Martin Tomaides
12. ledna 2018 • 20:00

Smutný příběh rváče z NHL. Je z něj bezdomovec, našli ho ve vězení

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zhruba v polovině prosince zveřejnila televizní stanice TSN medailonek o bývalém elitním rváči NHL Mattu Johnsonovi, který se už delší dobu pohřešoval. Nyní dvaačtyřicetiletý Kanaďan po konci kariéry v roce 2004 nedokázal najít smysl života a pral se s alkoholem, drogami a chátrajícím duševním zdravím. Johnson se nakonec našel, poslední den roku 2017 skončil ve vazbě kvůli vandalismu. Policii sdělil, že je bezdomovec.



Matt Johnson v NHL debutoval v barvách Los Angeles v roce 1995 a od začátku patřil k těm nejtvrdším a nejdrsnějším mužům na ledě. Zapadl do teď už vymřelé kategorie těžkých vah. V nejlepší lize světa působil 9 sezon, odehrál 473 utkání, připsal si 43 bodů, ale hlavně 1523 trestných minut. Ve hře býval neústupný, několikrát se ale také prezentoval nesmyslným zákrokem. Kariéru například ukončil obránci Jeffu Beukeboomovi. Uměl být i zodpovědným mužem, v Minnesotě například na dresu nosil "áčko".

Po výluce v roce 2004 pak další práci na ledě nenašel a vrátil se na rodinnou farmu. Tam ze syna začali být pomalu nešťastní. Přes den spal, v noci cvičil, pral nebo vařil. „Často jsem se třeba díval na televizi, nebo spal a když jsem se vzbudil Matt stál vedle mě, nebo za mnou. Tak jsem se zeptal, co se děje a on jen řekl, že nic," vykládal pro TSN jeho otec Lee.

To byl koncový bod, rodina se rozhodla požádat vedení soutěže, kde roky působil, o pomoc. Cestou mělo být odeslání jejich syna do léčebny, ale Matt se od té doby už nevrátil nikdy domu a rodiče ho roky neviděli. Pomoci se mu snažili i bývalí spoluhráči v čele s Robem Blakem. Marně. Poslední informace vedly ke zjištění, že bývalý útočník Kings, Atlanty či Minnesoty, který za kariéru vydělal zhruba 6 milionů dolarů a psychickými potížemi prý trpěl už od juniorských let, je bez domova a žije na ulicích kalifornské Santa Monicy.

Když se tuto zprávu dozvěděli redaktoři TSN, rozhodli se začít pátrání. Během dvou měsíců vyzpovídali zhruba 24 osob z Johnsonova okolí. Šlo o členy rodiny, přátele, bývalé spoluhráče či trenéry. Každý rozhazoval sítě a chtěl pomoci, ale nebylo to snadné. Johnson od sebe dávno odstrčil i ty nejbližší kamarády.

Po odvysílání reportáže se hledání bývalého bijce hodně zintenzivnilo, pomoci se skrz sociální sítě snažili i bývalí spoluhráči a muži ze rváčské branže. A Johnson se nakonec našel, bohužel jeho stav je celkem žalostný.

V tuto chvíli je ve vězení kvůli vandalismu, 31. prosince totiž napáchal v restauraci v Satna Monice škody ve výši 1900 dolarů. „Po vstupu dovnitř zničil vánoční stromeček a rozbil okno," řekl TSN nadporučík Saul Rodrigues z městského policejního oddělení. „Následně vstoupil na benzínovou stanici a tam ukradl kávu a cigarety."

Zákonu unikal sotva pár minut a od té doby je jeho novým domovem vězení. Johnson následně odmítl právníka a minimálně do 18. ledna, kdy bude další slyšení, bude jeho domovem věznice. Pokud někdo nesloží kauci ve výši 20 tisíc dolarů. Následně je možné, že Johnsonův trest bude zmírněn a když zaplatí za rozbité okno, soud ho možná propustí na svobodu.

Jedno je ale jasné, tenhle člověk potřebuje pomoc...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud