Ondřej Kuchař
Premium
11. července 2018 • 04:55

Kovářova cesta do NHL - sen místo peněz. Má na to být první centr?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Teď, nebo nikdy! Tímto heslem se při rozhodování o své další hokejové budoucnosti řídil Jan Kovář. V 28 letech poprvé v kariéře okusí NHL, na rok se upsal New York Islanders. Zatímco v Rusku patřil mezi nejlépe placené hráče ligy, v zámoří to se 2 miliony dolarů hrubého tak nebude. „Nebylo to o tom, kdo mu v Americe nasype nejvíc. Chtěl změnu a novou motivaci,“ popisuje pozadí transferu Michal Sivek. Kovářův agent odkryl pozadí přestupu a povídal i o diktátorovi Lou Lamoriellovi, který přišel do klubu v květnu.



Pět let válel v KHL za bohatý Magnitogorsk. V ocelářském městě si udělal Jan Kovář skvělé jméno. Stal se jednou z tváří klubu, body sbíral po hrstech, dvakrát vyhrál Gagarinův pohár. Byl členem jedné z nejlepších formací ligové historie. Na křídlech s Danisem Zaripovem a Sergejem Mozjakinem dokázal soupeřům výrazně motat hlavy.

Po uplynulém ročníku mu skončil tříletý kontrakt. Vedení Metallurgu se Kováře snažilo udržet. Nabídlo zvýšení už tak nadstandardního platu (pobíral zhruba 2 miliony dolarů čistého ročně). Měl by se královsky. Ale odmítl. Touha poprvé vyjet mezi mantinely slavné NHL byla silnější. Plácl si s New York Islanders, podepsal roční smlouvu, díky které si vydělá dva miliony dolarů, zhruba polovinu však odevzdá na daních.

„V Rusku je Honza velmi vážený. Zájem o něj mělo několik klubů. Můžu potvrdit, že s platem šel lehce dolů, i tak je ale smlouva od Islanders výborná. Nebylo to o tom, kdo mu dá v Americe nejlepší podmínky. Rozhodoval se podle vidiny velké porce času na ledě,“ říká agent Michal Sivek ze společnosti Eurohockey Services, která hráče zastupuje.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud