Pavel Ryšavý
25. října 2017 • 11:07

Vegas je nejlepší nováček historie. V noci sejmulo Chicago a Nosek řádil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ne, tohle už nemůže být náhoda. Jednou, dvakrát? Možná. Ale Vegas vyhráli sedmý zápas z osmi, vezou se na vítězné vlně, v noci porazili Chicago 4:2 a Tomáš Nosek si připsal jeden gól a jednu nahrávku. „Do soutěže jsme vstoupili skvěle, i když to asi málokdo čekal. Jsme konkurenceschopní, dovedeme hrát s každým. Doufám, že to takhle bude pokračovat i dál,“ řekl v rozhovoru pro iSport.



Po šesti výhrách se čekalo, že se už asi zavře kohout. Gólmanská jednička Marc-André Fleury? Mimo. Dvojka Malcolm Subban? To samé. Do akce proti Blackhawks musel Oscar Dansk, trojka, neprověřený třiadvacetiletý nováček, podle čísel jen průměrný kluk z farmy, nic víc. Jenže z Patricka Kanea nebo Jonathana Toewse se nesesypal. Poprvé nastoupil v NHL od začátku a vytáhl se. „Úplně neskutečné,“ culil se.

„Jak jeden chybí, ostatní ho musí zastoupit a kluci, kteří přišli za naše marody, hrají skvěle. Od toho je tým,“ dodal Tomáš Nosek. Jemu zatím patří pevné místo ve čtvrté formaci. Poslední tři roky se pral o místo v Detroitu, v minulé sezoně vyhrál farmářskou AHL, kde se stal klíčovou postavou Grand Rapids a Red Wings už prý konečně začali věřit, že patří nahoru. Jenže jim ho při rozšiřovacím draftu sebralo Vegas.

„Jsem hrozně rád, že se mi konečně povedlo udělat první tým a chtěl bych se tady udržet celou sezonu,“ nemyslí na nic jiného český útočník. Jeho sen je na dobré cestě, z klubu totiž dostal pokyn, ať vyklidí hotelový pokoj a hledá si bydlení. Překlad: Nečekej, že bychom ti řekli, ať se stěhuješ do AHL. Sám si neláme moc hlavu, že je v sestavě zatím hlouběji: „Někde začít musím. Hned nemůžu být v první lajně, s tím se počítá. Na začátku v Pardubicích to bylo stejné a dál potom taky. Cestu si musím vydobýt, beru jakoukoliv roli. Chci hlavně přesvědčit o tom, že do budoucna se mnou může organizace počítat, že jí můžu být prospěšný teď i potom.“

Jde mu to dobře. Proti Chicagu zvládnul za 10 a půl minuty posbírat dva body, zablokovat střelu, dát hit. Dobře se motal kolem branky. Přesně tohle je cesta, jak se stát pro Vegas postupně důležitým článkem. „Asi málokdo čekal, že porazíme Blackhawks, mají po čertech dobrý tým. Ale my byli sebevědomí, kluci hráli tvrdě a chtěli tuhle výzvu zdolat,“ poznamenal spokojený trenér Gerard Gallant.

VIDEO: Nosek skóroval podruhé v sezoně

Přes léto dali Golden Knights dohromady tým, který si musel rychle sednout, jen během pár týdnů nastavit vnitřní řád, poznat se. Evidentně to klaplo. „Když jsem tam přišel první den, s každým jsem se seznamoval. Asi po desátém člověku už pomalu ani nevíte, kdo byl ten první, tohle bylo určitě těžší. Museli jsme se tady poznávat postupně a nemyslím jenom hráče, do toho máte maséry, management, další lidi kolem týmu. Teď už je to ale v klidu, máme to za sebou. Role v týmu jsou jasně dané, kluci, kteří hrají NHL dlouho, řídí kabinu, všechno je, jak má být,“ přiblížil Nosek.

Vegas je se svojí bilancí sedmi výher v osmi zápasech nejúspěšnějším novým týmem, který vstoupil do NHL. A český útočník je u toho. Teď už i ve svém domě.

Rozhovor s Tomášem Noskem najdete ve středečním vydání deníku Sport

Díky důrazné hře Tomáš Nosek gólově uspěl
Díky důrazné hře Tomáš Nosek gólově uspěl

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud