Pavel Bárta
27. října 2016 • 16:00

Před 40 lety si vyměnili dres, Čech ho vrátí kanadské legendě. Pro vnuka

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Uprostřed rozhovoru najednou sám položil otázku. „Nevím, kam se poděl můj dres. Mohl byste zjistit, kdo ho má?“ zeptal se Darryl Sittler. Bylo to v Torontu při Světovém poháru a legendární útočník pro Sport vzpomínal na Canada Cup 1976, kde rozhodl finále proti Československu. Deník Sport je nyní pyšný, že Kanaďanovy touhy pomohl po měsíci dotáhnout do zdárného konce. Bohuslav Ebermann souhlasil, že Sittlerovi dres vrátí. Po dlouhých 40 letech tak zase bude patřit původnímu majiteli.



Když si po památném finále hráči začali zcela spontánně měnit dresy, každý si našel protějšek většinou podle čísla. Milan Nový v Denisu Potvinovi, který měl šestku. Oldřich Machač v Bobbym Orrovi se čtyřkou. Vladimír Martinec si prohodil desítku s Guyem Lafl eurem. Pavel Richter přišel na nedávnou vzpomínku slavného výročí v kanadské osmičce od Ricka Martina.

Darryl Sittler už tehdy při rozhovoru hned vystřelil jméno toho, s kým měl na ledě tu čest. „Bohuslav Ebermann. Číslo dvacet pět. Já měl sedmadvacítku.“ Další osudy dresů už tak známy nebyly. Třeba Sittler ten český později zapůjčil do Hockey Hall of Fame. Kam se poděl ten jeho kanadský, neměl tušení. Ale nebyla to žádná záhada ani detektivka.

Derryl Sittler bude mít díky Deníku Sport svůj dres po čtyřiceti letech zpátky
Video se připravuje ...

„V kanadském mančaftu nikdo pětadvacítku neměl a u nás zase dvacet sedmičku. Takže jsme na sebe se Sittlerem zbyli,“ vzpomínal Bohuslav Ebermann, když jsme se potkali na obecním úřadě ve Vochově na Plzeňsku. Tady má člen zlaté generace 70. let kořeny a v současné době tu dělá starostu. Vybavil si i velký třesk výměn, jaký hokejový svět do té doby neviděl.

„Bylo to perfektní, poprvé a naposledy. Pohár předával premiér Trudeau, na ledě byla jeho manželka a povídá: ‚Já jsem v životě neviděla, co máte na sobě pod dresem. Pojďte blíž, ať se podívám.‘ Bylo to legrační. Taky v tom, jaký byl rozdíl v naší výstroji. My měli takovou ošuntělou a oni celkem novou,“ usmíval se.

Bývalí českoslovenští hokejoví reprezentanti, kteří v roce 1976 postoupili do finále Kanadského poháru, stali se mistry světa a získali stříbrné medaile na olympijských hrách, se sešli v PrazeFoto Barbora Reichová (Sport)

„Skvělá novina, že ho má,“ textoval o pár dní později Darryl Sittler po zprávě, že dres nezmizel v černé díře ani nějaké soukromé sbírce, ale pořád ho vlastní slavný český útočník. „Můj první vnuk Luke se narodil 15. září, tedy přesně ve stejný den, kdy jsem dal vítězný gól turnaje. Ten dres bych mu rád dal. Rád bych dal Bohuslavovi výměnou zpátky jeho dres a třeba i nějaké peníze. Prosím, pošlete mi na něj kontakt, třeba seženu některého z českých hráčů, co hrají v Torontu, aby překládali. Díky,“ dodal.

Ebermannovi v minulosti už nabízeli, aby dres prodal. „Navštívili mě dva Kanaďani, je to tak deset let. Přivezli repliku, ale bez jmenovky na zádech. Chtěli, abych jim originál dal. Když jsem řekl, že ne, tak ho chtěli koupit. To jsem taky odmítl, takže se rozloučili a odešli. A repliku mi tu nechali,“ líčil dvojnásobný mistr světa. Na Sittlerovu výzvu se tvářil zprvu odmítavě. „Svých dresů mám doma dost a tenhle jen jeden. Pozdravuju, zájem mě těší, ale dres nikomu nedám.“

To bude koukat

Od prvního ročníku Canada Cupu se už nikdy nepotkali. Ebermann končil v reprezentaci v roce 1981, Sittler přijel na mistrovství světa poprvé až o rok později. „Ani v Torontu jsem od té doby nebyl. Ale můj známý, pan Soukup, který podniká s keramikou, ten můj dres v Síni slávy viděl. Byl z toho vykulený, tak mu ze srandy povídám: Nejlepší hráči tam přece musí být, ne?“ smál se.

Události mezitím nabraly spád. Sittler dostal na Ebermanna číslo. Odmlčel se, zato s českým velikánem začal komunikovat velmi čile. Tento týden už bylo všechno jinak.

„Chtěl jsem vám volat. My už s ním komunikujeme, píšeme si, manželka to všechno překládá,“ hlásil Ebermann.

Darryl Sittler mává fanouškům při slavnostním uvádění do Síně slávy
Darryl Sittler mává fanouškům při slavnostním uvádění do Síně slávy

„Napsal dojemný mail, že by ten dres chtěl pro vnuka, jak mu před lety zemřela žena. Tohle je na mě dost silné, já mu to pošlu. Nebo přivezu. S manželkou, že si uděláme výlet do Kanady. To bude koukat! Ale musí mi zajistit vstup aspoň na tři zápasy NHL!“ zvyšoval naoko nabídku s tím, že teď má moc práce a do Toronta by se chtěl vypravit na jaře.

„Musím mu taky napsat, že se starám o Síň slávy a že bych se rád podíval na tu jejich,“ dodal zvesela současný šéf výběrové komise. Díky vstřícnosti a laskavosti Ebermanna a zprostředkování deníku Sport se po 40 letech k velké výměně schyluje znovu, tentokrát opačným směrem. Snad ke spokojenosti všech stran.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud