Jakub Hlaváč
29. září 2017 • 09:14

Zacha dřel přes léto v USA. Chtěli jsme po něm lepší kondici, řekl kouč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odhodil nesmělost, rozkoukal se v zákulisí NHL. A teď to chce útočník Pavel Zacha předvést i na ledovém jevišti. Hokejový projekt ambiciózního otce má postoupit na další level. Stát se jedním z lídrů New Jersey. Klub i hráč věří, že přišel čas.



Podíval se Pavel Zacha přes léto domů jenom na otočku. Dva týdny s kamarády, rodinou musely stačit. Zbytek léta se dřelo v Americe. Pod dohledem trenérů Devils se dvacetiletý talent připravoval na svou druhou sezonu mezi elitou.

Ta úvodní byla seznamovací. Bylo potřeba se naučit psaná i nepsaná pravidla ligy, poznat hierarchii v kabině. A taky získat sebevědomí. Podařilo se. „Vždycky jsem hrál nejlépe ve chvíli, kdy jsem byl šťastný i v soukromém životě. A to teď jsem,“ říkal šestý muž draftu 2015.

Konec minulého ročníku pro něj nebyl snadný, na výstupních pohovorech si musel vyslechnout připomínky. Zaznělo jasně: Vrať se silnější. Vždyť má být budoucností celé organizace, nároky a očekávání jsou proto vysoké.

„Chtěli jsme po něm, aby se dostal do lepší kondice, než byl,“ prozrazoval trenér John Hynes. „Teď vidíme, že na sobě zapracoval. Najednou může bruslit na úrovni nejlepších hráčů, má i jejich smysl pro hru. I jeho kontrola puku je dobrá,“ pochvaloval si.

Rovnou svého mladého svěřence postavil do středu první formace a nechal ho předvést nové hračky. Zacha tohle místo chce. V přípravě to vyjádřil svými výkony. Trefil se proti Rangers, dvakrát využil přesilovku proti Ottawě.

VIDEO: Podívejte se na gól Pavla Zachy proti Rangers

„Musí nám ukázat, že je schopen hrát konzistentně na top úrovni. Pokud ho chceme mít na centru, tak přesně tohle budeme potřebovat nejvíce. A on by si měl umět poradit,“ věřil šéf střídačky v rozhovoru pro server NJ.com.

Nejen fanoušci si všimli, že se mládežnický reprezentant tlačí více do zakončení, než tomu bylo při jeho premiérovém ročníku zvykem. I tohle po něm bylo žádáno. Měl přidat na agresivitě, na sobeckosti. Víc pálit než přemýšlet, takové je teď jeho heslo.

„Podobné to se mnou bylo v juniorce. Když jsem přišel do Kanady, snažil jsem se víc nahrávat než střílet. Ve druhém roce už jsem získal potřebné sebevědomí a daleko víc to bral na sebe. Čím víc budu mít pokusů na branku, tím větší je logicky šance skórovat,“ spočítal si.

Ve svých úvodních 71 utkáních NHL střídal pozici centra s levým křídlem. „Budu tam, kde mě budou potřebovat. Nemám problém se přizpůsobit, takhle to se mnou bylo i v minulosti. Z křídla musíte dávat víc branek, z centra víc bránit. Beru všechno,“ usmál se.

Konkurenty v boji o výsadní pozici mu jsou Adam Henrique a Marcus Johansson, dva zkušenější borci. „Nedostanu od nich nic zadarmo. Ale od toho máme kemp, abychom se o to porvali a přihlásili se o místo,“ uvědomoval si Zacha.

Start základní části čeká New Jersey 7. října doma proti Coloradu. Na úvodní vhazování by se mohl postavit český zástupce. Byl by to pro něj další krok k zářné kariéře, kterou pro něj otec naplánoval, už když byl v kojeneckém věku.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud