Jakub Hlaváč
9. října 2017 • 15:07

Pozor, teď pálí Frk! Brankáři v Detroitu prosí, aby na tréninku ubral

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Opře se do puku a gólman zavře oči. Tohle ne, tohle nechcete schytat. Pozor, pálí Martin Frk. Nová zbraň Detroitu. Borec se střelou tak tvrdou, že vlastní gólmani prosí o slitování. A ti soupeřovi trpí. Po čtyřech letech na farmě je konečně v NHL. Jde mu to od ruky. Dva zápasy, dva góly.



Hodí mu nahrávku a Martin Frk ji z první promění v raketu. Prásk. Prásk. Prásk. Konečně prodal svou identitu. Konečně zaujal. Ve čtyřiadvaceti letech si mění adresu trvalého bydliště z AHL na NHL. Alespoň v to doufá.

Tenhle kluk si na svou šanci musel počkat. Dlouho. Čtyři roky ho ohrávali na farmě, dokonce ho nabídli konkurenci. A tak se Frk stěhoval do Caroliny. Tam debutoval ve slavné lize, připsal si dva starty. Tím to skončilo. Zpátky na farmu Detroitu. Díky.

„I teď jsem jel do kempu s tím, že se prostě porvu o místo. Věděl jsem, že AA (Andreas Athanasiou) chybí, a tím pádem bych mohl mít příležitost,“ vypráví, s čím se v září hlásil na startu přípravy s mužstvem. Byl pokorný, pracovitý.

Najednou si získal sympatie. U trenéra, u spoluhráčů. Chodil na přesilovky, testovali si ho ve vypjatých momentech. A někdejší juniorský reprezentant se uměl prodat. Svými projektily. Takovou řachu prý v Motortownu dlouho neviděli.

Kouč Jeff Blashill k ní pro magazín theathletic.com říká: „Jak ji vypustí, jsou dvě možnosti. Buď to trefí brankáře a my získáme dorážku. Nebo to rovnou skončí v síti.“ Od nové akvizice si hodně slibuje. „Může nás udělat lepší. Opravdu tomu věřím.“

První dva duely jeho víru jen a jen podpořily. Šikovný pravák nadchl napadáním, prací na mantinelech a samozřejmě – schopností skórovat. Prosadil se proti Minnesotě (1+1) a otevřel skóre partie s Ottawou.

„Může z průměrné přesilovky udělat nadprůměrnou. To rozhodně. Každopádně lituju kluky, co musí stát před brankářem a clonit mu, tohle nechcete chytit. Ani naši gólmani zrovna nemilují, když na ně pálí na tréninku,“ usmívá se Blashill.

Ostatně Jimmy Howard a Petr Mrázek za svým parťákem už zašli a vyžádali si, aby při nácviku herních situací ubral z razance. Tohle bolí i přes chrániče. „Když napřáhne, chcete být tím, kdo se zrovna vydýchává v rohu,“ směje se první jmenovaný.

Tahle slova se samozřejmě rychle roznesla po hokejových arénách od východního po západní pobřeží. Říká se v nich, že Detroit má zase snajpra do početní výhody. Chlapa, který stojí na levém kruhu a čeká na nabití. „Nemáme v tu chvíli tušení, kam puk z jeho hokejky půjde. A nemyslím si, že by ho měl on. V tom je to nebezpečné,“ poukazuje Howard. „Nejdůležitější pro něj je, aby dokázal trefovat branku,“ dodává. Přesně tohle ho v NHL udrží. Pokud dokáže i mířit.

„Nechci se ukvapit, musíme počkat dalších pár zápasů a uvidíme. Ale věřím ve dvě věci: pracovní morálku a stálost. A on mi toho ukázal tuny,“ hlásí spokojený Blashill. „Teď o něm budou všichni vědět a hlídat ho. Musí ukázat, že i s tím si poradí,“ uzavírá. Zatím se to daří. Dva zápasy, dva góly. Pěkný start.

Ke druhém gólu v NHL přijímá gratulace Martin Frk
Ke druhém gólu v NHL přijímá gratulace Martin Frk

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud