rokem vybral v 1. kole draftu. Jenže mladík následně nesplnil fyzické testy a po nijak výrazné sezoně v QMJHL se znovu v červenci objevil v nováčkovském kempu Bruins. A znovu z toho byly rozpaky. Jenže přes léto odchovanec brněnské Komety zdá se zabral a hned z toho byla pochvala od kouče Claudea Juliena.



Není to zase tak dávno, co český hokej zdobilo solidní množství ofenzivních beků. Tomáš Kaberle , Marek Židlický , Roman Hamrlík , Jaroslav Špaček , Pavel Kubina... Tihle všichni s klidem nasbírali během jednoho ročníku NHL čtyřicet bodů. Nejproduktivnější český zadák poslední sezony Andrej Šustr jich měl 21...

To všechno by v budoucnu měl změnit právě Zbořil, ale start zámořské kariéry měl lehce rozpačitý. Teď už se snad všechno začíná obracet tím správným směrem. Bruins se nedávno představili na turnaji zelenáčů v Buffalu a tam se devatenáctiletý obránce ukázal v dobrém světle.

„Trenér Julien mi radil, abych byl agresivnější a soupeři se skrze mě nedokázali protáhnout z rohu před bránu. Po jednom ze zápasů mě pak chválil a měl radost z toho, jak jsem se zlepšil," řekl Zbořil pro The Hockey Writers.

Zbořil má za sebou druhou sezonu v týmu Saint John v QMJHL, ale první jako majetek Bruins. A rozkaz vedení klubu byl jasný, je třeba ofenzivního muže pořádně naučit bránit. Zbořil tedy dostal víc defenzivních povinností a v padesáti zápasech posbíral pouze dvacet bodů. Vynikal ale jinde.

„Moje sezona byla občas trochu nahoru-dolu, ale nakonec mě jiný herní styl posunul dál. Vidím, že mám teď víc času na ledě a mohu víc předvést, co umím," myslí si třináctý hráč draftu 2015.

Loňský výběr talentů byl pro Boston obecně specifický, management Bruins během něj měl speciální a málokdy vídanou možnost. Vybíral v 1. kole hned třikrát za sebou. Zbořil šel z tria na řadu jako první, po něm následovali útočníci Jake DeBrusk a Zach Senyshyn. I to je pro něj speciální motivace. Mládenci se totiž na dálku špičkují, kdo první okusí NHL.

„Myslím, že já po tom jdu víc, než oni, ale to vám oni řeknou úplně stejně o mně," smál se Zbořil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud