29. srpna 2018 • 04:40

Cizinci, kteří v NHL zaujmou. Do nejužšího výběru se dostal i Kovář

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
  • Zvládnou všichni tihle bojovníci proniknout do NHL?Zvládnou všichni tihle bojovníci proniknout do NHL?FOTO: Koláž: iSport.cz

    Milovníci NHL se s koncem prázdnin klepou, nejprestižnější liga světa se totiž pomalu ale jistě připravuje na další ročník. Do něj se znovu chystá proniknout řada nových tváří v čele s jedničkou posledního draftu Rasmusem Dahlinem či dalšími velkými talenty jako jsou například Cale Makar či Olli Juolevi. Jenže do zámoří se kromě mladíků vydává i sada zkušených borců ve středním hokejovém věku. Na tu nejzajímavější pětku si teď posvítil server The Hockey News.

  • Mikko Koskinen, brankář, Edmonton Oilers

    Mikko KoskinenFoto Jaroslav Legner / Sport

    Věk: 30
    Poslední klub: Petrohrad (KHL)
    Kontrakt v NHL: 1 rok, 2,5 milionu dolarů

    Oilers v minulé sezoně zažili velké zklamání a podepsáni pod ním byli také brankáři. Jednička Cam Talbot působila nejistě (a nebyl to jen pocit) a když hlídač klece Edmontonu neměl svůj den, náhradníci Laurent Brossoit a Al Montoya tápali. Proto vedení mužstva sáhlo pro Fina, který už NHL před lety krátce chytal a poslední roky poctivě hlídal klec bohatého Petrohradu. Smlouva se mu připravila solidní a pokud Talbot znovu nebude hrát tak, jak se od něj čeká, Koskinen mu může jeho místo klidně sebrat. Minimálně na čas.

  • Jan Kovář, útočník, New York Islanders

    Jan KovářFoto Michal Beránek / Sport

    Věk: 28
    Poslední klub: Magnitogorsk (KHL)
    Kontrakt v NHL: 1 rok, 2 miliony dolarů

    Roky patří mezi pilíře národního týmu, má za sebou pět účastí na mistrovství světa a zahrál si i na olympiádě. S bohatým Magnitogorskem si dvakrát podmanil KHL a v klubu byl klíčovým mužem. V souvislosti s NHL se o něm mluvilo spíš ve spekulacích, na zámořskou soutěž prý byl moc pohodlný. Jenže písecký rodák teď hledá novou výzvu a Rusko mění za New York. S novým přístupem. „Už v minulé sezoně jsem v sobě cítil potřebu, že musím najít něco, co by mě znovu nakoplo, a NHL přesně takovou věcí je,“ řekl v červenci v rozhovoru pro deník Sport. Když si Kovář urve místo na soupisce Islanders, redakce The Hockey News mu předpovídá klidně 50 kanadských bodů.

  • Pär Lindholm, útočník, Toronto Maple Leafs

    Pär LindholmFoto Profimedia

    Věk: 26
    Poslední klub: Skelleftea (Švédsko)
    Kontrakt v NHL: 1 rok, 925/70 tisíc dolarů

    Rodák z Kusmarku je tím typem hráče, jenž s věkem zraje. Draft do NHL ho v jeho teenagerských letech minul a až poslední dva roky se jeho jméno začalo objevovat na zápisnících skautů zámořských mužstev. V minulém roce byl se 47 body čtvrtým nejproduktivnějším mužem základní části SHL a s 11 body v play off zaujal stejnou pozici. Nicméně jeho role v kanadském klubu by neměla být zrovna centrování první formaci, na to jsou u Leafs jiní. Lindholm by měl válet spíš jako spolehlivý všestranný muž, který dokáže přispět i body. Zkrátka chlapík, kterého trenéři zbožňují.

  • Saku Mäenalanen, útočník, Carolina Hurricanes

    Saku MäenalanenFoto Profimedia

    Věk: 24
    Poslední klub: Kärpät (Finsko)
    Kontrakt v NHL: 1 rok, 925/70 tisíc dolarů

    Canes jsou klubem na vzestupu a pomoci by mohl i tento trojnásobný mistr Finska. Také vysoký křídelník draftovaný v 5. kole v roce 2013 Nashvillem se za poslední sezony skutečně slušně vyvíjel a z 16 bodů v roce 2016 pokračoval na 21 v roce 2017 a zastavil se na 46 v sezoně poslední. Jak se mu zadaří v zámoří zatím těžko hodnotit, nicméně k ruce bude v klubu mít Sebastiana Aha a Teuva Teräväinena a mít v týmu parťáky se stejným pasem je přece vždycky plus.

  • Igor Ožiganov, obránce, Toronto Maple Leafs

    Igor OžiganovFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Věk: 25
    Poslední klub: CSKA Moskva (KHL)
    Kontrakt v NHL: 1 rok, 925/70 tisíc dolarů

    Ožiganov nikdy neprošel draftem NHL, nebyl na olympiádě a nikdy si nezahrál ani na mistrovství světa. Leafs jsou přesto s obráncem v kontaktu už minimálně od loňského léta, takže není takovým překvapením, že obě strany v květnu dospěly k dohodě. Co tenhle ruský zadák dokáže? Pokud se prosadí do kádru, určitě předvede hru do těla a dělovou střelu, to jsou jeho speciality. Během Utkání hvězd KHL v roce 2017 se dokonce stal majitelem nejtvrdší rány...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud